Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 1 minus
8.6k vizualizari
Experimentat (3.6k puncte) in categoria Terra-Univers

5 Raspunsuri

2 plusuri 2 minusuri
Dat fiind ca in spatiul cosmic nu exista particule de aer, sunetul nu se poate propaga. Deci nimeni nu poate tipa la noi in spatiu :)
Senior (11.9k puncte)
0 0
Adevarat, in cosmos e liniste totala. Insa atunci cand cineva ar tipa la noi(prin absurd) sau ar exista un impact, nu s-ar produce si o unda electromagnetica sau asa ceva?

De fapt intrebarea mi-a venit de la un documentar pe care l-am vazut acum ceva timp. Un inventator a creat un dispozitiv care poate transmite sunetul fara a face ca aerul sa vibreze. Astfel intr-o camera, daca mergeai in unul dintre colturi se auzea muzica la maxim, iar in alt colt era liniste perfecta... O sa caut documentarul respectiv.
0 0
Adica... acolo e atata liniste incat iti tiuie urechile? :) ;)
2 plusuri 1 minus

Spatiul cosmic este întregul spațiu situat dincolo de limita atmosferei planetei. Nu este neaparat vid , exista radiatii /particule . Deci depinde la care "bucata" din spatiul cosmic te referi. Daca exista particule care sa transmita energia mai departe atunci avem sunet. Altfel nu.

Sunetul , fiind energie mecanica, nu se propaga prin unde electromagnetice.  

In spatiu , sunetele sunt converitie in semnale electrice fiind posibila transmiterea de informatii prin vid.   

Junior (565 puncte)
0 plusuri 3 minusuri

O altă senzaţie ciudată remarcată de astronauţi este propagarea sunetului în spaţiu. Se pare că, atunci când naveta îşi ambalează propulsoarele pentru a-i menţine poziţia pe orbită, în tot spaţiul se propagă un fel de zbârnâit surd, ca o intonare pe nas.

 
Asadar, sunetul se propaga in spatiu... ;)
Junior (950 puncte)
0 0
Ar fi ideal sa intelegeti bine fenomenul inainte de a aduce ca argumente    citate scoase din context de pe diverse site-uri.
1. Astronautii AUD sunetele motoarelor navei pentru ca SUNT (mai mult sau mai putin)  in contact cu aceasta.
2. Sunetul reprezinta o forma de energie mecanica , adica ai trebuie un "ceva " prin care sa se propage. In lipsa unui mediu  aceasta energie nu se poate manifesta.Nu trebuie sa ma credeti pe cuvant. Intrebati orice profesor de mecanica sau orice om de stiinta .
Fizica se crede a fi  o stiinta exacta   . Nu exista ambiguitati in legatura cu acest subiect.  :]
0 0
Din cate am inteles eu, vidul din spatiu nu e chiar atat de... vid (gaze, gheata, praf stelar, materie intunecata)... Articolul se referea specific la mirosul spatiului (probabil ca li se impregnasera costumele sau Dumnezeu stie cum l-au simtit - iar acest miros nu poate fi dat de NIMIC) si la propagarea sunetului in spatiu, nu in interiorul navetei, nici in timp ce se sprijineau de ea (ai citit articolul? Uite inca unul: http://www.descopera.ro/dnews/4876698-cum-miroase-cosmosul). Si l-au perceput ca pe un sunet (zbarnait), nu ca pe o vibratie... Daca aia mint, te-am mintit si eu (fara voie). Dar... de ce esti atat de sigur ca nu se poate propaga sunetul in spatiu? A scos cineva urechea pe geamul navetei, ca sa asculte? Iar sunetele emise de planete, cum se propaga in acelasi spatiu? Poate ca in acea imensitate exista atatea elemente necunoscute (inca) noua, cate nu ne putem inchipui (pentru ca, probabil, nu exista pe Pamant si nu le putem identifica). Noi masuram ceea ce putem masura... iar dispozitivele noastre de masurat sunt calibrate pe cunostinte pe care le avem pana la ora actuala... Inca mai avem multe de descoperit... dar, pana atunci, nu inseamna ca ele nu exista... Asta e parerea mea... daca e buna sau rea, vom afla vreodata...
0 0
O gresala pe care am descoperit-o abia acum la o citire mai atenta.
Citez: " Se pare că, atunci când naveta îşi ambalează propulsoarele pentru a-i menţine poziţia pe orbită, .." . Putem spune ca in spatiu  exista frecare dar foarte slaba , datorata catorva particule care se mai gasesc la aceea altitudine sau de alta natura. Astfel  procesul de corectie se realizeaza foarte usor chiar daca nava  are o masa mare ( indiferent de tipul acesteia).Aceasta(corectia) are o  valoare +- 1grad ( deci foarte mica) si se realizeaza cu ajutorul a mici motorase de lungimea unor bete de chibrit(!!!). NICIDECUM nu poate fi vorba de " ambalarea propulsoarelor" .
Nu credeti orice stire mai ales daca e scrisa pe un site care nu are nici o treaba cu stiinta ( realitatea.net ) . Cititi doar stirile din site-uri oficiale, scrise de oameni de stiinta recunoscuti global.
Aici gasiti informatiile prezentate  de mine --> http://www.videojug.com/film/how-do-satellites-stay-in-orbit
0 plusuri 3 minusuri

Si inca o dovada, precum si o explicatie - daca este sau nu stiintifica... poate va pricepeti voi mai bine decat mine... ;) (este dat acolo si un fisier audio, insotit de cate informatii):

Astronautii NASA au publicat, cu ocazia sarbatorii de Halloween, o serie de inregistrari ale "sunetelor" Universului, facute de-a lungul anilor. Rezultatul este o "muzica" la baza careia sunt sunete produse de planete. "Minunile ceresti" au fost captate de nave spatiale, capabile sa proceseze undele sonore, astfel incat rezultatul poate fi "auzit". "Va punem la dispozitie o compilatie de sunete scoase de planete si de heliu care va vor face pielea gaina!", scriu specialistii NASA, avertizand ironic:"Dati click cu grija". Explicatia pentru existenta acestor sunete ar fi urmatoarea: Chiar daca spatiul cosmic este un vid virtual, asta nu inseamna ca universul este tacut. Sunetele exista ca vibratii electromagnetice. Cu ajutorul instrumentelor speciale de pe sonda spatiala Voyager si a datelor prelucrate de specialistii NASA, se pot auzi sunetele din spatiu.

(http://www.hotnews.ro/stiri-international-7991373-sunetele-ciudate-ale-universului-dezvaluite-nasa-halloween.htm)

Junior (950 puncte)
0 0
Din nou un citat scos din context si astfel interpretabil. Aici se vorbeste de  unde sonore  de natura elecromagnetica (radio) emise de planete , stele etc. , iar   NU de  unde mecanice. Chiar pe scientia.ro a fost postst un clip audio cu "sunete" de pe Saturn . Sunt convns de existenta acestora insa nu vorbim de aceleasi unde..    :]
0 0
Adriane, vorbeam despre SUNETE... Undele sonore se refera, cumva, la altceva? Din moment ce pot fi auzite, conteaza modalitatea prin care se transmit? Am scos citatul din context pentru ca nu puteam reda aici tot articolul; am dat un citat reprezentativ (ca sa subliniez ideea) si am dat link-ul pentru conformitate si citirea intregii informatii... Cum altfel ar fi trebuit sa procedez?! Iar daca dai o banala cautare pe google, sa vezi ce de referinte o sa gasesti... Nu mai fiti atat de carcotasi si rigizi in gandire, daca vreti cu adevarat sa va largiti orizontul cunoasterii, altfel nu veti reusi sa adaugati noile informatii la cele pe care le aveti deja... Invatati sa vedeti miezul ideii, nu va uitati la maruntisuri... :(
0 0
V-am urmat sfatul. Am facut simpla cautare pe google " noises in space" . Primul rezultat ma duce pe YouTube ( la adresa  ) .  
Va rog sa vizualizati clipul si sa cititi textul de sub acesta.
Daca tot nu intelegeti ce incerc sa va explic  cautati pe wikipedia "sound" (in text , vezi primul link despre undele mecanice)   . Poate dansii va pot lamuri mai bine dacat cum am incercat eu .
Dupa ce ati citit  va rog sa va intoarceti aici si sa cititi din nou ce am scris. Daca observati vreo disconcordanta catusi de mica , va rog sa imi atrageti atentia pentru a o remedia. Va multumesc :)
2 plusuri 0 minusuri

Salut ktn91land. Salut prieteni.

@Ktn91land:Noi doi suntem din modelul vechi QA al siteului Scientia.Sa nu fiu prea dur cu tine dar cred ca tu stiai prea bine ca in spatiu nu se pot auzi sunete deoarece nu exista AER care sa propage sunetul.PA

Junior (435 puncte)
0 0
Da, de acord cu tine. "Sunetul" asa cum este el definit de specialisti, precum si in DEX, nu se transmite in vid, decat prin aer. Poate si prin alte gaze, dar s-ar auzi altfel decat stim noi.

Eu acum lovesc cu degetele tastele, iar aceste lovituri transmit in mediul inconjurator sunetul, prin aer.
Ma gandeam ca orice impact, chiar in spatiul cosmic, nu poate lasa asa-zisul vid dimprejur fara efecte. Ceva se transmite, probabil nu putem sa-l numim sunet, dar ceva se transmite ...
0 0
daca ne-am calibra "urechile" pentru a auzi si altfel de vibratii nu numai mecanice sunt sigur ca am percepe si ceva din afara intrucat poti face asta si de pe pamant.
din nou raspunsul e limitat de perceptie iar perceptia apare in limita simturilor disponibile...
...