Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
591 vizualizari

Recent a fost descoperit cel mai dens obiect din Univers (non-gaura neagra) - un pulsar (stea neutronica) care la o masa mai mult decat dubla fata de a Soarelui ar avea doar 20 de km in diametru. Aceasta descoperire aduce in atentie 2 probleme:

- actualele calcule ale fizicienilor privind materia super-densa arata ca nu pot exista stele neutronice cu masa mai mare decat 2 mase solare - fara sa se transforme intr-o gaura neagra. Acest obiect pare sa-i contrazica !

- un asemenea pulsar gigant este cel mai bun candidat pentru punerea in evidenta a undelor gravitationale - prezise de Einstein in teoria generala a relativitatii. Descoperirea lor ar fi epocala - ar presupune existenta gravitonului si corectitudinea tuturor efectelor relativiste prevazute de Einstein.

http://www.newscientist.com/article/dn21818-pulsar-heavyweight-champ-challenges-einstein.html

Cine ne poate spune mai multe despre undele gravitationale ?

Senior (8.7k puncte) in categoria Stiati ca?-Fizica
0 0
Nu există radiaţii gravitaţionle sau cel puţin până acum nu s-au identificat aşa ceva şi nici măcar teoria nu le poate descrie.
De fapt ceea ce numim gravitaţie este o măsură a "deformării" spaţiului, iar o undă gravitaţională reprezintă numai o oscilaţie în forma spaţiului.
Astfel, o undă gravitaţională poate apare numai la dispariţia bruscă a unei cantităţi de materie ce se transformă în energie, dispariţia masei ducînd la formarea unai unde gravitaţionale ce poate fi măsurată ca o scădere bruscă a acceleraţiei gravitaţionale pe direcţia respectivă.

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri
Se poate face analogia intre undele electromagnetice si cele gravitationale astfel:

Fie doua sarcini electrice s1 si s2 care in functie de polaritatea lor se pot respinge sau atrage. Intrebarea se pune cum stiu ele de existenta uneia fata de cealalta si cum sa se manifeste fizic. Raspunsul este campul electric sau electromagnetic, in functie de situatie, care "comunica,, intre ei prin asa numitele cuante sau unde electromagnetice ( in cazul nostru fotonii) care au o frecventa fixa.

S-a pus aceeasi problema si in cazul gravitatiei. Ce determina schimbul de informatii intre particulele ( sau corpurile ) cu masa? Asa s-a propus ideea unui camp gravitational care are ca "messager,, intre corpuri Gravitonul sau unda gravitationala. Desi nu a fost inca descoperita, in ciuda mai multor incercari de a construi un asfel de aparat, se crede ca exista doar din consecintale invariatiei Lorentz.
Novice (179 puncte)
0 0
Multumesc pentru raspuns, Raul.

Am gasit si cateva  detectoare de unde gravitationale:
 - LIGO (http://en.wikipedia.org/wiki/LIGO)
- MINIGRAIL (http://en.wikipedia.org/wiki/MiniGRAIL)
 - in constructie Atena (http://en.wikipedia.org/wiki/Laser_Interferometer_Space_Antenna)
- Universitatea din Birmingham, IFN Genova, altul in constructie in China
0 0
După cum ai observat sunt două metode de detecţie , cea cu laser - care detectează mici vibraţii ale undelor gravitationale şi cea a detectiei aşa numitei radiaţii gravitationale care sunt emise de obiecte cu o masă mare , ex. găuri negre , stele neutronice, sisteme binare de stele neutronice, sau radiaţii gravitationale ce sunt create în urma coliziunilor găurilor negre . Dacă nici proiectul LISA nu vă fi un succes în detectarea undelor ar fi cazul să găsim alte metode de detecţie...
0 0
Chiar azi am citit in revista Science Focus despre un proiect : Telescopul Einstein ce este construit in Europa la o adancime de 100m ce va costa 827 mil de euro si va fi de 100 de ori mai sensibil decat orice instrument actual.
...