Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
313 vizualizari
Dacă un corp reflectă doar radiaţia electromagnetică corespunzătoare, ca lungime de undă, culorii galbene, văd că acel corp este galben.

Dacă alt corp reflectă radiaţia electromagnetică corespunzătoare culorilor roşu şi verde, atunci eu văd acel corp ca fiind tot galben.

Cum pot face diferenţa? Se poate altfel decât cu aparatură specializată? Care ar fi aceea?
Senior (11.9k puncte) in categoria Fizica

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Simpla observare a culorii nu prea poate da un verdict, pentru că galbenul spectral și cel obținut prin amestec par amîndouă cam la fel de pure pentru ochi.

Dar un spectroscop rezolvă problema. Iar pe post de spectroscop se poate folosi o simplă prismă sau o rețea de difracție. În felul ăsta se poate verifica foarte rapid dacă un semafor din depărtare este cu becuri sau cu leduri (nu știu cum e în România, dar acum în Japonia sînt mai numeroase cele cu leduri; cînd erau în număr aproximativ egal mă amuzam încercînd să ghicesc tipul de semafor înainte de a mă apropia destul de el).

Tot pe post de spectroscop se pot folosi anumite proprietăți ale ochiului sau obiecte aflate la îndemînă, deși e ceva mai greu și necesită ceva antrenament sau îndemînare.

De exemplu aberația cromatică a ochiului se poate folosi astfel: defocalizezi ochiul în așa fel încît sursa de lumină galbenă să se vadă ca un disc în loc de punct. Dacă e un galben compus atunci pe marginea discului se pot distinge separat un cerc verde și unul roșu, pentru că cristalinul are indici de refracție diferiți.

Tot așa, cei care poartă ochelari pot folosi lentila pe post de prismă, privind sursa galbenă prin marginea lentilei, nu prin centru. Dacă e un galben compus, roșul și verdele se vor separa.

În loc de rețea de difracție se poate folosi o țesătură. Am constatat că pînza de la umbrelă funcționează binișor ca  rețea de difracție.

Galbenul e dificil, dar pentru a spune dacă un semafor verde sau unul roșu e făcut cu becuri sau leduri (de la distanțăî mare, de unde nu se vede forma semaforului) e suficient să te uiți atent la puritatea culorii. Mai ales cel verde, dacă e cu bec, are o puritate vizibil mai mică, o culoare mai spălăcită.

Obiectele galbene văzute în reflexie, de exemplu o minge sau o mașină, au întotdeauna un spectru larg, formate din tot spectrul vizibil mai puțin partea albastru-violet. Nu sînt niciodată de culoare galbenă pură spectral. Dacă ar avea un spectru de reflexie îngust ar părea foarte întunecate și nu le-am numi galbene, ci maro închis.
Expert (12.9k puncte)
...