Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
2.2k vizualizari
Teoretic, omul preistoric se hranea doar cu fructe,nuci,peste. Daca in ziua de astazi mancarea, oricat de bio ar fi nu acopera necesarul zilnic de K,P,vitamine si multe altele si avem nevoie de suplimente, cum reusea omul preistoric sa o faca?

Dispunea de super-alimente, sau putea absorbi mai mult decat omul de azi sau cum? Ca de altfel nutritionistii lauda toti suplimentele, iar calculand simplu e posibil sa acoperi necesarul de micronutrienti din alimente doar daca mananci cat elefantul, avand in vedere ca din ce scrie pe eticheta absorbim doar jumatate sau ceva aproximativ.
Junior (994 puncte) in categoria Alimentatie
0 0
Omul preistoric nu reușea. Era fericit cînd se coceau fructele, cînd găsea ciuperci, cînd prindea un pește etc., dar în rest era tot timpul înfometat, cel puțin în comparație cu cît de plină ne e nouă burta. Lipsa vitaminelor, chiar presupunînd că știa că asta-i lipsește, era ultima lui grijă. Nu trebuie luat omul primitiv ca reper pentru o bună calitate a vieții. El trăia prost și puțin --- dacă apuca 40 de ani era bătrîn ---, iar cînd murea murea adesea de chestii care azi ni se par ridicole: infecții, gripe, foame și alte fleacuri.
0 0
E destul de complicat sa creezi tipuri de alimentatie universala,caci fiecare individ are necesitati energetice diferite...cel mai bine e,asa cum auzim mereu,o alimentatie relativ echilibrata,ca sa nu riscam nimic,nu?
0 0
bine zis Adi cand am zis de omul preistoric ma gandeam ca el, neavand suplimente la dispozitie manca niste fructe mai bogate in nutrienti decat sunt cele de azi sau absorbea hrana mai bine ca noi
0 0
nu e vorba de alimentatie universala ci pur si simplu de faptul ca ni se spune sa mancam natural apoi ni se da o lista de cantitati de nutrienti pe care trebuie sa o acoperim zilnic si care nu poate fi totusi acoperita decat cu cantitati uriase din acele fructe si legume care contin multa apa, zahar si o cantiate relativ insuficienta de vitamine si altele. Consumand acele cantitati uriase vine imediat obezitatea!

2 Raspunsuri

0 plusuri 1 minus
 
Cel mai bun raspuns
Pe vremea omului preistoric alimentele existau într-o formă mult mai naturală, mai nepoluate, mai bogate în nutrienţi, însă erau în cantităţi mult mai mici, iar procurarea lor presupunea un consum caloric important.

Azi e cam pe dos, alimentele sunt foarte uşor de procurat, au un conţinut de nutrienţi precar, dar oferă o mulţime de calorii. Caloriile înseamnă energie, dar nu sunt hrana de care au nevoie celulele din care suntem constituiţi.

Răspunzându-ţi direct la întrebare, eu sunt convins că NU POŢI să-ţi obţii în totalitate necesarul zilnic de nutrienţi, nu prea ai nici de unde (oferta este limitată) şi nici nu ai cum (ar însemna o cantitate imensă de hrană, foarte multe calorii). De fapt nicicând nu s-a putut face asta, dar există totuşi soluţii ce pot aduce o normalitate.

Ideea suplimenţilor de nutriţie a apărut tocmai pentru a suplimenta o dietă care nu are cum să ofere tot ce e nevoie. Cine nu priecepe asta, înseamnă că mai trebuie să studieze. Nu e vorba de reclamă aici, nu contează de unde îţi iei aceşti suplimenţi, dar altfel nu vei reuşi niciodată să fi într-un echilibru cât de cât ok. În plus, dieta nu e totul, trebuie să avem şi activitate (fizică şi intelectuală), să ne stimulăm toate funcţiile şi sistemele biologice interioare, care la rândul lor pun în mişcare întreaga bio-chimie a corpului nostru.

Deci ideea ar fi ceva de genul următor: o dietă echilibrată care să conţină o gamă cât mai diversificată de aliemente, cu aport nutriţional cât mai bun, dar şi un aport caloric potrivit necesarului pentru consumul zilnic al fiecărei persoane, apoi un set de suplimenţi care să asigure completarea cu nutrienţii ce nu au cum să ajungă altfel în organism şi, în final, un stil de viaţă activ, cu mişcare fizică, cu activitate intelectuală.

Şi încă ceva, apa! Este esenţială pentru ca aceşti nutrienţi să ajungă la destinaţie, la celeulele noastre, iar necesarul zilnic pentru un corp ce funcţionează în condiţii normale (la sportivi situaţia este puţin diferită, solicitările cresc, unele aspecte pot să fie diferite) este cuprins între 2 şi 4 litri pe zi, în fiecare zi!
Experimentat (3.1k puncte)
0 0
Culmea este ca poti sa obtii ce ai nevoie din hrana, cu cateva conditii: sa ai un regim echilibrat si adaptat la propria persoana si la stilul de viata; sa nu faci excese care sa imprime un stres indelungat organismului; sa nu suferi de boli cronice ce afecteaza metabolismul.

Suplimentele alimentare sunt recomandate celor ce au deficiente de anumite vitamine sau minerale. Poti fi si sanatos si sa ai la un moment dat nevoie de ele - organismul s-ar reface si singur in cele mai multe cazuri, dar mult mai greu, asa ca este mai bine sa-l ajuti. Asta nu inseamna ca nonstop este nevoie sa te indopi cu diferite suplimente; corpul este o masinarie fantastica si reuseste sa se mentina pe linia de plutire atata vreme cat se indeplinesc conditiile pe care le-am enumerat mai sus.

Nu ne putem compara foarte bine cu oamenii primitivi. In primul rand, durata lor de viata, cu toate ca hrana le era naturala, era mult, mult mai redusa. In al doilea rand, necesarul de anumite substante este modificat in timp, ei folosind mai mult forta fizica, iar noi folosind o buna parte din energie care se duce spre creier.

Cat despre apa, chestia cu "minim 2 litri de apa pe zi" nu este o concluzie bazata pe vreun studiu, ci o recomandare facuta prin anii '70 sau '80 intr-o carte, unde de fapt se mentiona un necesar de 2 litri de lichide pe zi in total, nu doar apa (exista apa si in alimente). Nu am intentia sa spun ca apa nu este importanta, ba din contra, dar cantitatea aceasta se modifica radical in functie de sex, de greutatea corpului, de temperatura la care stai, de activitatea fizica etc. Nu e bine nici sa nu bei apa, dar si daca bei prea multa suprasoliciti rinichii.
0 0
Concluzia mea este că NU POŢI!
Dacă la oamenii primitivi au existat un set de probleme legate de procurarea hranei, la omul modern este o problemă alegerea ei dintr-o gamă imensă de alimente şi produse de alimentaţie, multe dintre ele fiind specifice unor zone aflate la mii de km de zona în care se află, nu sunt specifice alimentaţiei din care provin genele acelui individ.
Am o părere bună despre suplimenţii aceştia, pentru că fac ceva de ce avem nevoie: suplimentează şi echilibrează nutriţia (la nivel celular), că în rest nu se poate spune că ar fi gustoşi.
Mănâncă echilibrat, nu fă excese, adoptă la stilul de viaţă.. astea-s aproape nişte utopii, majoritatea dintre noi nu avem nici măcar cunoştinţe elementare, darminte suficiente, iar cei care le au de multe ori se feresc să dea toate detaliile, apoi excesele vin din stiluri de viaţă excsiv de stresante şi solicitante, impuse de societate, de interese străine masei individzilor. E un bla-bla de genul "fumatul dăunează grev sănătăţii", îl văd toţi dar măsuri funcţionale nu se iau, interesele fiind enorme!!
0 0
Acum ramane fiecare cu parerea personala. Ideea este ca nu trebuie neaparat sa stii exact la gramaj ce anume sa mananci intr-o zi ca sa fii echilibrat; corpul nu este in perfect echilibru decat cand este mort, in rest este gandit tocmai sa se regleze singur permanent. Iar daca ceva nu e bine, de obicei simti.

De asemenea, nu-ti faci in fiecare zi analizele ca sa stii exact ce suplimente alimentare si ce cantitate din fiecare trebuie sa iei, deci ajungi tot acolo.
0 0
Foarte de acord cu precizările tale, însă ţinând cont de modul cum se intervine în ultima vreme în alimentaţia modernă (modificări genetice, tratare cu antibiotice, supra-procesare reclamă mincinoasă sau inconştientă pur şi simplu), chiar dacă corpul reacţionează, mintea inhibă sau anulează o reacţie normală! Uită-te în jurul tău, există oameni bolnavi peste tot, cu afecţiuni de la minore la grave, dar puţin reacţionează aşa cum trebuie, pe mulţi îi găseşti mâncând tot la fast-food, deşi sunt cu probleme grave generate de stilul de viaţă defectuos.
1 plus 2 minusuri
Se pare ca dau singur raspunsul. Doar printr-un consum ridicat de alimente sanatoase (gen zeci de "fructe si legume" pe zi) si activitate fizica intensa zilnica pentru consumarea caloriilor furnizate de cantitatea mare de hrana.
Junior (994 puncte)
...