Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
4.4k vizualizari
(25 puncte) in categoria Corpul uman

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
De la foarte putin la substantial, toate tesuturile se pot regenera. Ficatul si pielea au o capacitate mai mare de regenerare. Regenerarea tesuturilor depinde si de: virsta, alimentatie, terapie cu vitamine si alti compusi.
Experimentat (3.3k puncte)
0 plusuri 0 minusuri

Salut !

Dupa cate stiu eu, toate celulele corpului mor si se regenereaza permanent, cu exceptia celulelor cerebrale, care dupa varsta adulta nu prea se mai regenereaza (se pare ca exista exceptii si aici: hipotalamusul, bulbul olfactiv, etc).

Citez dintr-un articol de pe net - diverse organe umane isi reinoiesc celulele complet in urmatoarele intervale :

- Intestine  2-3 zile

- papile gustative  10 zile

- piele  2-4 saptamani

- plamani  2-3 saptamani

- globule rosii  -4 luni

- ficat - 5 luni

- unghii 6-10 luni

- oase 10 ani

- inima 20 ani

In afara de replicarea celulelor functionale de un numar programat de ori (moartea este programata biologic, practic corpul este mentinut in buna functionare numai pana la varsta reproducerii), mai exista mecanismul celulelor stem, care exista in cantitati mici in fiecare organ si pot interveni transformandu-se in celule functionale ! Si in acest caz varsta conteaza, la tinerete sunt mai multe, la batranete mai putine ! (ce folos ca esti batran si intelept ! smiley).

Sunt convins ca se apropie momentul cand biologii si geneticienii vor intelege toate mecanismele imbatranirii (si cele ale regenerarii celulare) si acestea vor putea fi manipulate - dar parca vad ca tratamentele vor fi foarte scumpe (sic !)

Sa-mi repet si obsesia: tesuturile biologice sunt complexe, perisabile si instabile  pe termen lung (in special la radiatii de tot felul) - ele reprezinta solutia naturii avand avantajul abundentei materialelor  (carbon, hidrogen, etc) si flexibilitatea (generatiile succesive nu se copiaza perfect ci cu "abateri" - samanta evolutiei prin adaptarea celei mai de succes mutatii). Dar o civilizatie "cosmica"  care trebuie sa se extinda in spatiul extaterestru atat de crancen - are nevoie de niste trupuri tehnologice, mai simple, mai fiabile si mai rezistente - acesta va fi viitorul pe termen lung. Nu regenerare ci inlocuire.

PS: Mi-am adus aminte de un interesant articol recent, s-au obtinut progrese in refacerea fibrelor nervoase spinale (ale unui cobai, in aceasta faza) printr-o combinatie de tratament biochimic si impulsuri electrice - cu sprijinul unui harnasament robotizat. Rezultatele sunt uluitoare, fibrele nervoase crescand rapid !

http://www.newscientist.com/article/dn21867-rehab-robot-helps-paralysed-rats-walk-again.html

Senior (8.7k puncte)
...