Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
950 vizualizari
Se va folosi mereu codul binar la transmiterea datelor informatice sau s-ar putea folosi si baza10 sau hexazecimala ??
Senior (6.9k puncte) in categoria Tehnologia Informatiei

3 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Sistemul binar a fost adoptat nu numai din considerente matematice, ci mai ales din cele de natură practică, al modului cum se lucrează în electronică, unde "1" binar înseamnă prezenţa unei tensiuni electrice de un anumit nivel, în curent continuu, iar "0" înseamnă lipsa acele tensiuni. Controlul tensiunilor în curent continuu, pentru a genera mai multe nivele, corespunzătoare unor mai multe numere şi deci crearea unei baze numerice superioare, este foarte dificilă la frecvenţele de lucru de azi. Însă eu unul îmi amintesc că s-a pus problema folosiri bazei 3, pentru că sunt disponibile de fapt 2 tensiuni fără prea mari bătai de cap, una cu plus, alta cu minus (+x, 0, -x).

Pe moment performanţa actuală a sistemelor de calcul nu e împiedicată prea tare de limitarea asta a bazei de numeraţie, iar folosirea unei alteia va fi în mod sigur utilizabilă în momentul când sunt rezolvate acele probleme la nive hardware, dar şi când industria de profil va fi deschisă unei asemenea schimbări radicale.
Experimentat (3.1k puncte)
2 plusuri 0 minusuri
Eu cred ca ideea e ca in transmisia datelor informatice se foloseste codul binar doar pentru ca informatia se transmite prin raspunderea la intrebari de tipul DA/NU. Adica intrebari la care se poate raspunde doar cu DA sau NU, astfel cifrei 0 ii corespunde NU, iar cifrei 1, DA. In viitor, cand se vor crea calculatoarele cuantice si vor fi posibile si stari/ raspunsuri de genul [DA & NU], sau [DA sau NU], atunci va fi nevoie de o baza superioara.
Junior (533 puncte)
0 0
pai tocmai asta e ca nu inteleg. Eu stiu ca orice trimiti, fie ca e un film, muzica, document, joc - transmisia fie ea prin cablu sau wireless se face in codul binar. Adica fisierele enumerate mai sus se transforma intr-un sir imens de 0 si 1 ??
2 plusuri 0 minusuri

Folosirea unei reprezentari non-binare ar trebui sa fie avantajoasa. Fara a fi complet riguros, complexitatea rezolvarii unei probleme e data complexitatea reprezentarii si complexitatea algoritmlui. Practic ce iei dintr-o parte se duce in cealalta, de aceea reprezentari cu mai multe nivele logice ar conduce la algoritmi mai simpli.

Pe wikipedia se gaseste un material interesant, nu uitati sa rasfoiti si referintele din josul paginii: http://en.wikipedia.org/wiki/Ternary_computer

...