Quark a atins tangenţial esenţa răspunsului meu, amintind de alimentaţie şi de stil de viaţă, practici şi obiceiuri esenţiale pentru sănătatea corpului.
Cafeaua este un aliment ca ceaiul, laptele sau alte alimente lichide, deci trebuie discutat depsre el mai ales din acest punct de vedere. Am amintit în mod special de ceai, pentru că ceaiul are un element esenţial în comun cu cafeaua, cofeina. Cine bea cafeaua, în imensa majoritate a cazurilor o face pentru efectul benefic al cofeinei, un energizant natural. Diferenţe însă între ceai şi cafea exista foarte multe, începând cu gustul şi posibilităţile de a combina cu alte gusturi, continuând cu aspectul, dar mai ales (subliniez eu) cu gradul de procesare al celor două. Cafeaua este întotdeauna prajită, iar această procesare (întotdeauna suplimentară faţă de ceai) schimbă multe din caracteristicile naturale, duce inevitabil la formarea de toxine periculoase, cancerigene. Deci cafeaua în sine nu te omoară, dar sigur îţi face şi mult rău prin aportul de asemenea component toxice, efect care este practic nul în cazul ceaiurilor.
Eu am baut cafea mai mult de 20 de ani, cam 300-500 ml pe zi, dar după ce m-am informat temeinic, am decis să abandonez acest aliment (deşi îmi placea gustul foarte foarte mult) punând criteriul sănătaţii înaintea celui legat de gust (am să formulez o întrebare legat de acest aspect!) Dacă chiar am nevoie de o energizare cu cofeină, apelez la o halbă de ceai verde cu lamâie, fara zahăr sau îndulcitori.