Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 1 minus
523 vizualizari

Am o lampă cu leduri. Pe ea e lipită o etichetă pe care scrie "CLASA 1 PRODUS LASER". LED = light emitting diode deci din engleză, înseamnă diodă care emite lumină iar L.A.S.E.R. = Light Amplification By Stimulated Emission Radiation ori asta știam eu că înseamnă acronimul L.A.S.E.R. Până la urmă, ledurile (ori poate doar anumite din ele) pot fi categorisita ca fiind lasere? E adevărat, laserele nu sunt doar acele jucării cu lumină roșie de cele mai multe ori, alteori poate verde, cu care ne mai împușcăm în ochi unii pe alții din când în când; cu toate că probabil suntem tentați să ne gândim la așa ceva când auzim de lasere, ele sunt mult mai numeroase, inclusiv în unitatea optică de la pc. Dar întrebarea mea e dacă ledurile pot fi considerate lasere (chiar dacă nu trimit lumina pe o distanță foarte mare).

Novice (306 puncte) in categoria Fizica

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
Salut. Din categoria diodelor electroluminescente ( led-uri )nu  pot face parte si diode cu o anumita lungime de unda,care intra in categoria laserelor de mica putere.Exemplul cel mai bun este dioda laser care citeste cd-ul din dvd, calculator etc.Deci nu ,anumite led-uri nu intra in categoria laserelor,cu toate ca lumina lor este foarte puternica.Vezi link-ul de mai sus.
Experimentat (1.6k puncte)
1 plus 0 minusuri
Ledurile nu sînt laseri, pentru că nu funcționează pe principiul amplificării luminii prin emisie stimulată. Pentru ca un led să devină laser are nevoie și de o cavitate rezonantă, adică de două oglinzi paralele, de o parte și de alta a mediului activ, oglinzi între care lumina să se reflecte repetat și să se amplifice. Așa se obține o diodă laser, ca acelea din pointere sau din lectoarele CD, DVD, blu-ray etc.

Dar în ultimii ani au început să apară leduri foarte strălucitoare, care pot avea efecte negative asupra omului, de exemplu pot produce o orbire temporată. Ca urmare, standardele de siguranță definite pentru laseri se extind acum și la leduri, pentru că pînă la urmă ceea ce contează e efectul luminii intense asupra sănătății, nu neapărat principiul de funcționare al sursei de lumină.

De aceea pe unele produse cu leduri pot să apară clasificări care erau la origine destinate laserilor.

E posibil ca în viitor să apară standarde generale de protecție față de orice fel de lumină care poate avea efecte negative asupra sănătății, fie ea de la laseri, leduri, soare, arcuri electrice și așa mai departe.
Expert (12.9k puncte)
...