Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
15.4k vizualizari
Ce rol are din punct de vedere tehnic cel de-al treilea fir de la o priza, fir care trebuie legat de o teava de metal introdusa in pamant? Daca o priza nu are impamantare dar folosesc alte sisteme pentru protectie la supratensiune, inclusiv prelungitoare cu protectie, este in regula?
Junior (1.5k puncte) in categoria Fizica

1 Raspuns

3 plusuri 0 minusuri
Împământarea este un sistem de protecţie electrică împotriva electrocutării, pentru aparatele cu carcasă metalică, sau cu elemente metalice ce pot ajunge sub tensiune. Astăzi există sisteme de protecţie mult mai eficiente (diferenţiale), care practic împiedică acest eveniment foarte rapid, chiar dacă omul (sau omuleţul) ajunge să atingă direct conductorul activ (faza), însă nu s-a renunţat la această protecţie, care deculpează instalaţia electrică interioară când un apare o problemă într-un aparat ca mai sus.

Funcţionarea este cam aşa: când o defecţiune a unui aparat face ca să apară o tensiune carcasă sau pe elemente metalice, pamântarea acestora face posibilă închiderea circuitului electric cu pământul (poteţial 0), în acesta apărând curenţi suficient de mari ca să declanşeze siguranţa din tabloul imobilului. Aşadar este o protecţie la supra-curenţi.

Degeaba foloseşti elemente de conectică (triple, prelungitoare, protecţii la supratensiune) care au prevăzută partea de pământare, dacă circuitul nu este întregit şi la priză. Însă dacă există o pământare improvizată prin legarea acelui contact al prizei la o priză de pământ naturală (armătura metalică a imobilului) atunci e relativ ok, însă nu garantat sigur. Priza de pământare se execută personalzat, calculele fiind în funcţie de cerinţele impuse de tipul şi puterea consumatorilor prezenţi.
Experimentat (3.1k puncte)
0 0
Este utila impamantarea in cazul fulgerelor? Dar protectiile la supratensiune?
0 0
La priza de pământ a imobilului se leaga şi paratraznetul, protejarea aparatelor din casă facându-se eventual cu acele protecţii (rapide) la supratensiuni. Însă traznetul are o putere extraordinară, nu întotdeauna protecţiile reuşesc să-şi faca treaba.
...