Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 3 minusuri
1.1k vizualizari
Sunt curios. Ar fi posibila propagarea acestei 'infricosatoare actiuni la distanta', cum o numea Einstein, intre universuri?
Experimentat (3.5k puncte) in categoria Fizica
0 0
Ele deja sunt conectate intr-o relatie de interdependenta prin simplu fapt ca apartin aceluiasi intreg...
0 0
Salut,
in romana ii spune inseparabilitate cuantica, iar in engleza quantum entanglement.

3 Raspunsuri

3 plusuri 1 minus
Dacă există mai multe universuri atunci ele trebuie să fie interconectate cumva, prin nişte interacţiuni, printre care ar putea fi "entanglemntul cuantic".

Nu ştiu ce sens ar avea conceptul de "distanţă" între două Universuri, dar cu siguranţă nu este spaţială... şi nici temporală... poate informaţională?
Junior (941 puncte)
0 0
Salut Marian !
De ce "trebuie" sa fie interconectate ?
0 0
Dacă ar exista numai universul atunci el ar fi un sistem izolat şi atunci nimic nu ar influenţa starea universului şi nici măcar începuturile lui.
Dacă universul ar fi un sistem închis, atunci ar trebui să existe posibilitatea unui schimb de informaţie între el şi alte universuri, chiar dacă nu există schimb de materie şi energie. Pur şi simplu nu putem concepte teoretic un multivers dacă universul ar fi un sistem izolat.
Cu alte cuvinte, prin definiţie un multivers presupune schimbul de informaţie între universurile constituente. Acest schimb de informaţie se poate masifesta prin "entanglementul cuantic" dintre particule aparţinînd universurilor diferite şi astfel se pot explica schimbările spontane ca fiind efecte ale recţiilor particulei pereche din alt univers.
0 0
Asta e argumentarea "Dacă universul ar fi un sistem închis, atunci ar trebui să existe posibilitatea unui schimb de informaţie între el şi alte universuri, chiar dacă nu există schimb de materie şi energie." ?
Daca da, tot la "trebuie" ai ajuns, ceea ce nu este suficient.
Daca in schimb argumentul tau este "Dacă universul ar fi un sistem închis, atunci ar trebui să existe posibilitatea unui schimb de informaţie între el şi alte universuri, chiar dacă nu există schimb de materie şi energie." ma tem ca eu nu cunosc aceasta definitie despre care vorbesti tu.
0 0
Aşa e schipix cum zici tu, redefinesc:
Considerând Universul ca un sistem el poate avea mai multe interacţiuni cu universurile surori ce aparţin metaversului.
1. schimb de materie, energie, informaţie (sistem termodinamic deschis deschis) - conform legilor conservării curente nu există;
2. schimb de energie, informaţie (sistem termodinamic închis) - conform legilor coservării curente nu există;
3. schimb de informaţie - conform teoriei metaversului există;
4. fără schimburi (sistem izolat) - existenţa metaversului este irelevantă.

"entanglementul cuantinc" între particule dintre universuri diferite poate exista numai în cazurile 1, 2 şi 3, dar conform teoriilor curente universul este un sistem închis (legile de conservare ale materiei şi energiei), deci nu ne putem afla decît în cazul 3.
"entanglementul cuantic" este o proprietate a substanţei prin care se realizează schimb de informaţie; masa şi energia fiecărei particule prinsă în sistem rămânând constantă, între ele există numai un schimb informaţional, deci cazul 3.

Sper că acum am fost mai clar.
O zi bună schipix.
0 0
Mult mai clar.
Totusi am o obiectie: ce te face sa crezi ca legile termodinamicii se aplica si in cazul celorlalte universuri (asta daca pornim de la premisa ca ele exista cu adevarat) ?
0 0
@marian. Inseparabilitatea cuantica se refera strict la particule care au interactionat in trecut, au facut parte din aceeasi structura spatiotemporala, deci din acelasi Univers. Este imposibil pentru doua particule aflate in Universuri diferite sa fie in entanglement.
0 0
puiu, comentariul tău e bun şi ca răspuns la întrebare.
0 0
schipix, dacă nu s-ar aplica atunci acele universuri ar fi mult prea stranii ca să poată fi descrise matematic.
În teoriile curente singurele diferenţe între universul noustru şi celelalte universuri sunt numai la valorile constantelor fundamentale, toate legile fizicii fiind identice.
0 0
-Nimic nu e prea straniu pt matematica.
-Daca se schimba valorile constantelor fundamentale nu cumva se cam schimba toate legile fizicii ?
-Teoriile curente nu descriu (inca) existenta mai multor universuri. Probabil ca te referi la ipoteze, nu la teorii.
7 plusuri 0 minusuri
Fenomenul numit in engleza quantum entanglement este o consecinta a legilor conservarii si are loc intre particule care, obligatoriu, au interactionat candva in trecut. Adica au facut parte dintr-o structura comuna, din acelasi Univers, au format un sistem si continua sa fie un sistem indiferent de distanta la care se pot afla in prezent. Prin urmare, este imposibil ca doua particule aflate in quantum entanglement sa se afle in Universuri diferite.
Senior (6.6k puncte)
0 0
As adauga si faptul ca nu vad de ce doua universuri apropiate ar fi identice, cu acelelasi legi si aceleasi constante, iar ca doua particule sa fie corelate, corelarea s-ar face in functie de ce anume? Acestea s-ar comporta fiecare in functie de tipul de univers in care au aparut, si nu s-ar putea forma o legatura intre ele, cum nu ar putea procrea un om si un extraterestru care ar avea un cu totul alt tip de ADN (sau altceva in loc de ADN)...
0 0
"Prin urmare, este imposibil ca doua particule aflate in quantum entanglement sa se afle in Universuri diferite"
Teoria spune practic asta, însă nu e pe deplin înţeleasă, aşa că nu m-aş hazarda cu pronosticuri ce conţin absolutisme.. :).. Adică prefer să urmăresc cât pot, undeva în spatele uriaşei sălii a cunoaşterii, ce se întâmplă şi ce se mai spune, ce dovezi se găsesc, ce teorii apar şi încerc să înţeleg cât pot eu de bine ce zic aceşti oameni cu puteri de abstractizare şi virtualizare enorme.. :)..

De la scara microuniversului, unde distanţele se măsoară în yoctometrii (10 la puterea -24) la cele ale macrouniversului unde distanţele se măsoară în milioane sau chiar miliarde de ani lumină... facem salturi ameţitoare. Dar e o percepţie a spaţiului, cu care suntem "condamnaţi" să trăim, aşa cum există şi multe alte "condamnări" ce vin din simţurile cu care ne naştem sau capacităţile noastre mentale limitate, care la rândul lor sunt condiţionate de acest univers pe care reuşim într-o oarecare măsură să-l percepem, din care înţelegem că suntem parte.

Nefiind foarte în temă cu tot ce înseamnă actuala cunoaşterea la limită, îmi rezerv doar convingerea că încă avem enorm de multe de învăţat până vom înţelege acest univers, iar apoi (dacă există) pe celelalte şi interconexiunile dintre ele.
0 0
Daca stau sa ma gandesc, adevarul e ca habar nu avem de ce exista corelarea asta, iar la nivel de multivers s-ar putea sa existe niste legi generale in ceea ce o priveste care ar face posibila si o legatura intre doua particule din universuri diferite. Sau o legatura intre doua universuri...
0 0
@Gabriela. Fenomenul exista, este dovedit experimental, poate fi manipulat in domeniul comunicatiilor sau al tehnicii de calcul (se fac primi pasi). Se intampla ca o expresie a legilor conservarii. Atunci cand masuram starea uneia din particule, obtinem o eigenvaloare a acelei stari, masuratoarea celeilalte trebuind sa evidentieze eigenvaloarea corelata starii celei dintai. Esential  ca fenomenul sa aiba loc este ca particulele sa fi interactionat in trecut. Interactiunea presupune in mod obligatoriu ca ele se afla intr-o structura spatio-temporala comuna, de exemplu in acelasi atom, ceea ce exclude posibilitatea ca ele sa se afle in  Universuri diferite. Depinzand de ce s-ar putea intelege prin Universuri diferite, un lucru ar trebui sa fie, totusi, clar: cele doua particule nu au o istorie comuna, nu au apartinut unei structuri comune, nu au cum sa fie corelate.
@Luke. "Absolutismul", de care ma feresc in general, considerind, ca si tine, limitele cunoasterii noastre, provine in acest caz dintr-un considerent de logica simpla: Particulele trebuie sa fi reactionat, deci Universurile nu mai sunt diferite, cel putin in sensul in care inteleg eu notiunea.
0 0
Evident ca stiu ca fenomenul exista, am spus ca nu se stie de ce exista si de ce se produce; e o diferenta.

Evident, din nou, ca doua particule trebuie sa interactioneze ca sa fie corelate, dar mergand inapoi, poate doua universuri la aparitie au interactionat si de aici legatura. Oricum noi suntem limitati la fizica Universului nostru si daca un fenomen se produce pe baza unei fizici mai complexe si cuprinzatoare decat asta, nu avem cum s-o cunoastem, cel putin nu cata vreme nu iesim din acest Univers (si tocmai fizica asta ar putea sa ne impiedice s-o facem).
0 0
Se stie de ce exista si de ce se produce, este o consecinta a legilor conservarii, de exemplu conservarea momentului. Nu imi e clar cum doua Universuri au interactionat la aparitie. Daca au interactionat au format un sistem, nu doua.
0 0
Salut ! De acord cu raspunsul la intrebare, nu vad de ce s-ar pastra cuplarea cuantica si intre universuri - cine stie ce proprietati ar avea un altul !

Haideti sa mai punctam pe tema quantum entanglement, se vede ca necesita precizari (si corectati-ma daca gresesc):

- particulele subatomice sunt caracterizate de 4 numere cuantice cu valori discrete complementare. Aceasta caracteristica impreuna cu legi de conservare si incertitudinea cuantica fac sa se poata "cupla" 2 particule - practic fiind cuplate nu particulele ci caracteristicile lor (de pilda spin up/down).

- odata despartite, pentru a se mentine "cuplajul", ele trebuie ferite de orice interactiuni externe  - practic aici este dificultatea tehnica. In conditiile in care nu sunt "deranjate" de nicio interactiune suplimentara, ESTE FIRESC SA-SI PASTREZE PROPRIETATILE INITIALE, reactionand ca si cand n-ar fi parasit sistemul initial.

- si cum legile conservarii nu depind de spatiu - iata miracolul - colapsul functiei de unda pentru particula A vizand caracteristica urmarita (produs de o masuratoare) conduce in consecinta la iesirea din incertitudine si precizarea caracteristicii (complementare) pentru particula B !
0 0
Corect, Truth. Doar cateva nuante: Particulele sunt corelate prin conservarea unor caracteristici complementare. Este esential sa retinem ca ele formeaza un sistem care are proprietatile sale specifice care tin de faptul ca partile lui au interactionat local, impunandu-se respectarea legilor conservarii - momentul cinetic orbital sau polarizarea de exemplu, devenind neesentiala distanta dintre ele. Este foarte corecta si remarca ta privind colapsul functiei de unda, care inseamna ca un element care defineste starea sistemului este masurat, cunoscut, are o valoare fixata. Acest lucru se aplica si altor elemente ce definesc starea particulei in afara de cele 4 numere cuantice, cum ar fi de exemplu pozitia.
1 plus 0 minusuri
amestecăm cuvintele degeaba!

UNI-vers!

dacă există mai multe UNIversuri acestea implicit nu mai sunt UNIversuri!

ideea de univers e indisolubil legată de ideea de unicitate ... nu poți avea mai multe universuri, e un nonsens!

faptul că mai multe tipuri de multivers ocupă în același timp același volum, același spațiu, e ceea ce ne arată inclusiv fenomenul oarecum ciudat de quantum entanglement ...

ne putem gîndi la multiversuri ca la niște cîmpuri fizice distincte care ocupă concomitent același volum al spațiului ... în unele cazuri interacționează între ele în altele nu ... ceea ce la un moment dat pentru un cîmp fizic pare o distanță enormă între particule, în contextul altui cîmp fizic distanța se anulează ... astfel ar putea apare inseparabilitatea cuantică
Novice (119 puncte)
0 0
Salut Urechila si bine ai venit !

De dragul etimologiei m-am uitat printr-un dictionar latin - "univers, universus, universum" are sensul de "intreg", "tot".

Dar e adevarat ca se foloseste notiunea de "univers" in relatie cu tot felul de speculatii - fara baze stiintifice solide. Si cum ar putea fi altfel cand nu stim inca nici din ce este constituit Universul accesibil simturilor noastre ?

Quantum entanglement nu mai este tocmai un mister, este o consecinta a fireasca a legilor mecanicii cuantice. Doar ne pare stranie actiunea la distanta, obisnuiti cu forte care scad cu distanta - numai ca aici distanta nu este o piedica decat din punct de vedere tehnic - nu este un factor de influenta asupra fenomenului - deci nici macar nu trebuie invocate "perturbatii spatiale", ca sa zic asa...

Haideti sa facem o paralela cu mecanica clasica: studiind forma, viteza si traiectoria unei schije provenind din explozia unui obuz, am putea  "prevedea" traiectoria, viteza si poate si forma unei alte schije sarita oricat de departe, CU CONDITIA ca schijele respective sa nu fi interactionat cu alt sistem (sa zicem in vid). E logic ? Conteaza distanta aflata in prezent intre cele doua schije ? Nu, conteaza doar ca au facut parte dintr-un anumit sistem si fenomenul care le-a influentat initial in acel sistem.
0 0
și ca să îți completez răspunsul, acțiunea la distanță e respinsă de știința oficială pentru simplul fapt că implică existența lui dumnezeu!

cum pe vremea lui decartes și newton nu sa descoperit nici mecanica cuantică nici cîmpurile fizice iar acțiunea instantanee la distanță era o putere divină, inexplicabilă strict dpdv materialist sa respins acțiunea la distanță din principiu pentru că unul din scopurile ascunse ale științei e demonstrarea faptului că nu există dumnezeu ...

explicarea rațională a lumii în care trăim fără a apela la noțiunea de dumnezeu ... în cazul ideal, de loc!

însă cum știința, chiar fără voia ei, are puternice rădăcini creștine doamne-doamne nu se dă bătut, învins ... chiar dacă e negat apare sub o altă formă! una din ele e mecanica cuantică, la fel de rațională ca și ideea de dumnezeu!

și uite cum deși mecanica cuantică pretinde că descrie și explică o realitate fizică diferită de cea de zi cu zi, inaccesibilă simțurilor noastre e totuși o explicație rațională acceptabilă ideii că acțiunea la distanță e datorată puterii divine ascunse într-un multivers paralel ...

;-p
...