Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
629 vizualizari
Adeseori în discursul public am auzit una dintre aceste două formule: "România profundă" ori "România reală", cei care le folosesc nedând explicaţii, ca şi cum înţelesul lor ar fi de la sine înţeles.

Dar la ce se referă de fapt? E o ţară doar în "două feluri"? Una de la TV şi una adevărată?

Ce credeţi?
Senior (11.9k puncte) in categoria Cultura Generala

1 Raspuns

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Salut prieteni !

Ehei, asta este un subiect de dor si jale  - dar mai mult de jale !

Aceste expresii se doresc a fi o antiteza intre imaginea iluzorie a Romaniei creata de televiziuni si situatia reala. Si este adevarat, impactul televiziunilor prin imagini este foarte mare (se stie ca 90% din informatiile care ajung la creier sunt vizuale), stand in puterea lor sa creeze o realitate de carton sau sa hipnotizeze "poporul" cu emisiuni de divertisment la limita grobianului. Si este cea mai buna afacere, de aceea toti maharii se zbat sa-si faca televizuni, si vezi succesul electoral a lui DD.

Dar as vrea sa discutam despre "Romania reala": ce a mai ramas din ea ? Cine mai locuieste tara asta ? Pai ar fi asa:

- Cred ca vreo 4 milioane s-au carat. Din acestia, cea mai mare parte erau tineri dornici de munca cinstita (o pierdere mare pt populatia activa a Romaniei), o parte erau infractori internationalizati (macar s-au mai rarit in teritoriu) si o mica parte erau elite in cautare de sanse de dezvoltare mai bune (plecarea lor fiind inevitabila);

- La sate situatia sta cam asa: cativa fruntasi cu mici afaceri si cativa functionari publici, restul o groasa patura saraca si inculta - usor de manipulat de stanga politica. Tinerii cu potential migreaza catre orase sau peste granita.

- Orasele mici si mijlocii se impart cam in doua: cei saraci si cei mai "saltati" (acestia din urma am observat ca au cam inceput sa voteze centru-dreapta)

- Orasele mari au o protipendada de arivisti imbogatiti dupa 1989 si copiii acestora - de obicei de proasta factura intelectuala . Apoi, clasa muncitoare, de toate categoriile - destul de pestrita, cu venituri mici spre medii. Mai exista si fosta "lume buna", intelectuali care nu o duc prea bine materialiceste. Si apoi o patura groasa din cartierele sarace, care s-au omogenizat bine de tot cu populatia tiga...roma, - consumatorii de manele si can-can. Si in fine, o patura subtire de intelectuali cu salarii cel putin medii, regasiti prin cartierele rezidentiale nou construite.

Tragand linie, fara cei plecati - avem asa: o treime populatie arhaica si inculta de la tara, o treime populatie saraca urbanizata de proasta factura si o treime amestecata din celelalte categorii - si aceasta consumatoare de telenovele, pseudostiinta si alte surogate.

Asa ca sa lasam ILUZIILE ! Astia suntem, asta e ROMANIA REALA ! Astia voteaza, cu astia ne intalnim pe strada, etc.

PS: la subiect http://www.contributors.ro/fara-categorie/romania-reala-nu-exista/

Senior (8.7k puncte)
0 0
Salut Truth,
fara a incerca a adopta o pozitie in discutia asta, as dori sa te intreb daca datele oferite de tine (destul de tehnice de altfel) sunt sustinute de niste studii anume, sau sunt rodul tocmai acelei pseudostiinte, de care pomeneai tu, consumate de cea mai rasarita categorie a romanilor ?
Daca anumite studii stau in spatele celor afirmate de tine, frumos ar fi fost sa le citezi. Daca nu ...

O seara buna !
0 0
Salut Schipix !

Concluziile imi apartin, - de aceea nu necesita citare, si reflecta opinia mea in calitate de economist si de cetatean roman cu o anumita experienta de viata: am fost putin si jurnalist, putin prin politica, putin si pe afara, etc - astea sunt concluziile mele si mi le asum.
0 0
Bun. Pai atunci nu voi mai comenta pe baza raspunsului tau, desi as fi fost tentat s-o fac. N-o voi mai face pt ca atata timp cat tu doar speculezi, va insemna ca si cei care vor dezbate pe marginea celor afirmate de tine, vor specula.
Paradoxal mi se pare faptul ca numarul de voturi pozitive pe care l-a primit raspunsul tau nu face decat sa iti confirme ipotezele nestiintifice (dupa cum ai recunoscut). :)
Carevasazica membri acestui forum cu pretentii stiintifice voteaza pozitiv o parere pseudo-stiintifica. Iar asta este exact cea de-a treia categorie descrisa de tine. :)

P.S. Serios vorbind acum: nu poti nega ca nu exista si niste valori autentice romanesti.
0 0
- Ce-i tot dai cu "parerea pseudostiintifica" - asta este un subiect de opinie, se discuta despre sintagma "Romania reala" si mi-am permis sa dezvolt un pic. Ti-am atins coarda nationalista ? Asta tine la masele populare, realitatea este ca "valorile" de care vorbesti lucreaza deja pe alte meridiane, in limbi de circulatie internationala, iar in Romania vin doar in vacanta. E drept, evaluarea mea este severa, doar suntem membri UE si nu poti sa inchizi ochii la standardele vestului.

- Iti amintesti ce spunea Petre Roman in 1990 sau erai prea tanar pe atunci ? "Industria Romaniei este o gramada de fiare vechi !" Unii l-au injurat, dar in esenta avea dreptate. Istoria a aratat ca, de cele mai multe ori, terenul de sub fabrici facea mai mult decat fabrica !

- Ai avut vreodata ocazia sa umbli prin birourile Guvernului, astia care conduc tarisoara asta ? Te asigur ca sunt niste bieti functionari care actioneaza hei-rupist la ordinul sefului si cel mai mult sunt preocupati cum sa-si asigure un loc mai caldut sau cum sa supravietuiasca urmatoarei conduceri a departamentului ! Ca e asa, s-a vazut si zilele astea, cand la nevoie, niciuna din institutile Statului n-a fost in stare sa afirme clar si raspicat "astea sunt/nu sunt responsabilitatile noastre, noi ne-am facut treaba".

- Am fost si la Parlament, aia de acolo sunt muuult mai relaxati, de, mandat stabil, buget separat, diurna, imunitate, mancarea nu e asa grozava - dar e foarte ieftina. Ei si stufosul lor staf de functionari nu fac decat sa traga sfori transpartinice, pe principiul "prietenul prietenului meu are o problema".

- In alta ordine de idei, stii care este procentul ateilor in Romania (2002)? 0,2% Asta iti spune ceva despre populatia acestei tari ? Desigur, exista cateva procente de persoane valabile, dar sunt doar o spuma diafana fata de grosul populatiei.

- Referitor la subiectele stiintifice - tu ai pretentia ca facem stiinta aici ? Cel mult putem spune ca facem popularizarea stiintei - ceea ce este oricum un demers laudabil...
0 0
Salut Truth. Sunt in mare parte de acord cu ideile din raspunsul tau, desi mentionarile unor cote exprimate cantitativ puteau lipsi. Comentariul este valabil in opinia mea de asemenea. Te-as ruga, totusi, legat de penultimul punct al ultimului comentariu, sa aduci unele precizari pentru a putea intelege mai bine. Ce ar trebui sa spuna cuiva faptul ca in Romania sunt 0.2% atei? Mie, de exemplu, asta imi spune ca in Romania sunt 99.8% credinciosi si 0.2% atei. Nu pot sa ma hazardez in nicio alta concluzie cu privire la cat sunt de inteligenti, harnici, informati in general, curati, talentati, cinstiti, educati, cumpatati, integrati social, politicosi sau nu etc, pornind de la o simpla cifra statistica ce indica procentajul ateilor. O alta intrebare este ce intelegi prin persoane valabile (o spuma diafana ) si in ce consta nevalabilitatea grosului populatiei, prin raportare la pozitionarea lor fata de religie? Intrebarea este despre Romania profunda iar daca comentariul tau (la punctul penultim) se aplica, sa zicem, la 99% din tarile lumii, atunci acest punct penultim e de prisos.
0 0
Salut Puiu !
Admit ca poate am fost excesiv - ma mai revolt cateodata, dar in mare cam asta este situatia si trebuie sa fim realisti ca sa putem schimba ceva !

Statistic, procentul de atei spune ceva despre caracteristicile populatiei, prin comparatie cu celelalte tari. Nu gasesc acum studiul comparativ european care lega procentul de atei de nivelul de trai, calitatea invatamantului, etc, - o sa revin, dar puteti arunca un ochi si pe astea:
http://theophylepoliteia.wordpress.com/2010/09/21/societatea-in-care-traim-raportul-stisoc/1120-3/
http://www.antena3.ro/romania/romanii-au-cel-mai-mic-iq-suntem-pe-ultimul-loc-din-europa-la-capitolul-inteligenta-107398.html
http://www.adevarul.ro/actualitate/social/LLI_2010_-European_Lifelong_Learning_Indicators-_realizat_de_fundatia_germana_Bertelsmann_ADVFIL20100901_0001.pdf - pagina 9
http://turambarr.blogspot.ro/2011/05/profilul-ateilor-din-romania.html

PS: Stai sa precizez cum e cu "spuma" si cu "valabilitatea": eu vreau sa subliniez ca suntem ramasi in urma fata de alte popoare europene, si sunt dezamagit sa nu vad solutii din interior, ci numai de afara !

Personal, in niciun caz nu ma exclud din "treimile" invocate, daca eram istet eram in alta parte ...
0 0
Referitor la raspunsul lui Truth, ma intreb daca mai au sens, cel putin la noi, notiuni de stanga sau dreapta in politica. Spuneai, Truth, ca patura saraca si inculta de la sate e usor de manevrat de stanga, dar asta au facut toti cei care s-au perindat la putere 20 de ani. Sa concluzionam ca avem doar partide de stanga? Mai spui ca aia mai rasariti materialiceste din oraselele de provincie voteaza centru-dreapta. Cam cum l-ai defini pe acest centru-dreapta si prin ce politici ori doctrine i-a atras el de partea lui pe acesti oameni? Ori voteaza acest asa-numit centru-dreapta (care o fi el...) doar pentru ca le merge bine?



Pe de alta parte, eu cred ca in Romania exista in continuare o patura importanta de specialisti in diverse domenii. Comunismul a format multi specialisti, iar varsta nu le-a permis acestor oameni sa plece din tara. Totusi ei exista, unii sufera vazand ca s-a ales praful de ceea ce construisera in zeci de ani de munca. Am fost de nu de putine ori uimit si incantat sa ascult cate o poveste de viata a cate unui asemenea om, bun specialist pe domeniul in care activase odonioara. Nu sunt intelectuali, desigur, nu au rafinamentul necesar unei judecati de valoare asupra realitatilor politice; mai degraba le-as spune tehnicieni, oameni pe a caror munca si pricepere s-a cladit o societate care in cele din urma s-a naruit sub greutatea propriei imperfectiuni, dar acesti oameni sunt mainile care au cladit Romania de odinioara.



Poate suna nostalgic, dar o parte din Romania reala sunt si acesti oameni. Si parca nu i-as categorisi la maniera "astia voteaza", "cu astia ne intalnim pe strada". Sunt componente ale existentelor lor mult mai importante decat stampilele pe care le pun, de cele mai multe ori in necunostinta de cauza, pe un buletin de vot. Ei exista in Romania si, e drept, unii au inceput sa se uite la telenovele si la politica, desi ar fi putut face in continuare lucruri de valoare, care sa conteze cu adevarat. Si nu i-a oprit pensia de la asta...
...