Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
673 vizualizari
Experimentat (1.6k puncte) in categoria Biologie
0 0
Adaug un link catre un articol recent - se pare ca, pe langa uriasa capacitate de metamorfozare a virusurilor, mai exista si un urias rezervor de virusuri inca nedescoperite care bantuie prin vecinatati (mamifere). Acestea plus cresterea continua a densitatii populatiei = bomba cu ceas !

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-23932400

4 Raspunsuri

5 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

 

Salut prieteni !
 
Sergiu a avut in vedere in special virusuri aparute pe cale naturala, dar consider ca riscul unuia devastator creat intr-un laborator obscur creste cu fiecare clipa, in conditiile in care ingineria genetica devine tot mai mult un loc comun si este deslusit genomul a tot mai multor virusuri/bacterii, etc.
 
Un derivat al unui virus cu transmitere aeriana - de tip gripa, combinat cu efectele criminale ale unui de tip Ebola ar fi extrem de periculos, iar nebuni pe lume exista cu duiumul, nu mai vorbesc de interese "strategice". Iar concentrarile umane din ce in ce mai mari, impreuna cu miscarile rapide stimulate de transporturi ar juca un rol stimulator al unui astfel de scenariu.
 
Dar, ca si Sergiu, nu cred intr-o extinctie umana totala pe aceasta cale, din mai multe motive: izolarea unor populatii, eventuale contramasuri, rezistenta naturala rezultata din variabilitatea genetica sau "deprinsa" natural, etc. Dar efectul ar fi devastator, si NU atat prin efectul biologic, ci prin cel ECONOMIC !
 
Am mai discutat pe aici pe tema catastrofelor, aveti in vedere ca cea mai probabila catastrofa este cea economica - indiferent de cauzele care stau la initierea. Civilizatia asa cum o stim noi, adica ceea ce numim viata noastra, este cladita pe un esafodaj fragil interconectat - care ar putea cadea intr-o "buna" zi ca si cartile de joc ! 
 
PS: Am presupus ca intrebarea se refera la virusuri biologice, dar pe de alta parte este posibil ca in viitor si un virus informatic sa produca pagube considerabile  - pana la a ne trimite inapoi in secolul 19...
Senior (8.7k puncte)
0 0
Exact la acest tip de virus ,creat in laboratoare si de ce nu chiar intamplator m-am referit in intrebare..
0 0
Daca e creat in laborator, probabil va ramane un nucleu de populatie ce nu e vizat sa dea coltul. Ori ca se izoleaza, ori ca au un antidot. Nu cred ca va fi cineva care sa creeze un asemenea virus doar pentru a extermina pe toata lumea fara exceptie, ci mai probabil din anumite interese (economice, religioase etc). Pe de alta parte, un virus creat va fi mult mai eficient raspandit, in cele mai populate zone.

Un virus aparut in mod natural poate ramane fara leac si sa faca ravagii, dar in general porneste de la un focar si dureaza o vreme pana sa atinga toate colturile civilizatiei, ceea ce inseamna ca avem timp sa luam o serie de masuri pentru stoparea pandemiei.

Astfel, e putin probabil sa fim exterminati de un virus, dar e destul de probabil sa suferim pierderi serioase.
4 plusuri 0 minusuri

Da, este posibila, dar nu sa extermine intreaga populatie. Intrucat unii dintre noi (din pacate...sau din fericire as spune eu) am suferit mutatii, astfel incat nu vom fi receptivi la noul virus. 

De exemplu, bolnavii de drepanocitoza nu se pot imbolnavi de malarie multumita unei mutatii genetice

Sunt persoane "sanatoase" care doar poarta un virus hepatic ori HIV ori oricare alt virus astel incat sunt doar vectori, boala neputandu-se manifesta la ei.

Sunt multe organe/sisteme/aparate unde un virus poate actiona astfel incat moartea sa survina cat mai repede. Virusul ideal s-ar transmite pe cale aeriana si ar afecta sistemul cardiorespirator. Un alt virus inteligent ar putea actiona la nivelul trunchiului cerebral inhiband centrii cardiorespiratori, moartea survenind imediat.

Este posibil, dar putin probabil...sa speram.

Experimentat (2.4k puncte)
0 0
Multumesc pt raspuns, dar mai astept si altele pt a-mi face o idee asupra intrebarii de mai sus.
0 0
O observatie doar...am impresia ca bolnavii de drepanocitoza se pot imbolnavi de malarie,numai ca mult mai greu :).
0 0
Homozygosity for this allele causes life-threatening sickle cell disease (drepanocytosis), but heterozygosity protects against severe malaria caused by P. falciparum.

The field of the human genetics of infectious diseases entered the molecular and cellular era in the early 1950s, with a series of landmark discoveries. These included the discovery by Ogden Bruton of individuals with X-linked agammaglobulinemia (XLA) (10), a rare X-linked disorder caused by mutations in Bruton agammaglobulinemia tyrosine kinase that result in a lack of mature B cells, and by Anthony Allison of the protective role of the sickle cell trait against the severe forms of malaria caused by Plasmodium falciparum.

Sursa:http://www.jci.org/articles/view/38111
0 0
Te credeam pe cuvant si daca imi spuneai din 2 fraze totul.:)
2 plusuri 2 minusuri
Virusi fatali ar putea sa apara natural sau artificial, insa pentru a extermina rasa umana intr-un timp scurt va fi nevoie de un nivel foarte ridicat de distribuire al acestuia, ideal pe calea aerului, implicit mari cantitati. In opinia mea ar fi posibil doar daca cineva are intentia.
Experimentat (1.7k puncte)
0 0
Si Iosif a zis, in rezumat, cam ce am zis si eu - nu "merita" vot negativ ...
2 plusuri 0 minusuri
Oameni traisesc in toate colturile planetei, existand inclusiv zone relativ izolate de lumea "civilizata", si practic este imposibil sa se raspandeasca suficient de repede.
0 0
Cei care traiesc in zone izolate de lumea "civilizata" nu cred ca detin mijloacele necesare pentru a gasi un tratament/remediu/factor profilactic pentru a se apara de un virus care pe noi, cei civilizati, ne-ar extermina. Doar daca inca "poarta" o mutatie pozitiva de care noi, din pacate, am scapat.
...