Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 0 minusuri
939 vizualizari
Experimentat (3.5k puncte) in categoria Fizica
0 0
Salut Claudiu !

Sa generalizam raspunsul: Particulele fundamentale nu au durata de viata limitata, pentru ca dezintegrandu-se - nu ar mai fi fundamentale ! Electronul este fundamentala, protonul, neutronul etc - NU !

1 Raspuns

4 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Electronul deocamdata este considerat particula elementara, adica nu are alte componente mai mici. Fac o paranteza, de curand s-a observat in cadrul unui experiment o separare a unui electron in doua asa-zise cvasiparticule, una purtatoare a spinului, alta a momentului orbital.

Deci, fiind particula elementara (o consideram asa in continuare), durata de viata e practic infinita, nu se dezintegreaza in altceva, si va dura atata vreme cat va tine Universul. Nu stim ce se intampla cu electronii ce intra intr-o gaura neagra si ating singularitatea, sau ce se va intampla cu ei sub actiunea energiei intunecate cand aceasta va invinge toate celelalte forte (daca o va face).
Experimentat (2.6k puncte)
0 0
Si daca interactioneaza cu un pozitron, adica antiparticula lui, tot cat Universul traieste?
0 0
Este vorba de durata de viata, de stabilitatea electronului, nu de posibilitatea de a transforma materia in energie. Daca stim ca musca traieste cateva zile, nu ne referim la faptul ca putem s-o facem afis de perete, ci ca ea lasata in pace moare de batranete dupa un anumit timp.
0 0
:))........
0 0
Puiule, nu am selectat eu cel mai bun raspuns degeaba :))
...