Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 1 minus
380 vizualizari
Mi se pare un pic curios acest aspect. Cum vine ca Universul este in expansiune, dar sistemul solar nu? Ori este?

Eu am in mintea imaginea cu un balon atunci cand ma gandesc la expansiunea Universului, deci ar trebui ca totul sa se departeze de tot, inclusiv quarcii din protoni si neutroni, inclusiv electronii de nucleu samd.

Ce-mi scapa?
Senior (11.9k puncte) in categoria Terra-Univers
0 0
Salut.Se va intimpla si ceea ce spui tu in viitorul indepartat.Odata cu expansiunea universului din cauza energiei intunecate se va ajunge in viitor sa se dezintegreze si galaxiile si planetele si chiar atomii.Nu am raspuns ca sa nu mai spui ca sunt halos dupa puncte.PA
0 0
Ei, sa fim seriosi, am zis asa pentru ca intr-un timp o luasei un pic pe campii, trebuie sa recunosti. Scriai doar ca sa scrii ceva. Nu am nicio problema cu punctele tale. In ce ma priveste, nu ma intereseaza prea mult. Oricum nu ma ajuta la nimic. Doar reflecta activitatea noastra pe aici.
Dar ma bucur ca ti-ai revenit.

5 Raspunsuri

4 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Momentan, aceasta expansiune nu e vizibila decat la nivelul clusterelor de galaxii. Expansiunea la nivelul sistemelor stelare sau al atomilor nu are loc, deoarece la acest nivel gravitatia(respectiv fortele nucleare) este pentru moment mai puternica, contracarand efectele asa-zisei materii intunecate. Dar cum expansiunea accelereaza, presupun ca aceasta va fi tot mai evidenta cu trecerea timpului.
Experimentat (3.5k puncte)
0 0
Andromeda se deplaseaza spre noi in ciuda expansiunii....... e ciudat....
0 0
am zis la nivelul clusterelor de galaxii, nu la nivelul galaxiilor. Si chiar si la nivelul clusterelor, presupun ca sunt unele exceptii.
0 0
@Iosif:Andromeda se deplaseaza spre noi pentru ca alaturi de calea lactee face parte din grupul local.Acest grup local de galaxii este tinut laolalta de materie intunecata care actioneaza ca un lipici cosmic si tine galaxiile sau grupurile de galaxii legate.Fara materie intunecata nici nu s-ar fi format galaxiile.PA
4 plusuri 0 minusuri
sa o luam cu inceputul, orice in universul asta are un inceput si un sfarsit inclusiv universul.

Toate elementele care le aveam si din care am luat viata noi se datoreaza supernovelor. (acelor stele de marimea cel putin de 8 mase solare)

DIn explozia stelelor binare au aparut elementele simple sau usoare ca cele din tabelul lui mendeleev pana pe la fier, iar din explozia stelelor singulare au aparut elementele mai grele.

Universul a ajuns la varsta in care stelele supermasive care pot crea supernove sunt din ce in ce mai rare, in urma lor formandu-se stele mici de marimea soarelui.

Stelele binare explodeaza cand ajung exact la aceeasi masa si acumuleaza exact aceasi cantitate de hidrogen(din cate stiu) Deci orice stea care face parte dintr-un sistem binar va produce exact aceasi explozie la aceeasi intensitate, oriunde in univers s-ar afla. Acuma nu stiu cum si-au dat seama astronomi, dar urmarind aceste explozii , de diferite intensitati ale luminii, si-au putut da seama exact la ce distanta sunt fata de noi, aici ajungand la concluzia ca universul este intr-o expansiune accelerata  ! Tot ei au mai spus ca galaxiile se distanteaza una de alta urmand ca in viitor sa nu mai putem observa nicio galaxie. Se poate intampla ca si 2 galaxii sa fie pe un culuar de intersectare.

 

Avand in vedere ca fiecare galaxie are in centrul ei o super gaura neagra( super masive black hole) aceasta tine in gravitatie toate stelele asa cum tine si soarele planetele, si planetele satelitii. Oricum si galaxiile se expanseaza si sistemul solar si planetele cu satelitii dar intr-un ritm mult prea mic pt a fi observat.

Stii ca luna cand s-a format era la 20.000km de terra, astazi e la >400.000km de 20 de ori mai departe, iar pe viitor va iesi din atractia terrei. (peste miliarde de ani.) Deci daca unui satelit ii trebuie 10 miliarde de ani ca sa se distanteze de pamant, gandeste-te cat ii trebuie pamantului sa scape de soare, o eternitate. nici daca ar ajunge in locul lui pluto nu ar scapa de soare. Soarele ar murii de 1000 de ori pana pamantul ar ajunge in locul lui pluto, deci aceste stele nu au cum sa paraseasca galaxia deoarece atractia gravitationala este prea mare pt a scapa si nu ar avea timp in perioada lor de viata !
Senior (6.9k puncte)
2 plusuri 1 minus
@Adet:Am o adaugare-Doar super black hole din centrul galaxiei nu ar putea sa tina galaxia unita fara ajutorul materiei intunecate.Acea super masiva gaura neagra plus materia intunecata reusesc sa tina piept energiei intunecate care trage de galaxii incercand sa le destrame.Nu stim inca cit timp vor mai putea ramine unite galaxiile si sa va spun si de ce:
-La inceputul universului cind sau format primele stele si primele galaxii materia intunecate era mai puternica decit energia intunecata.Nu se stie cum in timp sau inversat rolurile(Care e cauza acestui fenomen).

-Daca va continua tot asa adica energia intunecata sa extinda universul din ce in ce mai repede se va ajunge in primul rind la destramarea galaxiilor iar apoi pina la dezintegrarea atomilor.Universul va deveni o supa de particule subatomice.PA
Junior (435 puncte)
2 plusuri 1 minus
Va rog sa nu luati de bune, chear toate teoriile cosmogonice antuale. Unele s-ar putea sa fie eronate. S-a mai intimplat in istoria omenirii...
Experimentat (3.3k puncte)
1 plus 0 minusuri
Deoarece sistemele solare sunt ţinute legate de imensa forţă gravitaţională a stelelor.

O altă ilustrare a expansiunii este explozia unei grenade .
Junior (632 puncte)
...