Cafeina poate produce un tremor al mainii daca este consumata in cantitati mari sau daca exista o sensibilitate la cafeina. (excludem din discutie patologiile care pot produce un tremor, iar consumul de cafea sa-l intensifice)
Consumul a 200-300 mg de cafeina pe zi nu ar trebui sa produca un tremor al mainilor decat in prezenta unei sensibilitati.
Cafeina este cel mai consumat stimulent al sistemului nervos central (SNC). Au fost descrise 3 mecanisme principale de actiune a cafeinei la nivelul SNC. Mobilizarea calciului intracelular si inhibarea fosfodiesterazei specifice nu se produce decat la o ingestie de cafeina in concentratie nonfiziologica (adica mai mult decat printr-o alimentatie normala). Cel mai probabil mecanism de actiune al metilxantinei este antagonismul la nivelul receptorilor adenozinici. Cafeina creste metabolismul energetic la nivelul creierului, dar scade in acelasi timp fluxul sangvin cerebral inducand o hipoperfuzie cerebrala relativa. Cafeina activeaza neuronii cu noradrenergici si se pare ca afecteaza eliberarea locala de dopamina. Multe dintre efectele de atentie, lipsa de somn, s-ar datora actiunii metilxantinei asupra neuronilor serotoninergici. Metilxantina induce o crestere a raspunsului la doza in activitatea locomotorie la animale. Actiunea psihostimulanta la oameni este destul de subtila si nu foarte usor de detectat. Efectul cafeinei asupra invatatului, memoriei, performantelor si coordonarii sunt mai degraba legate de actiunea metilxantinei asupra starii de veghe, excitatiei si oboselii. SNC pare sa nu dezvolte o toleranta crescuta la efectele cafeinei, desi au fost raportate simptome de dependenta si sevraj.
In concluzie, prea multa cafeina produce o excitare exagerata a SNC raspunzatoare, printre altele, si de tremorul mainilor. Cum se produce, au explicat mai sus cei de la Universitatea din Nancy, Franta, intr-un articol publicat la INSERM (Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale)
Daca aveti intrebari ulterioare cu privire la raspuns, va voi raspunde prin comenturi.