Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
387 vizualizari
Experimentat (3.3k puncte) in categoria Terra-Univers
0 0
Salut Marco !

- Este plauzibil, dar de unde provine informatia ta ?
- Dupa cate am citit eu, acum trebuie sa porneasca si sa calibreze fiecare instrument in parte si se verifica si rasverifica toate functiunile laboratorului. In plus, sunt transmise comenzi de pe Pamant, si se actioneaza secvential, prudent - orice miscare gresita poate insemna o catastrofa.
- apoi, trebuie facut un plan de explorare pornind de la datele transmise de sonda din pozitia stationara, si trebuie verificat de 1000 de ori.

Trebuie sa constientizam ca este un fel de miracol tehnologic sa trimiti cu succes un robot pe suprafata unei planete ostile, la 600 milioane de km ! Insasi faptul ca se afla in siguranta in pozitia actuala este un succes urias ! Cand vad imaginile reale transmise, prin comparatie cu atatea filme SF utopice - ma trec fiori ! Pare atat de familiara, atat de aproape ..
0 0
http://news.nationalgeographic.com/news/2012/08/120806-mars-landing-curiosity-rover-nasa-jpl-science/

"It's a process that will take days, and in some cases weeks or months "

Probabil, daca ei au spus asa, trebuie sa fie corect, totusi, pt. profani ca mine, intrebarea aceasta este ceva natural,  este un instrument la milioane de km,  este gandit sa functioneze la distanta, semiautomat, nu l-au trimis neterminat etc.

Nu ma mira faptul ca poate functiona la capacitate maxima peste o luna, dar chiar nu poti sa-l misti putin dupa 72 de ore ?

1 Raspuns

3 plusuri 0 minusuri

Salut prieteni !

Am citit un articol - preluat partial si de presa romaneasca - care pare sa ne indice raspunsul la intrebarea lui Marco - care a fost pe drept cuvant intrigat. 

http://www.nasa.gov/home/hqnews/2012/aug/HQ_12-276_Curiosity_Rover_Software_Update.html

Spre stupoarea noastra de profani, cele doua computere redundante de pe Curiosity sunt destul de lente si nu au capacitatea necesara sa stocheze de la inceput software pentru toate fazele misiunii  - fiind nevoie ca acesta sa fie actualizat etapizat de la centrul de comanda terestru !

Astfel, NASA a anuntat inceperea inlocuirii actualei versiuni software axata pe coordonarea zborului/asolizarii cu cea destinata explorarii. In completarea acestei viziuni, un inginer software de la NASA afirma ca telefonul lui are un procesor de 10 ori mai rapid si are de 16 ori mai multa memorie decat computerul lui Curiosity , dar telefonul lui nu ar functiona pe Marte !!

Se pare ca diferenta in performanta procesorului este regasita in siguranta si fiabilitate. De aceea, echipamentele trimise "la capatul Universului" sunt mai curand lente - nu sunt rapide si inteligente ca cele  de pe Pamant sau ca cele din filmele SF ...

PS: Iaca ce-am gasit:

"The computer contains special memory to tolerate the extreme radiation environment from space and to safeguard against power-off cycles so the programs and data will remain and will not accidentally erase when the rover shuts down at night.

On-board memory includes 256MB of DRAM and 2 GB of Flash Memory both with error detection and correction and 256kB of EEPROM. This onboard memory is roughly 8 times as capable as the one onboard the Mars Exploration Rovers."

Senior (8.7k puncte)
...