Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
1.8k vizualizari

De ce, deşi nu mai are cap, găina continuă să se zbată pentru câteva zeci de secunde? Ce se întâmplă în corpul păsării în acele momente?

Întrebare formulată de către vartolomato în cadrul vechii secţiuni QA...

(25 puncte) in categoria Biologie
0 0

Aceste  miscari sunt datorita maduvei spinarii care "comanda" la unele specii de vertebrate la care encefalul e foarte putin dezvoltat. In cazul decapitarii se zbat nu doar zeci de secunde, ci ore intregi, deoarece acolo multe din "hotariri" le ia si maduva spinarii. Sper ca am fost explicit....

Din fosta secțiune Q&A

1 Raspuns

4 plusuri 0 minusuri
Buna seara !

Raspunsul la aceasta intrebare sinistra tine de biologie si de putina observatie:

- In afara de gaini, pe cine mai stim ca se zbat spasmodic dupa decapitare ? Serpi si soparle, broaste, etc - si cel mai mult timp, insectele - exista cazul uneia despre care se spune ca moare de inanitie si nu din cauza decapitarii !

- Ce observam ? Se zbat mai mult timp cele mai primitive - cele cu sisteme nervoase arhaice ! Pasarile sunt urmasii dinozaurilor ! Acestia aveau un creier mic si sistemul nervos spinal foarte dezvoltat.

- Deci zbaterile bietei gaini sunt urmarea semnalelor haotice si muribunde  transmise muschilor de catre sistemul nervos spinal, ramas fara comanda constienta a creierului.

- De mentionat ca gaina nu mai simte durere (care se formeaza in creier), este doar o faza tranzitorie pana la oprirea tuturor functiilor vitale.

- Si noi oamenii avem reflexe comandate de maduva spinarii, de ex. daca punem accidental mana pe o plita incinsa, intai vom avea reflexul de a retrage mana si abia dupa 2-3 secunde vom simti durerea !
Senior (8.7k puncte)
...