Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
1.6k vizualizari
Adesea apar cifre precise, gen: "evaziunea fiscală este de 18% din PIB". Mă gândescă că dacă ştiu acest procent, atunci cei care calculează procentul ştiu şi unde şi cum se face evaziunea fiscală. Dacă ştiu unde şi cum, de nu sunt arestaţi cei care fac respectiva evaziune fiscală?

Ori, mai probabil, e vorba despre estimări care folosesc date din burtă? Dar pare profesionist când zici "18%"...
Senior (11.9k puncte) in categoria Economie - Afaceri

1 Raspuns

4 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Salut Quark !

Ehei, fiscalitatea in relatie cu evaziunea fiscala este o problema pe cat de importanta pe atat de spinoasa - stam cel mai prost din UE. In cazul Romaniei, evaziunea exista din doua motive principale:

- din neputinta/incompetenta sistemului fiscal de a scoate la lumina veniturile si de a incasa impozitele (organizare proasta, sub-informatizare, incompetenta, coruptie) ;

- din ratiuni politice (introducerea unui sistem eficace privind strangerea impozitelor ar fi foarte nepopulara, in conditiile in care multi locuitori subzista din economia la negru).

Acum, procentul evaziunii fiscale este calculat in cel putin 2 moduri: rezulta din echilibrele macroeconomice (de pilda, exista o relatie naturala intre veniturile declarate si cheltuielile efective, iar in conditiile in care cheltuielile sunt excesive fata de nivelul normal - rezulta ca diferenta provine din venituri nedeclarate) si din calcule statistice rezultate din evaziune fatisa (impozite datorate si neplatite) si din controalele de pe teren (de pilda, din numarul de firme controlate  X% din personal lucreaza la negru sau Y% din venituri nu au fost declarate).

Principalele venituri fiscale sunt impozitele directe (adica pe venit: profit, salarii si CAS) si impozitele indirecte (pe consum:TVA, accize si taxe vamale). Din cauzele pe care vi le-am mentionat la inceput, fiscalitatea din Romania se bazeaza pe taxele pe consum - pentru ca sunt mai "vizibile" fiscal, sunt mai usor de incasat si consumul reprezinta o valoare nefalsificabila. In partea cealalta este dezastru: munca la negru, afaceri fara acte, etc.

De mentionat ca Romania are cel mai mic grad de incasare fiscala din UE, desi fiscalitatea este la un nivel redus. In 2011, impozitele si taxele sociale au reprezentat numai 27,2% din PIB, media europeana fiind de 39,6%. Diferenta inseamna in mare masura evaziune fiscala.

Si asta pentru ca niciun partid/guvern n-a avut curajul sa introduca un sistem de colectare eficace - partidele au inteles ca trebuie sa fie populiste pentru a convinge un electorat sarac si incult ca al nostru.

Pe termen scurt, sansa noastra este informatizarea totala: nicio operatiune neinregistrata informatic: sa vezi atunci transparenta si date in timp real. Pe termen lung, sansa noastra este UE - in momentul in care se vor centraliza si integra toate mecanismele: bugetar, fiscal si sper ca si politic.

Senior (8.7k puncte)
0 0
Faptul că nu vor să strângă bani din impozite şi taxe este evident. Firmele plătesc din mână salarii reale, iar pe cartea de muncă e salariul minim; restaurantele, buticurile, marile aglomerări comerciale (gen Europan, Dragonul Roşu) fac evaziune fiscală de proporţii uriaşe.

Di ce spui, Truth, înţeleg că e cam aşa cum mi-am închipuit, adică o ghiceală bazată pe nişte date aproximative.

Dar o ţară care nu-şi colectează taxele şi impozitele şi nu este interesată să elimine cât mai mult din evaziunea fiscală este cam sortită stagnării, nu?
0 0
Nu neputinta autoritatilor este cauza. Ci nedorinta si coruptia. Pur si simplu, parlamentarii au afaceri, iar cresterea impozitelor de plata cu 10 % inseamna 10% pierdere pentru ei. De aceea isi creaza legi interpretabile si uneori inaplicabile.
0 0
@Quark - nu-mi ridiculiza economistii, nu e ghiceala, sunt evaluari economice. Dupa cum ziceam, evaziunea are 2 componente, una cunoscuta (impozite calculate si neplatite) si una estimata (impozite pe venituri nedeclarate).

Asa este, evaziunea este o lovitura data nivelului de trai general, cu banii aia - oricat de ineficient s-ar cheltui - se pot face multe lucruri, pe care le admiram la altii de peste granita.

@Dragos - or fi avand si parlamentarii rolul lor malefic, dar cauzele evaziunii sunt mult mai complexe de atat. Una din cauze sunt scutirile de taxe - iar cazul cel mai cunoscut este cel al Bisericii - care nu plateste impozite defel. Ex: in 2011 a realizat 6,6 milioane de euro "excedent" - adica diferenta dintre venituri si cheltuieli, nu mai zic de TVA, impozit pe terenuri si cladiri, etc.
0 0
Pai si tot la nedorinta ajungem. Biserica intotdeauna a fost folosita in scopuri electorale. Iar daca vreun parlamentar vrea sa fie sigur ca nu este ales poate propune impozitarea veniturilor Bisericii. Chiar ar fi interesant un astfel de exercitiu. Sa vezi atunci circ.
Si scutirile de taxe se fac tot pe interesele celor care au putere de decizie.
Oricum,pentru o firma este rentabil sa faca evaziune. Nu platesti tva de 50000 lei pe an, vine garda, le dai o atentie de 5000 lei o data la 6 luni si tot iesi in avantaj.
Pe de alta parte, "salata" asta legislativa nu ii da nici-o sansa unei firme mici pentru a respecta legea. Repecti o lege incalcand alta. Decat sa fi corect si sa platesti la 6 luni 2-3000 lei garzii care oricum gaseste ceva, mai bine faci ca la alineatul de mai sus. :)
0 0
CORECT dle Truth care se pare ca si prin nick esti oarecum, predestinat.
...