Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
7.2k vizualizari

Întrebarea a fost formulată pe vechea secţiune QA de către ionela, dar nu a primit răspunsuri...

(25 puncte) in categoria Corpul uman
0 0
Si ca sa terminam tema, va spun ceva mai exotic,  exista si posibilitatea ca barbatii sa dea lapte. Exista destule cazuri documentate.

In general barbatii au o problema cu prolactictina, (hormonul laptelui) care exista in mici cantitati la barbat si la femeie, dar este inhibat de dopamina. Doar in timpul nasterii femeile au o cantitate mare de prolactina incat incep sa dea lapte din abundenta.

Barbatul poate sa dea lapte din cauze naturale sau patologice.

1. CAUZE PATOLOGICE. tumoare in hipofiza. evident se maresc sanii.
medicamente care trateaza cancerul de prostata, tratamente hormonale, cardiace, etc.

stres si desnutritie, mareste producerea de prolactina, se cunosc multe cazuri de barbati din lagare care au produs lapte in momentul recuperarii.

CAUZE NATURALE.

Intimpul nasterii unii baieti bebelusi pot da lapte, (se numeste lapte de vrajitoare) de  datoreaza contaminarii cu estrogeni din placenta a fatului.

In timpul pubertatii datorita schimbarilor hormonale.

La batranete tot din cauza schimbarilor hormonale.

Datorita stimularii mecanice. Se stie ca femeile pot da lapte fara sa nasca, daca cu mai multe luni inainte isi stimuleaza sanii. au fost documentate cateva cazuri si in barbati (nimeni nu spune ca este usor:))
.................

Acum, parerea mea este ca probabil acum 2-3 milioane de ani si barbatii alaptau la nevoie, marind probabilitatile de supravietuire ca copiilor, altfel nu se explica aceasta functie destul de degenerata,  candva sigur a functionat. Daca studiile au dovedit, copii alaptati de mame sunt mai inteligenti, imaginati-va ca totusi ne lipseste laptele de tata, care poate ca avea anticorpi proveniti de la 2-3 generatie pe linie paterna, poate si proteine "speciale" :)) care ne marea cu 4-5 procente IQ-ul.
0 0
interesant si socant in acelasi timp :D !
0 0
:)).. nu ştiam amănuntele astea! foarte interesant!

3 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
Grea intrebare. Asta pentru ca exista foarte mari diferente.

Ca punct de plecare putem lua necesarul de lapte pentru un copil. Nou nascutii pleaca de la 50-100 g lapte la o masa, avand mese cam din 3 in 3 ore, ajungand in medie la 6-7 mese pe zi. Portia de lapte creste rapid odata cu luarea in greutate. Deja in scurt timp, in functie de copil, hrana se diversifica, inainte de 6 luni de obicei, deci necesarul de lapte scade.

Acum, exista femei care nu produc lapte matern deloc. Exista si femei care au atat de mult incat pot hrani mai multi copii. In cele mai multe cazuri, laptele e cam in functie de nevoile copilului, sau mai trebuie completat cu lapte praf special. Cantitatea variaza si in timp, in functie de cat de des si de mult dureaza alaptarea. Si mai exista si modalitati de a stimula sau inhiba acest proces.

Astfel, este greu de dat un raspuns pentru o cantitate medie.
Experimentat (2.6k puncte)
1 plus 0 minusuri
Producţia de lapte fluctuează foarte mult atât ca şi cantitate, cât şi ca şi calitate, iar media cantitativă depinde de perioada până la înţărcarea pruncului.

La primele mese ale noului născut lăpticul este foarte bogat în proteine, minerale, lactoză, are o culoare gălbuie, nu conţine multe grăsimi, transmite mult din sistemul imunitar al mamei şi de fapt se numeşte colostru, nu lapte. Suge relativ puţin (10-20 g), dar asta şi pentru că e o perioadă de acomodare a mamei şi a copilaşului. După asta abea apare laptele acela despre care vorbim, la care compoziţia se schimbă, căpătând mai multe grăsimi.

Un aspect important mi se pare acela că producţia de lapte ca şi cantitate, depinde atât de copil, cât şi foarte mult de mamă, efortul acesteia de a lăsa copilul să sugă dar şi întreţinerea lactaţiei fiind considerabile şi de foarte multe ori foarte dureros. O stimulare a lactaţiei prin masare şi mulgere pentru golirea completă a sânului e recomandată, însă din câte am văzut eu, în majoritatea cazurilor e o treabă dureroasă, multe mame ajungând la limita răbdării, limită care e subiectivă, depinde de acea mamă.

Apoi mai este şi atitudinea sau disponibilitatea mamei de a alăpta copilul. Am auzit cazuri de copii înţărcaţi la 4-5 ani! Laptele la acea mamă nici nu mai are nu ştiu ce proprietaţi nutritive, importantă fiind relaţia mamă-copil, care devine foarte profundă.

Dar ca să fie şi un răspuns mai concret, am făcut eu un calcul la un moment dat, media pe o perioadă de vreo 10 luni, a iesit de cca 650 ml pe zi, adica o cantitate totală produsă de vreo 200 de litrii. Dupa care am mers la creşă şi a trebuit să trecem pe lapte de vaca, înţărcându-se şi piciul dar şi mama. Piciul încă mai rade cca 4-4,5 litrii pe săptămână, din sticluţă.
Experimentat (3.1k puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Depinde de cine suge. Daca e unul mai "baban", suge mai mult.
Experimentat (3.3k puncte)
...