Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
509 vizualizari
Care este numarul minim de indivizi (si ma refer strict la oameni, probabil ca in cazul altor specii acesta difera) care, izolati complet, ar putea da nastere unei intregi populatii fara e exista riscul unei proliferari de anomalii si boli genetice care sa impiedice acest lucru?

Mai mult, exista o anume modalitate de inmultire care ar eficientiza acest numar, sau nu conteaza care cu cine procreeaza (exceptand, evident, rudele apropiate)? Luam cazul in care niciun individ nu este initial ruda cu un altul din grup.
Experimentat (2.6k puncte) in categoria Biologie

1 Raspuns

1 plus 1 minus
Problema este mai complexa, oamenii de stiinta propun un grup de 50 de indivizi ca fiind un punct de referinta, desi, riscul exista si la 40 si la 200, numai ca la un numar mic, endogamia si problemele genetice cresc. Nu exista grup ideal, daca chinezii s-ar amesteca cu europenii, tehnic si-ar imbunatati diversitatea genetica.

Depinde ce concept de risc avem si etica pe care o folosim, in cazul animalelor o endogamie grava poate duce la disparitia grupului, in cazul oamenilor ridicam nivelul, nu dorim sa vedem un numar mare de indivizi cu anomalii, chiar daca nu este pus in pericol supravietuirea grupului.

La umanoizi fata de animale se complica putin situatia pt. ca se imperecheaza amestecand instinctele cu obiceiuri culturale, se stie ca anumiti indivizi, pot lasa mai multi descendenti.

Alta ipoteza de lucru ar fi daca grupul are o mare diversitate genetica, una este un grup format din romani si alta ar fi sa punem in el amestecati : negrii, asiatici, nord africani, slavi, laponi, indieni canadieni sau amazonieni.

Sa presupunem ca peste 200 de ani se va putea tehnic purifica genele umane de greseli genetice, atunci sigur cu un grup foarte mic am putea genera o populatie foarte uniforma dar fara probleme.

Nu intodeauna endogamia este negativa, un grup mic izolat se poate expune la riscuri dar poate capata caracteristici pozitive care ar fi destul de greu sa apara in grupuri mari.  Imaginati-va un grup mic unde exista mai multe persoane longeve, dupa mai multe generatii descendentii pot avea 3 sau 4 bunici longevi, este o probabilitate intre multe sute de milioane ca sa gasim o persona cu 4 bunici centenari in grupurile mari.

Exista pe glob localitati care au o longevitate peste medie unele datorita geneticii altele datorita stilului de viata.
Experimentat (3.3k puncte)
...