Pentru a putea publica, trebuie să vă înregistraţi.
Contul se valideaza de admin in cel mult 24 de ore.
Pune o întrebare

Newsletter


3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.4k comentarii

2.4k utilizatori

1 plus 1 minus
2.3k vizualizari
Sa spunem ca ma aflu intr-o baie unde peretii sunt incalziti la 150 C. Ce se intampla cu vaporii care sunt creati de apa calda care curge in acea baie la atingerea peretilor? Se mai transforma in forma lichida?
Senior (11.9k puncte) in categoria Fizica

4 Raspunsuri

1 plus 3 minusuri
Pai, mai intai, bietii aburi se frig la talpi, cand ajung pe suprafata fierbinte a peretilor... :D (just kidding ;) )

Mai, Quark, eu cred ca, daca peretii au o temperatura de peste 100 de grade Celsius (adica, temperatura la care apa devine vapori = aburi), nu are cum sa mai aiba loc fenomenul de condensare care se petrece la atingerea aburilor de un corp mai rece care le scade temperatura si, astfel, acestia trec din nou in stare lichida = apa. Corect? Eventual, aburii devin si mai fierbinti (recomandarea mea este sa te afli la o distanta convenabila de acea zona, la acel moment :) )

Dar eu am o alta nelamurire: daca peretii au deja 150 de grade, iti dai seama cat de cald poate fi in acea baie? Si, daca e atat de cald, ce temperatura poate avea apa calda din care se ridica - inca - aburi? Crezi ca e sanatos sa te imbaiezi in asemenea conditii? ;)
Junior (950 puncte)
0 plusuri 2 minusuri
In forma lichida nu au cum sa se transforme... Iata ce cred eu ca se intampla: la contactul cu peretii care au 150 de grade, aburii vor fi tot aburi. De ce? Formele cunoscute ale materiei sunt solida, lichida si gazoasa(si plasma, dar nu ne intereseaza pt ca peretii nu au temperatura necesara). Gheata, starea solida, exista atata timp cat temperatura nu depaseste 0 grade. Intre 0-100 avem starea lichida, iar PESTE 100 o avem pe cea gazoaza. Deci avem gheata si la -100 si la -10 grade Celsius, la fel cum avem apa lichida la orice temperatura intre 0 si 100. Deci concluzia e ca vaporii doar se vor mai incalzi putin la contactul cu peretii incalziti la magnifica temperatura de 150 de grade Celsius. Daca am gresit, va rog sa ma corectati.
Experimentat (3.5k puncte)
1 plus 2 minusuri
Nu se intampla nimic cu vaporii in sine . tot vapori raman . Insa pe la 50,000 grade celsius se transforma in plasma.
Junior (565 puncte)
0 plusuri 4 minusuri
@Quark:Cum sa atinga vaporii de apa o suprafata de 150 grade celsius?

NU au cum sa atinga peretii.Se indeparteaza de o suprafata la o temperatura mai mare decit  a apei.PA
Junior (435 puncte)
Şi care ar fi forţa care îi îndeparteaza pe săracii vapori ?
...