Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
744 vizualizari

Buna ziua!

Am o problema de clasa a treia.Cum o rezolvam?

 

Personajele unui joc pe calculator sunt roboţei roşii, negri şi 
verzi, care pot avea între 2 şi 4 mâini şi de la 3 la 7 butoane.  
Care este cel mai mic număr de roboţei care trebuie selectaţi, 
astfel încât să fim siguri că vom avea 10 roboţei identici? 
Justificaţi.
 
Multumesc frumos!
Junior (373 puncte) in categoria Matematica
0 0
Este o problema de clasa a3a daca o analizam din perspectiva cunostintelor necesare pentru a o rezolva, dar cu siguranta prea putini copii de clasa a3a ar putea sa o rezolve.
0 0
frumoasa problema, ceea ce sunt eu nedumerit, pe ce criterii se poate determina ca aceasta problema este de clasa a3a sau alta clasa ?
Mie mi se pare usoara dar nu as putea aprecia clasa in care s-ar putea da o astfel de problema. La fel de bine s-ar putea da si la facultate la materia Fiabilitate fiind o problema de probabilitate.
0 0
Da Ciprian,problema este de clasa a treia,a fost data de curand la concursul Nastasescu,etapa finala!Daca ti se pare usoara de ce nu incerci s-o rezolvi?
0 0
Sa incerce sa o rezolve?Sa inteleg ca nu este corecta rezolvarea oferita de mine?
0 0
pai nu mai avea rost sa pun rezolvarea atata timp cat este pusa mai jos.  Daca mai ai si alte probleme de matematica le asteptam cu placere !
0 0
da, de asemnea...astep
0 0
Va multumesc amandurora pt raspunsurile date.

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri
Avem 3*3*5 tipuri de robotei, respectiv 45

Pentru a fi siguri ca vom selecta cel putin 10 robotei identici, va fi necesar sa selectam 45*10-44, respectiv 406 robotei.

sau    45*9+1=406

Justificare:

Am plecat de la ideea: care ar fi cel mai mare nr. de robotei ce ar putea fi selectat si totusi sa fie posibil sa nu fie indeplinita conditia(10 robotei de acelasi tip)

45*9=405 Asa fiind, daca selectam 405 de robotei, in cazul cel mai "ghinionist" am avea intocmai 9 robotei din fiecare tip.Astfel, daca mai selectam inca un robotel, vom ave cu certitudine 10 robotei de acelasi tip, mai exact de tipul robotelului pe care tocmai l'am selactat. Deci 405+1=406, acesta este si raspunsul problemei.Daca selectam 406 robotei, cu certitudine vom avea un nr. >=10 de robotei de acelasi fel.     SUPERB
Novice (266 puncte)
...