Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
571 vizualizari

Stiu ca nu a vorbit niciun animal cu noi pentru a ne spune, dar ma intrebam daca s-or fi facut ceva cercetari din care sa reiasa ca animalele sufera. E clar ca nu toate animalele sufera, dar maimutele, cainii si altele parca ar suferi. Dar pentru asta ar trebui sa inteleaga ce inseamna moartea, nu? Stie careva?

 

Întrebare formulată de ionela în vechea secţiune QA şi care nu a primit răspunsuri mulţumitoare...

(25 puncte) in categoria Biologie
0 0
Normal, orice fiinta are constiinta...iar mamiferele o manifesta fara dubii.

2 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
au fost surprinse scene cu elefanti care contemplă(sa zic asa) langa cadavrele/osemintele altor elefanţi. elefantii recunosc si oasele ca le apartin lor..

sau cand unei femele(in special la mamifere) ii moare puiul...
Junior (1.1k puncte)
4 plusuri 0 minusuri

Salut ! 

Hai sa fim seriosi, in fapt acea suferinta nu vine de la intelegerea naturii mortii, ci de la disparitia celui cu care te-ai obisnuit sa-ti fie alaturi . Chiar si pentru noi oamenii, cand decedeaza cineva drag, nu-i deplangem moartea (doar a ajuns in Rai, Nirvana, vesnicele plaiuri ale vanatoarei, etc) ci disparitia de langa noi (in forma insufletita stiuta) !

Discutia legata de animale trebuie sa opreasca doar la acest fapt : stiu animalele ca viata semenilor este limitata sau sunt surprinse cand se intampla "amicilor" ? Eu cred ca cele care au creier dezvoltat si  memorie pe termen lung (foarte putine specii !) si au luat la cunostinta anterior privind moartea unui semen, inteleg ca incetarea vietii este un fenomen natural, ca si altele - chiar si ca este vorba de o despartire definitiva. Iar cand se confrunta cu acest lucru "sufera" - aceasta "suferinta" fiind o forma de stres, ca si alte sentimente/senzatii negative !

Nu cadeti in schematism ca sa credeti ca aceasta "suferinta" are ceva superior, specific constiintei, etc - pur si simplu este un mecanism adaptiv, cel dus este regretat pentru ca insemna un avantaj biologic  - aparare, vanatoare, experienta, etc.

Ar trebuie sa discutam odata si despre "sentimente", in general ! Faceti un pas in spate si priviti lucrurile in perspectiva biologica - sentimentele sunt si ele doar niste mecanisme utile evolutiv, in special in conditiile unei civilizatii colective. Ele sunt sustinute nu de "contiinta superioara" ci de niste banale chimicale care transmit semnale pana la creier. O injectie bine tintita te poate face sa razi cu hohote si in cea mai neagra zi a existentei tale !

Poate ca nu suna prea optimist, dar trebuie sa acceptam ca si noi alaturi de toate  celelalte vietuitoare, suntem doar niste masini biochimice care indeplinesc un rol evolutiv in cadrul speciei, iar in sens mai larg, al vietii. Sentimente, constiinta, etc - astea sunt doar detalii, in spate troneaza SCOPUL ! 

Asa ca "aveti-va in grija fiecare", mai ungeti-va rotitele, mai asimilati niste biti ... :))

Senior (8.7k puncte)
0 0
foarte bun raspuns, logica impecabila. Totusi intrebarea, dcaa vrei sa o traduc eu.. era.. ,,simt acelasi sentiment cu oamenii ?, in aceeasi intensitate, forma etc. "". Bafta
0 0
Salut Marius !
As zice asa: este "hardul" acelasi ? Atunci senzatiile sunt similare !
"Cablajul" este diferit ? Atunci si senzatiile sunt diferite !
...