Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 0 minusuri
992 vizualizari

Mă întrebam dacă ştiinţa a produs ceva rezultate în această direcţie. Există indicatori ai comportamentului care să ne arate, cu un grad rezonabil de certitudine, că o persoană minte, atunci când e cazul de aşa ceva?

Întrebare formulată de Cleopatra pe vechea secţiune QA.

(25 puncte) in categoria Corpul uman

8 Raspunsuri

3 plusuri 4 minusuri
Nu, nu exista.
0 1
@Harap alb:Te inseli amarnic.Exista destule metode de a-ti da seama daca esti mintit.
1 0
Te uiti la prea multe seriale cu politisti :)
Daca exista metode fara echivoc de ce nu se folosesc la audierile proceselor ?
2 plusuri 0 minusuri

Ar fi posibil, daca am sti exact ce parte a creierului se ocupa cu imaginatia (undeva prin emisfera dreapta).Asa fiind, daca vizualizam activiatea cerebrala in timp ce ii adresam o intrebare individului in cauza, iar partea creierului ce se ocupa cu imaginatia este activa, atunci am putea deduce ca minte.Caci in cazul in care ar fi spus adevarul, s'ar fi vazut activitate in special in hipotalamus(partea creierului ce se ocupa cu memoria), imaginatia nefiind implicata.

 

Novice (266 puncte)
0 0
Salut, daca te intreaba cineva: "Ti-ar placea sa jefuiesti o banca?", prima parte a creierului care devine mai activa este acea parte cu "imaginatia" indiferent ca minti sau nu. Asta chiar daca te-ar intreba: "Ai fost azi la magazin?", partea "imaginatiei "devine activa ori de cate ori te gandesti la CEVA. Nu sunt neurolog dar pare logic.
1 plus 0 minusuri
Nu stiu exact, insa am un coleg care atunci cand minte isi schimba intr-un mod diferit modul de a privi, uitandu-se chiar in ochii persoanei cu care vorbeste, cu alte cuvinte privirea il da de gol. Mai sunt indicatori in ceea ce priveste modul de a vorbi. Cu alte cuvinte, atunci cand o persoana povesteste ceva si este banuita de distorsionarea informatiilor, incearca sa ceri detalii mai multe cu privire la subiect, pune intrebari una dupa alta, practic in acest fel nu ii dai timp sa gandeasca prea mult timp la ce informatii gresite sa dea; daca face pauze mari cand da raspunsurile inseamna ca e ceva in neregula si in acest fel il surprinzi pe el/ea.
Junior (1.2k puncte)
0 0
aceste indicii ajuta, dar probabilitatea ca un expert sa isi dea seama de adevar este undeva putin peste 50%
2 plusuri 0 minusuri
Tehnicile poligraf sunt destul de sigure in identificrea minciunii, dar comportamental este mai dificil, deoarece fiecare om are propriile feluri de a se manifesta cind minte.
Junior (941 puncte)
1 0
Aş adăuga şi faptul că unii oameni fac antrenamente specifice, pregătire psihică specială pentru a putea menţine micniuna sub mască (în spionaj, în politică chiar etc), dar eu cred că deşi e dificil, se poate depista cu un instrument poligraf performant şi cu o tehnică bine gândită.
2 plusuri 0 minusuri
Mai multe studii pe aceasta tema a facut Allan Pease si le-a publicat in una din cele mai vestite carti din acest domeniu.Cartea se numeste"Limbajul trupului"fiind un bestsellersi cartea care i-a adus faima.
Novice (222 puncte)
2 plusuri 0 minusuri
Salut.

Sunt mai multe metode de a depista minciuna.Pe langa testul cu poligraful negociatorii sunt special antrenati in cadrul politiei pentru a depista minciuna prin limbajul corpului uman:Transpiratie,Clipitul ochilor,diferite expresii ale fetei,frecarea mainilor,agitatie,tic nervos,evitarea raspunsurilor si schimbarea subiectului la anumite intrebari,etc.pa
Junior (936 puncte)
3 plusuri 0 minusuri
Depinde de situatie , in general oamenii cand mint, se concentreaza atat de mult pe ideea de minciuna in sine incat uita de "restul corpului" astfel ca un ochi lacrimat, niste degete frecate vremelnic sau un simplu "twitch" pot da de gol un mincinos...

Insa o persoana cu "experienta" te poate privi in ochi sa-ti spuna ca are soarele in buzunar ... si va parea credibil.
Novice (135 puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Nu. Pentru simplul fapt ca un om poate mintii chiar daca crede ca spune adevarul. Exemplul sunt martorii unor crime care au vazut ceva, iar mai tarziu se dovedea ca nu aveau cum sa vada ce-au spus ca au vazut. Mintea le-a jucat feste.
Junior (394 puncte)
...