Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

6 plusuri 0 minusuri
912 vizualizari
Cum reusim, mai ales cand avem ceva important de facut, sa ne trezim inaintea ceasului sau fara o alarma aproximativ la ora la care trebuie? Da, nu toti oamenii sunt capabili de asta, dar am observat ca se intampla destul de des. Nu ma refer la obiceiul de a te trezi in fiecare zi la o anume ora si astfel te obisnuiesti pe termen lung, ci la situatii care ies din programul zilnic. O discutie de la alta intrebare mi-a adus aminte de subiect.
Experimentat (2.6k puncte) in categoria Corpul uman
0 0
se pare cum multe animale au un ceas biologic, asa avem si noi, numai ca din cauza evolutiei am inceput sa folosim alte sisteme de trezire, decat instinctul primar.
Oricum pt oamenii cu un program fix si repetat se activeaza in subconstient acel ceas biologic.
0 0
Ca avem un ceas biologic e destul de clar, dar m-ar interesa mai in amanunt cum functioneaza el in acest caz.
1 0
Daca gandul respectiv este destul de puternic se va manifesta din subconstient.

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Nu cred să existe un răspuns precis la întrebarea ta. Ne putem trezi la aceeaşi oră în fiecare zi, după un "antrenament" de mai multe zile pentru că "reglăm" ceasul biologic.

Unii neurologi vorbesc despre existenţa unui nucleu suprachiasmatic existent la nivelul creierului, care este responsabil de sincronizarea proceselor esenţiale ale organismului şi care dă semnalul de tact pentru toate celulele organismului, care ar avea propriul lor ceas.

Cercetările privind ceasul biologic, deşi numeroase, nu au ajuns, după ştiinţa mea, la momentul în care să lămurească complet fenomenul. Creierul se lasă greu desluşit...

Senior (11.9k puncte)
3 plusuri 0 minusuri

Salut Gabriela !

Nu stiu cum :), dar as vrea sa afirm ca somnul asta nu este un fenomen 100% neconstient !

Vi s-a intamplat vreodata sa va culcati FOARTE stresati si sa dormiti intr-o stare vecina cu constienta ? In aceasta stare, creierul lucreaza febril, MAI BINE decat in starea de veghe - pentru ca nu mai sunt bruiajele diurne !

Eu am avut parte de 2-3 asemenea situatii nefaste in viata, atunci cand de ziua de maine iti atarna soarta, si m-am trezit cu solutiile optime in minte, si relativ odihnit. Este o stare asemanatoare cu visele lucide (dar mai "constienta") si cred ca se afla si la originea asa-numitelor "visuri premonitorii".

Pentru ca diversele parti ale creierul au fost adaugate la momente diferite ale evolutiei, el este un organ neomogen ale carui sectiuni "concerteaza" fiecare cu glasul propriu, si de aceea sunt posibile foarte multe situatii diferite - functie de imprejurari. Asa se intampla si in cazul somnului - nu este un fenomen omogen ci un complex de fenomene.

Concluzie: te trezesti la ora dorita pentru ca sectiunea respectiva a memoriei ramane activa in timpul somnului - in ciuda aparentelor !

Senior (8.7k puncte)
0 0
Mda, la ceva de genul asta ma gandesc si eu. Mi se pare plauzibil ca nu intotdeauna somnul sa fie la fel de profund si de rupt de realitate, si ca se intampla sa fie si semiconstient.

Si totusi inca astept un raspuns in care cineva sa descrie ce se intampla mai degraba fizic decat psihologic, daca exista o asemenea explicatie pana la momentul de fata.
...