Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 2 minusuri
4.6k vizualizari
Novice (148 puncte) in categoria Chimie

4 Raspunsuri

3 plusuri 3 minusuri
salut,

deoarece au densitati diferite., uleiul fiind mai usor, dupa cateva minute se va ridica la suprafata.
Senior (6.9k puncte)
0 0
putin imi pasa de voturile care le dati, dar am dat un raspuns corect si la obiect, si daca cuiva nu i-a placut putea sa dea altul mai bun. Nush dc dar parca vad ca scientia se transforma in TPU, si ar fi pacat.
0 0
Nu stiu daca asta te consoleaza, Adet: voturile negative se pare ca sunt date (de multe ori) de persoane care probabil ca vor sa se afle in treaba, nu neaparat ca au si inteles despre ce e vorba acolo (am mai vazut asta nu numai la mine, ci si la alti comentatori). Personal, nici nu inteleg care e rostul punctelor astora... Se da vreun premiu, la un moment dat?! :)
Stai linistit, important e ca TU cunosti raspunsul corect; votul negativ probabil a fost dat de cineva care NU il cunoaste... :D
0 0
Adet, răspunsul poate fi contrazis simplu: există substanțe chiar mai ușoare decît uleiul, de exemplu alcoolul etilic, care totuși se amestecă bine cu apa. Deci explicația trebuie căutată în altă parte.
0 0
adi ma faci sa rad in hohote. Poate ca da raspunsul meu a fost prea scurt. Dar era vorba doar de ulei si apa. Daca vrei am pus o intrebare generalizata despre toate lichidele http://www.scientia.ro/qa/1100/se-pot-amesteca-doua-lichide-de-densitati-diferite

Ceea ce ai zis tu cu alcoolul etilic daca ai avea cea mai mica notiune de chimie ai stii de ce se amesteca.

apa = H2O
Etanolul sau alcoolul etilic =  C2H5OH

hmmm daca analizam aceste 2 ecuatii foarte atent vedem ca au in comun Hidrogen si Oxigen.
Iar Etanolul de care zici tu se obtine din reactia unei alte substante cu apa.
0 0
Sînteți liber să rîdeți cum vă place. Răspunsul n-a fost prea scurt, ci a fost pur și simplu greșit, și v-am și demonstrat simplu printr-un contraexemplu.

Etanolul este mai ușor decît apa, deci după teoria dumneavoastră ar trebui ca în cîteva minute să se ridice la suprafață. Surpriză: nu se ridică. De exemplu țuica nu se separă în apă și alcool, oricîte minute ați aștepta cu paharul de țuică în față.

Și ce dacă apa și etanolul au în comun atomii de hidrogen și de oxigen? Uleiul se compune și el din același tip de atomi ca etanolul, și anume C, O și H, doar că în altă configurație.

Mecanismului prin care se amestecă lichidele nu e deloc ușor de înțeles. În orice caz depășește cu mult nivelul celor care cred că diferența de densitate împiedică amestecarea lichidelor.

Apropo, formulele substanțelor chimice nu sînt ecuații, sînt formule. Iar modul în care se obțin substanțele nu e o indicație a proprietăților lor.
0 0
mda se paote sa ai dreptate, chimia nu e punctul meu forte nu a fost niciodata. m-am bagat ca musca in lapte. am incercat sa dau totusi un rasp pt ca am vazut ca timp de cateva zile nu era niciunul. Greseala mea. O sa incerc pe viitor sa ma abtin de la subiectele la care nu ma pricep, si scuze pt  comportamentul meu, de badaran.
0 0
Adet, tot respectul meu pentru capacitatea de a-ţi recunoaşte o eroare. Asta arată o calitate care nu este tocmai des întâlnită astăzi.
0 0
Îmi cer și eu scuze că n-am răspuns imediat la scuzele lui Adet, pe care nu doar că le accept, ci le laud. Așa cum spune și Quark, asemenea calități umane sînt destul de rare azi, mai ales pe internet.
2 plusuri 2 minusuri
Salut.

Uleiul este un lichid gras.El poate fi vegetal,mineral sau sintetic si este INSOLUBIL (NEDIZOLVABIL)in apa.Ce mai vreti?
Junior (435 puncte)
4 plusuri 1 minus

Vad ca cineva a ridicat la suprafata din nou problema. Adevarul trebuie sa se ridice la suprafata ca untdelemnul, de aceea va voi lamuri eu smiley:

-tensiunea superficiala a uleiului in contact cu apa este acel fenomen care face ca uleiul sa se adune in picaturi si apoi intr-o forma cu suprafata minima la suprafata apei (ridicarea are loc intr-adevar din cauza diferentei de densitate - DAR nu asta s-a intrebat).

- in acelasi timp, apa nu se amesteca cu uleiul (ca si in cazul multor altor "cupluri" ) din cauza proprietatilor chimice ale celor doua molecule - pur si simplu nu se pot forma legaturi electrochimice de hidrogen intre cele doua molecule - uleiul (acid oleic) devenind hidrofug din acest motiv. 

- invers, sunt hidrofile si se dizolva in apa substantele a caror configuratie chimica le permite formarea unei legaturi de hidrogen cu apa.

Senior (8.7k puncte)
3 plusuri 0 minusuri
se pare ca e greu de inteles. uleiul este un este format dintr-o molecula de glicerina si trei molecule de acid gras. acidul gras are 18 atomi de carbon. deci este o molecula lunga. la un capat sunt functiile polare, hidrofile, care interactioneaza cu apa, iar in rest lant hidrofob care nu interactioneaza cu apa. la sapun s-a separat glicerina de acid si sa format sarea acidului. La concentratii mari de ulei sau de acid gras se vede clar separarea de faze, dar la concentratii mici (cum e cazul cand ne spalam cu sapun) stratul este aproape monomolecular. savanta irene blodget chiar a realizat o pelicula monomoleculara stabila.

teorii mai recente arat ca starturile de acizi grasi au contribuit la formarea celulei vii. prin faptul au separat un spatiu inchis de restul mediului acvativ in care a inceput sa cresca intensitatea proceselor chimice. fenomenul s-a numit coacervare. bineinteles ca functionarea celulei vii este mult mai complexa, dar in de3scriere intra si formarea membranei de separare. din grasimi.
Novice (138 puncte)
0 0
Ei da, se pare ca Vasile mananca chimie pe paine ! :) Ramai cu noi !
...