Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
5.0k vizualizari
Dupa umila mea parere este pleonasm, chiar daca formularea este folosita din greu la tembelizor, inclusiv de scenaristi care scriu pentru 'boborul' ce trebuie educat. Nu poti spune, de exemplu, 'taci din picior'. Cum este doar o parere personala, astept sa fie confirmata sau infirmata.
Junior (1.3k puncte) in categoria Limba Romana

2 Raspunsuri

5 plusuri 0 minusuri

La școală ni se spune că pleonasmul este o greșeală care trebuie evitată. Din cauza asta vorbește lumea de pleonasm, altfel ar fi un subiect necunoscut publicului, de strictă specialitate. În alte țări nu se face atîta tam-tam cu pleonasmele, iar lumea nu are grija lor. Probabil și dumneavoastră ați pus întrebarea tot sub influența școlii, fie ca să criticați vorbirea altora, fie ca să știți dacă trebuie să evitați formula taci din gură. Așa-i?

Dar lucrurile stau altfel: pleonasmul nu este automat o greșeală. Este simpla exprimare a aceleiași informații prin mai multe cuvinte decît e necesar. Asta înseamnă că pleonasmul este doar o risipă de cuvinte. Ei, și? Uneori avem motiv să folosim mai multe cuvinte decît trebuie, în special pentru mai multă expresivitate. De exemplu spunem am văzut cu ochii mei sau am scris-o cu mîna mea (asta ca să rămînem în categoria părților corpului uman). Astfel de formule se folosesc pentru a insista asupra ideii, pentru emfază. Evident că numai cu ochii pot vedea și numai cu mîinile pot scrie (în fine, se pot imagina și excepții), dar folosim formulele acestea pleonastice pentru că astfel transmitem mai bine ideea. Iar scopul limbii este transmiterea ideilor, nu respectarea unor reguli.

Deci pleonasmul este o formă de redundanță. Limba conține numeroase forme de redundanță, care luate la bani mărunți ar reprezenta și ele o lipsă de economie, o risipă ilogică. Iată, în propoziția El este fiul meu informația privind genul masculin este transmisă de trei cuvinte: el, fiul, meu. Iar ideea de singular e transmisă de patru, adică de fiecare cuvînt în parte. Trebuie să recunoașteți că asta e o risipă. De ce să spui același lucru de atîtea ori? Dar redundanța aceasta este utilă, ea ajută la recuperarea mesajului atunci cînd transmiterea lui se face cu erori, sau măcar ajută la depistarea unei erori, pentru ca mai apoi să-l întrebăm pe emițător ce a vrut să spună. De exemplu dacă ni se pare că auzim El este mama atunci ne dăm seama că ceva nu e în regulă.

Iată și alte exemple de risipă, de repetare aparent inutilă a informațiilor:

- Am doi frați. --- De fapt am putea spune Am doi frate, pentru că ideea de plural o transmite deja numeralul.
- Caut o batistă curată. --- Am putea spune Caut o batistă curat, pentru că ideea de feminin o transmit și articolul și substantivul. În definitiv existența genurilor în limbă poate fi considerată inutilă. Cum adică batistă e de genul feminin? Dar dacă era de genul masculin însemna altceva? La ce folosește genul?
- O cunosc pe Alina. --- Am putea spune Cunosc pe Alina, pentru că acel o nu face decît să repete o informație.
- Nu mai vreau nimic. --- Am putea spune Mai vreau nimic, pentru că ideea de negație e deja prezentă în nimic.

Așadar, da, taci din gură e într-adevăr un pleonasm. Dar asta nu înseamnă că trebuie să evităm o astfel de exprimare. Pleonasmul devine deranjant sau caraghios abia atunci cînd e folosit pentru a impresiona sau cînd denotă necunoașterea sensului cuvintelor. Nu e cazul aici. De altfel expresia taci din gură e folosită de toată lumea, de la copiii care abia învață să vorbească pînă la scriitorii cei mai mari. Cine și cu ce argument ar putea susține că e greșită?

Expert (12.9k puncte)
0 0
Raman la parerea ca este un pleonasm ce poate fi evitat si TREBUIE evitat, daca esti un om educat. Exemplele alese nu sunt convingatoare. La 'Am doi frati' se foloseste pluralul deoarece 'doi' inseamna 'mai multi', de exemplu.
1 0
Îmi pare rău, se pare că explicația mea despre redundanța lingvistică a fost prea grea sau că n-ați citit-o atent. Acelea nu erau exemple de pleonasm.

Foarte bine, evitați expresia „taci din gură”. Dar vă asigur că cine o folosește nu dovedește prin asta vreo lipsă de educație. Așa e limba română, fie că vă place, fie că nu.
0 0
Elaborat şi interesant comentariul tău Adi, mi-a plăcut.

@Cornel
Nu e obligatoriul ca atunci când spui "taci" să se facă referire doar la a înceta să scoţi sunete pe gură (pentru că nu numai vorbirea intră în discuţie ci tot ce iese sunet pe gură) ci şi când te referi la sunetele produse de cineva pe alte căi, sau cu alte obiecte (inclusiv altceva decât instrumente muzicale) şi de ce nu o combinaţie între ele.  Însă există clar diferenţe, iar precizarea "din gură" poate fi edificatoare.

Apoi, redundarea în limbaj nu e musai o greşeală sau moft, poate fi o necesitate impusă în unele situaţii când e important să fie făcute acele sublinieri. Nu facem sublinieri de dragul sublinierilor.

Pleonasme pe care eu le consider inutile şi fără efectul bun al redundării sunt de exemplu "urc sus" sau "cobor jos". Astea s-ar preta mult mai bine la critica ta Cornele.
0 0
Excelentă explicaţie!!! Mulţumesc Adi!
0 0
Interesant. Numai ca DEX-ul (http://dexonline.ro/definitie/t%C4%83cea) nu spune ca 'a tacea = A nu vorbi nimic, a se abține să vorbească'. Adica, atunci cand tacem, nu vorbim. Nu poate fi vorba de alte sunete. Iar 'redundanta' (http://dexonline.ro/definitie/redundanta) mai are si intelesul de 'Abundență inutilă de expresii, de cuvinte sau de imagini în formularea unei idei'. Nu-i un capat de tara, daca folosesti cuvinte inutile, dar le poti, la fel de bine, evita. Spui 'taci' si este clar ce doresti.
0 0
@adi excelent raspuns.
@luke cand zici taci se refera strict la gura. Nu poti sa taci din fund sau din casetofon, tobe, etc.
Iar urc sus si cobor jos eu le consider foarte corecte. Sa dau un exemplu.
Cand eram mai mic si locuiam cu parintii, cand iesem din bloc le spuneam ori "cobor jos" ori "cobor la vecinu sa ne jucam".
Daca le-as fi spus cobor. M-ar fi intrebat de fiecare data unde ? pt ca puteam sa cobor in 2 locuri.
Deci anumite expresii care sunt folosite zilnic de toata lumea cum e cu cobor jos si taci din gura nu vad nicio greseala iar cel care o observa si face observatie e un ingamfat.

daca chiar vrei exemple de pleonasme de evitat:
S-a sinucis singur
Are un atac de cord la inima.
lista miliardarilor bogati
comemorarea memoriei
0 0
@Ciprian
:)) e tare aia cu "taci din fund"... dar eu mă refeream la faptul că de exemplu când cineva face gălăgie cu orice, nu numai din gură, ai spune "taci!" mi se pare suficient ca să îi transmiţi mesajul că vrei să înceteze cu gălăgia. Sigur că-i poţi spune chiar aşa "încetează cu gălăgia", dar asta e aproximativ acelaşi lucru cu simplul şi mai generalul "taci". De asta e şi necesar UNEORI să precizezi "din gură", pentru a sublinia faptul că doar sunetele din gură le vrei oprite, nu şi altele.

A TĂCEÁ tac 1. intranz. 1) A nu scoate nici un sunet; a nu spune nimic.
Definiţia asta cuprinde şi noţiunea generală de a nu scoate nici un fel de sunet, iar asta nu e strict legată de gură.

Dacă spui că cobori în curte, sau la vecinul, vorbim de o precizare suplimentară probabil necesară, dar nu văd de ce ai mai adăuga şi cuvântul "jos", iar dacă dacă vrei să anunţi că cobori doar o scară mi se pare extrem de suficient să anunţi asta prin "cobor". Coborârea este o acţiune care precizează clar sensul în care se va produce acţiunea, iar dacă spui "cobor la vecin" nimeni nu va subînţelege ca sensul este înspre în sus, ci obligatoriu în jos! NU poţi coborâ în SUS...

Exemplele tale mi se par puţin forţate, personal nu îmi amintesc să le fi auzit vreodată.
2 plusuri 1 minus
"Taci din gură" este, în mod evident, un pleonasm. Prin urmare, eu cred că este de evitat o atare formulare. Faptul că expresia este folosită de toată lumea, cum spune AdiJapan, nu este un argument. După logica asta, pentru că mai toată lumea crede că "salutar" înseamnă "demn de salutat", ar însemna că a devenit corectă această folosire. Nu cred că în "alte ţări" nu se face mare caz de astfel de exprimări, pentru că s-ar arăta un dezinteres pentru uzul limbii.

Nu se pierde nimic, nici din frumuseţea limbii, nici din înţeles, dacă spui, simplu: "Taci!".
Senior (11.9k puncte)
0 0
Simplu, precis si la obiect. Un vot pozitiv din partea mea.
2 0
Cum vorbește lumea este esențial în definirea corectitudinii. Spre deosebire de alte domenii, în lingvistică ultimul arbitru în stabilirea regulilor este uzul. Nu vreun raționament, nu vreo argumentare logică, ci felul cum este folosită efectiv limba.

Mai exact, principiul după care se stabilește care fapte de limbă sînt corecte și care nu sînt este următorul: norma se definește în raport cu uzul limbii române întîlnit la intelectualii de vîrstă medie din București, atunci cînd aceștia se exprimă îngrijit. Față de acest principiu lingviștii care se ocupă cu normarea limbii mai acționează foarte puțin: din uzul bucureștean exclud eventualele muntenisme (pă, ușe, omul care l-am văzut etc.), regularizează anumite excepții etc.

Una peste alta, uzul face norma.

Ca urmare, dacă în uzul îngrijit al bucureștenilor intelectuali de vîrstă medie apare frecvent exprimarea „taci din gură”, atunci exprimarea e corectă. Dacă aceiași bucureșteni intelectuali vor folosi vreodată cuvîntul „salutar” cu sensul „demn de salutat”, atunci așa va fi corect, dar deocamdată nu e cazul.

Eu chiar vă invit să vedeți cum e în realitate în alte țări. Veți avea surpriza să constatați că, prin comparație, românii au în mod vizibil o manie cu forma de exprimare. Nu că sînt mai capabili, ci doar mai obsedați. (În schimb au mai puțină grijă cu ceea ce spun, iar asta se vede ușor pe forumuri românești în comparație cu cele în alte limbi.)
...