Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 1 minus
813 vizualizari

Stiu ca s-a pornit de la  si s-a ajuns la  . cum a fost realizata a doua fotografie? E o tehnica anume?

Novice (115 puncte) in categoria Arta - Muzica - Film
0 0
Forbidden

You don't have permission to access /people/che-guevara/01/Che-Guevara.jpg on this server.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.
Apache Server at www.art-wallpaper.org Port 80

3 Raspunsuri

4 plusuri 1 minus
"Binarizare", treci de la mai multe nivele de reprezentare a intensitatii la numai doua.
4 plusuri 0 minusuri

Binarizare se face acum, cînd avem calculatoare și putem prelucra digital. Dar pe vremea lui Che Guevara se foloseau alte tehnici.

Una din ele, de natură fotografică, constă în folosirea de filme, hîrtii sau plăci fotografice de contrast mare, ceea ce de obicei înseamnă sensibilitate mică sau folosirea unor procese chimice speciale la developare. Prin reproducerea repetată a fotografiei inițiale contrastul crește rapid de la un pas la altul, încît din 2-3 pași se ajunge la o imagine numai în alb și negru, practic fără zone gri.

O altă tehnică e cea manuală: un artist grafic, fie el și amator, ia o foaie de calc, o pune deasupra pozei originale și desenează cu tuș peste părțile întunecate ale pozei.

Cînd eram student am încercat și eu operația asta și am folosit o metodă mixtă: mai întîi am făcut o poză pe un film de contrast foarte mare (avea numai 3 DIN, față de filmele normale de 21 DIN) ceea ce a produs o imagine cu foarte puține zone gri. Imaginea am transferat-o manual pe hîrtie obișnuită, cu cerneală. A fost mult mai ușor decît credeam, pentru că poți lucra și doar cu aproximație, la ochiometru. La vederea imaginii binarizate creierul retușează automat eventualele greșeli.

Și pentru alte procese care azi se fac cu calculatorul pe vremuri se foloseau metode nedigitale: solarizarea, rasterizarea (artistică), mărirea și micșorarea contrastului sau modificarea liniarității, modificarea culorilor, suprapunerea imaginilor etc.

Am fost surprins să aflu de la un designer aici în Japonia că și azi astfel de metode analogice se folosesc frecvent în artele vizuale. De exemplu, să zicem că avem un disc negru desenat pe o foaie albă și vrem ca limita netedă dintre alb și negru să devină granulară, să capete aspectul unor broboane neregulate. Pentru asta poți să tipărești la imprimantă o copie micșorată a desenului, pe o hîrtie aspră, apoi scanezi imaginea tipărită și o tipărești iar, tot pe hîrtie cu rugozități. După ce faci asta de cîteva ori mărești imaginea (o scanezi la rezoluție mare) și obții discul negru cu marginea neregulată. La final aplici și o binarizare. Astfel, deși ai folosit și tehnici digitale, procesul este în esență unul analogic, bazat pe asperitățile hîrtiei. Procedeul a fost aplicat de exemplu pentru a produce imaginea asta (autorul ei mi-a explicat cum a procedat). Sigur, operația se poate face și digital, cu un program relativ complex, dedicat.

Expert (12.9k puncte)
1 plus 0 minusuri
Probabil printr-un filtru duotone in photoshop.
Novice (200 puncte)
...