Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
1.1k vizualizari
Orice disciplină din ştiinţă care se respectă ţine cont de cât mai multe din cunoştinţele colaterale care provin din ramuri diferite, integrează concepte şi informaţii astfel corelate, în principiile şi criteriile de evaluare ale teoriilor propuse.

Economia are într-un mod foarte clar implicaţii în practic toate disciplinele ştiinţelor, însă observăm că profitul, principalul parametru de evaluare a unei activităţi economice, dar mai ales maximizarea acestui parametru, tinde din ce în ce mai mult să eclipseze orice influenţă, oricât de evidente sunt efectele nocive pe care le produce ignorarea acelor influenţe. Astfel Economicul ajunge să nu considere implicaţiile ecologice o problemă chiar aşa de mare, sănătatea precară devine o sursă de profit deosebit de bună pentru sistemul medical, punerea în general în prim plan a unor activităţi aducătoare de profit este esenţială, iar efectele, chiar dacă sunt cunoscute, tind să fie minimizate sau chiar muşamalizate.
Experimentat (3.1k puncte) in categoria Economie - Afaceri
0 0
Simplu fapt ca profitul este esenta in aceast domeniu ne arata si directia pe care ne trimite. Dar foarte interesant aspectul prezentat de tine, si anume toti vor profit indiferent de mijloace.
Si asa ajungem la razboaie, boli artificiale etc. Cineva chiar se imbogateste de pe urma ignorantei majoritatii, culmea e ca exact cei care incearca sa se trezeasca(si sa-i trezeasca si pe cei din jur) sunt aratati cu degetul si stigmatizati...pai cum daca toti vor profit, doar nu esti tu "gica contra" si ne strici planu :)
Vot negativ pentru ca intrebarea ta instiga la gandire...cum iti permiti!?

PS:Stii cum se zice ca timpul inseamna bani? Ei bine eu abia astept sfarsitul timplui :)

3 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Da, Economia este o stiinta sociala, adica o stiinta care studiaza comportamentul (economic) al oamenilor. Iar cum comportamentul omenilor si realitatile economice in termeni de resurse, se schimba, rezulta ca si economia se schimba - nu este o stiinta exacta !

Dar ideea principala ramane neschimbata: Nevoile oamenilor sunt NELIMITATE, dar resursele sunt LIMITATE ! De aici pleaca toate "necazurile": curente economice, crize, "lupta de clasa", afectarea mediului etc. 

Comportamentul "economic" orientat pe profit aproape ca este scris in ADN-ul oamenilor - este legat de instinctul de a-si maximiza sansele de subzistenta si procreere. In decursul istoriei au exista curente social-politice care au incercat sa elimine aceasta caracteristica - dar toate au esuat patetic in capitalism/"orientare de piata".

Comunistii au incercat sa ia de pe umerii oamenilor angoasa profitului, decretand ca Statul se va ingriji de ei si se vor aloca resurse "fiecaruia dupa nevoi". Dar oamenii s-au impotrivit - si zeci de milioane au murit in lagare sau executati sumar, iar cei ramasi au saracit in comparatie cu vecinii lor (vezi RFG/RDG).

De aceea, este un demers extrem de dificil acela de a proiecta un alt modus-vivendi in afara de goana dupa profit. Statele sunt conduse de politicieni, politicienii sunt dati jos daca oamenii nu castiga suficient - vezi si Referendumul nostru. Vezi si cazul Rosia Montana - localnicii vor exploatarea in ciuda afectarii mediului - pentru ca inseamna salarii si despagubiri pentru terenurile exploatate.

Dupa parea mea, lucrurile se vor schimba (poate !) cand vom da de fundul sacului - nu vor mai fi resurse suficiente pentru a le mai imparti dupa principii "economice" - eventual se vor introduce principii "sociale"... Dar asta nu se va intampla prea curand ...

Senior (8.7k puncte)
0 0
Deşi răspunsul tău mi se pare foarte ok, voi încerca să mai subliniez încă ceva: economia nu este o ştiinţă exactă şi nici nu se aplică la fel de la zonă (ţară) la alta şi în plus, este un bun instrument de manipulare al (cui altfel decât) grupului de interese ce conduce în acea zonă.
Punând ca temei îmbgăţirea şi mirajele legate de această posibilitate, oamenii sunt dispuşi să facă compromisuri periculoase, aşa cum e valabil şi invers, când oamenii care se erijează în susţinătorii echităţii sociale (comunişti sau cum le-o fi zicând) reuşesc să ţină mase mari de oameni în ignoranţă.

Şi eu cred că, în principiu, economia se reduce de fapt la a permite unor oameni capabili de a conduce şi de a produce valori, să aibă instrumentul de estimare, măsură şi control al acestor calităţi. Însă asta duce uneori şi la aberaţii, la multe probleme sociale.
0 0
Poate ca in mare masura ca si medicina este si o arta....
0 plusuri 1 minus
Economia ar trebui sa fie ceva de la care isi trage insasi numele "eco", doar ca in zilele de azi principiile sint intoarse complet pe dos: economia din ziua de azi este stiinta (cam mult spus stiinta la citi analfabeti sint acuma economisti) deci este stiinta care incearca sa explice de ce bogatii au mai multi bani decit saracii, si le spune acestora din urma ca exista "formula succesului" si ca daca este aplicata in respectandu-se un set de conditii prestabilite... bla... bla... bla... Economia inseamna niste cifre care adunate si scazute sa reflecte realitatea si posibilele scenarii de viitor, este simplu, si pentru ca era prea simpla, au inceput sa apara baietii cu mintea agera care sa o complice pina la o stiinta demna de premiul Nobel. Halal stiinta sa stii sa aduni 1+1=2. Economie politica, economie de energie, economia resurselor... toata lumea se pricepe la fotbal, la politica si la agricultura. iar de la Shakespeare citire "prea mult zgomot pentru nimic". Economistii sint cei ce vorbesc prea mult fara sa spuie nimic de fapt si fara ca formulele lor magice sa aiba vreo valoare practica. De aia am ajuns unde sintem.
Novice (192 puncte)
0 plusuri 0 minusuri
in opinia multora economia este de fapt profitul pe care unii reusesc sa l faca.
Novice (217 puncte)
...