Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
1.1k vizualizari
Junior (1.3k puncte) in categoria Istorie
0 0
Pentru ca dreptul din nastere la conducerea unei tari mi se pare desprins dintr-o telenovela biblica.

7 Raspunsuri

3 plusuri 1 minus
 
Cel mai bun raspuns
Romania monarhie? DA! Pentru ca Istoria Romanilor a fost faurita pe vrednici domnitori, iar prezentul Republicii corupte ne face rusine. Ne-am saturat de presedinti incapabili si de promisuni electorale. Gloria Romaniei a fost intrerupta subit de un complot nazist ce a instaurat dictatura militara iar mai apoi dictatura comunista. Imaginea Romaniei peste hotare a triumfat cand institutiile statului au functionat cu adevarat, protejate de monarhie. Este pacat ca poporul este tinut in necunoastere, dar poate parintii nostrii care stiau doar ca regele "a plecat cu vagoane de aur de la putere" s-au saturat de minciuni si de promisiuni. Tinerii de azi si de maine mai pot schimba ceva. Hai sa le spunem adevarul!
Novice (135 puncte)
1 0
Si ce te faci daca vine un rege incapabil, cum a fost Carol al II-lea? Cum scapi de el, ca nu merge cu referendum? Ce argumente sustin ca un rege va schimba situatia?

Oricum, pe unde exista monarhii, regii si reginele nu se implica decat de forma in conducere, mai degraba in ceremonii decat in adevaratele probleme. Tarile sunt conduse de capii guvernelor sau parlamentelor. Nu mai ai presedinte, ai prin ministru, o Marie cu alta palarie.
7 plusuri 1 minus
S-a mai discutat subiectul aici: http://www.scientia.ro/qa/6065/argumentele-voastra-favoarea-reinstaurarii-monarhiei-pastrarii-sistemului-republican?show=6068#a6068. Dar asta nu înseamnă că nu e binevenită o nouă discuţie.

Ca să nu spun ce am mai spus, spun de la început că nu aş fi de acord cu monarhia în România. Nu văd care ar fi beneficiile. Ce e bun în Marea Britania mâine graţiei prezenţei în lume a familiei regale azi? Monarhia, pe unde mai există, este o instituţie desuetă, ce moare greu pentru că neimplicarea socială nu o expune negativ publicului.

Un monarh în România nu ar schimba nimic în bine. Dacă ar avea puteri sporite, s-ar compromite repede. Dacă ar avea un rol formal, iar aşteptările populaţiei ar fi mari în ce-l priveşte, din nou, s-ar compromite. Iar să avem un rege doar pentru a şti cine dă trendul în materie de pălării...

Mi se pare că cei care sunt pro-monarhie sunt personaje subţiri, rupte de realitate în bună măsură, care cred în poveşti cu zâne şi sunt ancoraţi într-un trecut pe care nu-l înţeleg prea bine.
Senior (11.9k puncte)
0 0
Monarhia mai are un dezavantaj: e uzată moral! Societatea se supune şi ea evoluţiei ca orice manifestare umană, iar monarhia, ca şi organizare socială şi politică este o formă veche şi depăşită de cerinţele vieţii de azi. A reveni la o monarhie mi se pare o regresie din acest punct de vedere, iar consecinţele cred că ar fi dezastruoase. Mai bine avem grijă de ce suntem acum, facem să funcţioneze ce am avem şi precis lucrurile pot fi muult îmbunătăţite fără umbră de monarhie. Monarhia nu garantează nimic, legile respectate însă da.
3 plusuri 0 minusuri
Imi place monarhia, dar acum nu prea avem pe cine sa punem, regele este batran, iar fiica s-a maritat dubios cu un sot din anturaj socialist. Desi, numele los de Hohenzollern trezeste respect in lume, si este o familie extrem de veche in europa. Poate ne-ar ajuta ceva sa ne mai ajutam imbunatatim imaginea tarii.

 

Existanta monarhiei poate avea si riscuri, persoane mai putin serioase urca pe tron, in special cei care se nasc printisori, pot dezvolta o personalitate capriciosa.

 

In unele tari monarhia ajuta sa tina mai bine tara unita, regele sau regina sunt un punct de referinta, o relicva vie a istoriei.

 

Regii au prietenii in lumea monarhiei, sunt trimisi ca un fel de ambasadori, cand este nevoie, vezi cazul Spaniei care este amic cu seici sauditi a facut lobby pt. un tren de mare viteza in A. Saudita si spaniolii au castigat un contract de 3.5 miliarde euro inaintea francezilor.

Ca sa ma intelegeti, daca maine vine ambasadorul din X tara nu desteapta interes nici pe departe cum ar fi sa vina regele A. Saudite sau regina Marii Britanii. Diferenta de greutate si interes este enorma.

Monarhia face parte din istoria si traditia pamantenilor, regii si familiile lor au jucat un rol important in aparitia natiunilor de azi.
Experimentat (3.3k puncte)
1 plus 1 minus
NU.  Priviti imbratisarea lui iliescu cu fostul rege si aveti motivatia lui NU.
Novice (111 puncte)
0 0
unde ati vazut o imbratisare a lui Iliescu si regele Mihai?
0 0
strangerea de mana e mai mult decat confirmarea faptului ca sunt farseuri de acelasi calibru....
0 0
o strangere de mana e un act de decenta cand doi oameni se intalnesc, iar la nivel inalt este o obligatie... doar daca nu esti vreun ghiorlan si te intorci cu spatele facandu-te ca nu vezi omul sau mai stiu eu ce manevra de evitare... si totusi, ar fi bine daca ati marca informatia scrisa cu mai multe detalii, cum ar fi o fotografie...
0 0
dar s-a vazut la televizor....eu nu monitorizez uratenia oamenilor de 2 lei,slugarnicia ex-regelui pentru nevoia de bogatie materiala, chiar daca are atatea  fete dornice de mosteniri nemeritate...
0 0
...da, e simplu sa arunci cu noroi intr-un om fara sa ai vreo justificare... acum in ceea ce priveste meritele regelui, nu suntem vreunul din noi mai merituosi pentru ceea ce avem decat regele pentru ceea ce are... România a fost întregită datorită familiei regale, iar in perioada interbelica moneda nationala a ajuns sa valoreze 14 dolari americani...apoi au venit comunistii si au stricat ţara... Defapt România a devenit o tara cum se cuvine de la Carol I incoace ...
0 0
mai ramane sa spui de cate ori l-ai votat pe iliescu si ai lui si vei constata dezacordul total, al tau cu tine....ex-regele mihai ramane numai cu meritul sutului in fund dat de iliescu pe autostrada si cu rasplata data acestuia strangandu-i mana....
0 0
nu l-am suferit niciodata pe Iliescu si nici pe colegul lui de FSN, Basescu, pe care-l slujiti cu drag... doi nomenclaturisti comunisti care au belit ţara asta in 22 de ani cum n-am crezut multi ca se poate... si daca tot aveti opinii inaltatoare in domeniu, dati-mi un exemplu de sef de stat pe care sa-l votez mai bun decat regele (regele nu se voteaza) ... oricum, apreciez stilul in care comentati, prinde bine la un IQ de nutrie si slava domnului Romania e plina de "nutrii"
0 0
te-ai descris bine traind printre companionii tai,NUTRIILE!   felicitari! Lipsa curajului in a-ti spune numele tine de comportamentul nutriilor....in cusca,fara creier si cu limbaj neomenesc...
0 0
Nene esti o sluga proasta...
M-am exprimat frumos fara sa te jicnesc, dar cum vrei sa-mi confirmi teoria cu orice pret ai si reusit.
Nu esti capabil sa intelegi si sa accepti lucrurile simple exprimate argumentat si te comporti ca un cimpanzeu fara ratiune: jicnesti si devii violent cand nu ai argumente si nu te duce capul pt o discutie simpla.
Am intrat pe site-ul asta din intamplare cautand ceva si m-am autentificat pt a putea da niste raspunsuri pentru cei interesati sa afle lucruri utile. Dar se pare ca sunt niste slugi politice pe aici care strica treaba.
0 0
lucruri utile nu se pot afla de la un analfabet...se spune corect A JIGNI,nu a jicni.
2 plusuri 1 minus
nu sunt de acord cu monarhia deoarece populatia nu ar mai avea niciun drept in asi alege conducatorul. Nu ajuta la nimic ca o persoana sa guverneze cate 50-60 de ani.
Senior (6.9k puncte)
0 0
oricum n-ai intre cine si nici ce sa alegi... la ora actuala sunt la putere si o sa ramana noua elita a tarii formata din fosti sau/si actuali securisti sau/si comunisti ... cu mici mici exceptii... putina lume cunoaste principiile de functionare ale democratiei fie ea cu rege sau republica. Constitutia Romaniei din 1923 reglementa foarte bine functionarea statului roman.  Glumele astea de constitutii de dupa '89 nici macar nu sunt respectate, ce sa mai zicem ca nici nu au stabilitate - se tot schimba in functie de cine e la putere. Guvernarea efectiva - atat timp cat un om se afla intr-o functie - e doar varful icebergului. Acel om poate influenta zeci de ani politica unei tari. Oricum, conteaza mult cu cine ai de-a face... teoria din norme si dogme nu se aplica la toti la fel. Totusi "lucram" cu oameni si trebuie sa ne uitam bine la ei.
1 plus 1 minus
De ce sa redevina numai monarhie, cind ar fi mai bine sa revina  la perioada voievodatelor si feudelor; ca avem baroni, moguli, clanuri, moguli si alte soiuri.
Experimentat (3.3k puncte)
1 plus 0 minusuri
Da, la ora actuala e o solutie buna. Nu e perimat conceptul de monarhie. Evolutia societatii umane se face in mii de ani, iar a speciei umane in zeci de mii de ani. Astfel, nu suntem ca si societate mai buni si mai destepti decat acum 500 de ani - discutam din punct de vedere tehnic si stiintific, ci dor ca si comportament social si moral. Democratia si republica nu s-a inventat in secolul XX cum au unii senzatia. Sunt bune toate conceptele acestea inclusiv comunismul, doar ca populatia planetei nu poate sa implementeze corect nici una din situatii. Tot ce trebuie sa facem in alegerea unui model de guvernare este sa urmarim cu cine aveam de-a face. La ora actuala solutia optima ar fi pentru noi monarhia cu regele Mihai pe tron. Pacat ca am pierdut 22ani degeaba si nu ni mai da nimeni inapoi. S-a creat o noua elita de "hoti" si securisti din regimul comunist, care au pradat tara si au vandut ce n-au pradat altor "hoti". Tarile cu cel mai inalt nivel de trai au monarhie. Monarhiile nu au un rol desuet si asteapta sa moara, ci defapt ele conduc discret lumea. Daca nu fac scandaluri in public nu inseamna ca nu au puterea. La noi in Romania s-au rasturnat valorile si de aceeea perceptiile sunt denaturate. Subcultura a prins mai bine decat cultura si moralitatea autentica e luata in ras. Ghiorlaneala si prostia sunt la rang de virtuti, de aceea nu merge sa ai un rege la conducere. E mult de discutat pe aceasta tema si timpul limitat, de aceea ma opresc aici cu argumentele. Numai bine.
Novice (121 puncte)
0 0
Interesanta argumentatie.
0 0
CINE CREDE IN MONARHIE  SA SE DUCA ACOLO UNDE SUNT MONARHI   DE CE SPUN ASTA
  EU NU VREAU MONARHIE IN ROMANIA DE AZI PUNCT

2  AVRM UN PRINT CONSORT CARE NU ARE NICI O LEGATURA CU CE SE INTAMPLA AICI  3 VORBA UNUIA  DE AICI  SCHIMBAM O PALARIE BUNA PE UNA MAI PROASTA
 4 ACESTICE ISI ZIC CASA REGALA SA DISPARA   MANANCA BANII DEGEABA A OAMENILOR SARACI
5  UNDE SUNT ACEI OAMENI MILITARI SURGHIUNITI DE REGELE MIHAI IN RUSIA  MORTI PT O MEDALIE SI UN AVION
 UBN REGE DUPLICITAR  CARE A INGADUIT SA INTRE COMUNISMTUL IN TARA/
RUSINE
CATI AU FOST COMUNISTI ADEVARATI ROMANI   NICI UNUL  DOAR EVREI SI UNGURI/
ASTA AFOST IN NANII 47   1954
 CINE VTRA MONARHIE AREOPROBIUL MEU
0 0
DOMNULE  FOST REGE MIHAI  DE CE LAI OMORAT 1946 PE ANTONESCU?/
DE E AI LASAT SA RUPA DIN NROMANIA   BASARABIA SI BUCOVINA SI TINUTUL HERTZA
 DE CE AI CEDAT CADRILATERUL LA BULGARI  UNDE QAI FOST CA SA FACUTB RAPTUL TRANSILVANIEI
 DA SA SA RASPUNNZI LA INTREBARILE MELE   DOMNULE REGE MIHAI
0 0
...cam greu cu limba romana...pentru un patriot chiar o rusine!... dar cum sa numim vorba fara cunostinta de cauza?... si cu ura fata de cei cu alte opinii... crestineste si democratic, nu?
...