Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
1.3k vizualizari
Daca esti cetatean al unei tari democrate la modul absolut, de ce trebuie sa platesti tot felul de taxa si impozite?
Experimentat (3.3k puncte) in categoria Cultura Generala
0 0
Libertatea in cazul asta e o iluzie. Iti mai ramane libertatea psihica dar si asta e manipulata.

3 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Probabil libertatea este o iluzie, oamenii au fost dependenti de conditia lor. Suntem o specie profund nemultumita de cea ce suntem.

Nu putem parasi planeta pamant ca pestii dintr-un acvariu, desi, in imensitatea universului planeta este ca o particula de nisip pe fundul unui ocean. Nu ne putem depasi prea mult capacitatile fizice sau cognitive, depindem de buna functionare a corpului nostru, avem un timp limitat de viata , eu as zice destul de scurt.

In plus consumam din acest timp, mult timp dormind, lucrand sau pt. necesitati bazice.

Depindem de nivelul cultural, si tehnologic pe care il are societatea in epoca in care ne-am nascut si de resursele disponibile.

Fara sa vrem suntem cea ce genetica noastra ne da, calitati si defecte, deasemenea suntem un produs cultural al societatii in care ne-am nascut.

Anumite mecanisme sociale tind sa uniformizeze indivizii, descoperirea agriculturii a insemnat o revolutie sociala si genetica , indivizii care pana atunci erau apreciati in grup si aveau mai posibilitati sa procreeze, erau vanatorii violenti si plini de curaj, in momentul descoperirii agriculturii si sedentarizarii, au fost apreciati mai mult indivizii linistiti, monotoni si constanti, capabili sa se integreze intr-un grup, sa dezvolte o munca unde violenta si curajul nu erau calitati necesare.
Experimentat (3.3k puncte)
0 0
Asa este, nu exista libertate absoluta, pentru ca ne nastem oameni si nu dumnezei.

Sa facem o paralela si cu fizica - exista materie asupra careia sa nu actioneze NICI FORTA - nicio constrangere ?
2 plusuri 0 minusuri
De cand te nasti esti implicat fara sa vrei sau nu, intr-o forma superioara de organizare , adica una colectiva, pentru ca omul de zeci de mii de ani functioneaza in grupuri.

   Pentru ca grupul asta sa functioneze, si pentru ca marimea si modul de organizare in zielele noastre este unul complex, este nevoie de anumite resurse, resurse care survin din contributia fiecaruia.

    Dupa logica pe care ai expus-o, chiar daca traiesti intr-un stat democratic cum spui tu, faptul ca tu beneficiezi de acele drepturi pe care este bazat statul democratic consuma resurse, sper ca iti poti imagina ce inseamna asta . Tineri de evidenta, prestari de servicii, educatie obligatorie, sunt cu miile.
Novice (301 puncte)
0 0
Daca costurile functionarii statului, prin taxe si impozite, sint suportate de catre toti ceatenii; resursele naturale si alte resurse sint distribuite catre toti cetatenii?  precum taxele si impozitele!
0 0
Nelu, raspunsul la intrebarea ta este: DA, PARTIAL ! Aproape toate resursele naturale sunt in PROPRIETATEA STATULUI, dar sunt mai multe situatii:
- fie nu sunt rentabil de exploatat;
- fie au rentabilitate slaba - si pentru ca Statul este un slab administrator si nu are bani sa investeasca, le concesioneaza pe 10-100 ani, primind in schimb redevente;
- fie le exploateaza regii si intreprinderi de stat, si acesta primeste impozit pe profit (mare minune sa aiba si profit, dar macar mai dau de munca altor cetateni);

Deci exista realmente ceva beneficii pentru cetatenii statului, numai ca:
- sunt prea mici pentru a-ti sustine nivelul de trai modern;
- sunt acordate pe principiul asigurarilor sociale, cei in nevoie primesc mai mult iar ceilalti le finanteaza acestora cheltuielile. Tu ca tanar, platesti pensiile bunicilor tai dar ai putea beneficia gratuit de servicii medicale foarte scumpe - in caz de necesitate, ai invatamant gratuit pentru copiii tai, asistenta consulara in strainatate, ajutoare in caz de calamitati naturale, etc ! Pentru asta tu platesti impozite !

Desigur, aceasta este teoria economica, dar in realitate o parte din banii statului se scurg spre buzunarele celor bogati, pe principiul "banii la bani trag" !
2 plusuri 0 minusuri
Revenind si la titlul tau,  singurul fel in care poti sa fii cetatean liber in felul in care ai vrea tu sa fie ( referitor la subtitlu) este sa nu fii cetatean deloc. Dar daca tot te pasioneaza intrebarile de genul, eu spun sa citesti John Stuart Mill - Despre libertate. Bafta!
Novice (301 puncte)
...