Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
402 vizualizari

Vineri 8 iunie, cu ocazia Conferintei internationale de fizica a neutrinilor si astrofizica de la Tokio, echipa fizicienilor care au activat in experimentul Opera a recunoscut definitiv si oficial ca s-a inselat publicand in septembrie 2011 rezultate care afirmau depasirea vitezei luminii de catre neutrino - si socand lumea stiintifica.

In opinia dvs., cercetatorii Opera s-au abatut de la una din preceptele metodei stiintifice prin publicarea precipitata a unor rezultate controversate SAU o astfel de eroare este un "accident" acceptabil in cercetarea stiintifica de varf ?

Senior (8.7k puncte) in categoria Fizica
0 0
Va multumesc pentru raspunsuri. Da, in principiu va dau dreptate, in cercetare este firesc sa se produca si erori - corectate ulterior de evolutia stiintei.

Dar raman cu senzatia ca echipa Opera s-a pripit anuntand o "blasfemie stiintifica" fara sa analizeze minutios timp mai indelungat posibilele cauze de eroare. Dovada este ca la putin timp DUPA primul anunt si reactia vehementa a lumii stiintifice, au si gasit prima sursa de eroare - legata de sincronizarea ceasurilor.

Iar dupa analiza mai aprofundata au descoperit si a doua sursa de eroare - cam multe erori pentru un anunt care ar fi aruncat la cos jumatate din fizica :) ! De altfel, conducatorul experimentului si-a asumat esecul si a demisionat in luna martie 2012.

3 Raspunsuri

1 plus 1 minus
din partea mea este o eroare destul de mare neacceptabila.

Daca eu ca simplu om nu concep o viteza mai mare decat cea a luminii, ei cum de s-au aruncat cu capul inainte sa scoata o aberatie destul de mare fara sa verifice acest lucru.

Daca ar fi fost niste neica-nimeni nu as fi avut nimic impotriva dar sunt considerati ditamai savantii. Eu i-as da afara fara discutie.
Senior (6.9k puncte)
4 plusuri 0 minusuri
Metoda științifică nu este un regulament pentru oamenii de știință, ci o cale de a ne îmbogăți cunoștințele despre realitate. Greșeli au fost, sînt și vor fi cît lumea. Oricîte precauții ți-ai lua, oricît ți-ai verifica socotelile, oricît ai căuta defecte în experiment, nu se poate să excluzi orice cale de a greși.

N-am citit articolul celor cu Opera, dar, din cîte am înțeles din ce s-a scris despre articol, autorii și-au luat precauția să anunțe că rezultatul lor nu e o certitudine, că nu se exclude posibilitatea unei erori. Deci oamenii au fost onești de la bun început. Publicarea nu s-a făcut precipitat, ci după multe verificări, care din păcate nu au depistat defectul. Și e foarte bine că s-a publicat articolul. Lumea științifică s-a mobilizat și a căutat răspunsuri la întrebare. Erau mai multe explicații posibile: că neutrinii zboară mai repede decît lumina, că zboară la fel de repede dar că din cauza unui fenomen necunoscut dau impresia că ar fi mai rapizi, sau că experimentul sau calculele ar conține o greșeală. Ultimul caz e cel banal, dar dacă era unul din celelalte publicarea rezultatului ar fi avut meritul să anunțe ceva nou și foarte interesant.

La urma urmei o bună parte din ce credem că știm azi cîndva se va dovedi greșit și va fi înlocuit cu altceva. Înseamnă asta că știința de azi încalcă metoda științifică? Nu, ci doar că ne aflăm în plin proces de cunoaștere, proces care presupune și greșeli.
Expert (12.9k puncte)
0 0
mda ai dreptate, se pare ca nu ei au fost de vina ci presa, care a omis sa scrie pe de-antregul ce era de scris, si au luat doar pasajele care i-au interesat si exagerat la nesimtire.

Dar totusi anumite lucruri vor ramane batuta in cuie pt totdeauna, nu poate nimeni sa vina maine si sa mai zica ca Pamantul e centrul universului si ca soarele se invarte in jurul lui, oricate aberatii ar zice, acest fapt este deja stiut.
Parerea mea si cu viteza luminii la fel, dar se pare ca altii vor sa o depaseasca cu orice pret.
0 0
S-ar putea ca unele lucruri să rămînă bătute în cuie. Dar în afară de unele evidente nu prea știm care. Viteza luminii ar putea să fie sau să nu fie depășită în viitor, în anumite condiții. Pur și simplu nu știm.
2 plusuri 0 minusuri
Nu cred ca a incalcat vreo regula. Verificarile au fost minutioase, datele au fost in numar impresionant, experimentele s-au derulat o buna perioada de timp, iar statistica le iesise atat de buna ca practic arata un raspuns considerat sigur.

Ei au facut anuntul cand nu au mai gasit nicio eroare. Iar acesta a fost o invitatie a comunitatii stiintifice de a repeta experimentul in alte conditii, tocmai pentru confirmare. De asemenea, cei de la Opera au continuat si ei.

Sa nu uitam si ca mai existase un precedent in domeniu, desi departe de a fi atat de studiat si de sigur.

Asa ca dupa parerea mea, nu au gresit. Intr-adevar era vorba de ceva ce ar fi rescris fizica, insa tocmai de aceea multi au privit cu scepticism rezultatul. Eu n-am crezut nicio clipa ca acesta e final. Din fericire au gasit repede eroarea, pana sa se chinuie oamenii de stiinta sa rezolve o problema fara rezolvare.
Experimentat (2.6k puncte)
...