Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 3 minusuri
564 vizualizari
îngroparea mortilor si punerea de bani pe piept ca o datare a perioadei în care a tràit .Merci dacà nu scrieti nimic, decât sà mi se spunà cà asa face toatà lumea.
Novice (140 puncte) in categoria Religie
0 0
Aşa, şi? Care ţi-e întrebarea? Înţeleg că e din categoria religie, dar nu putem fabula chiar fără nicio noimă? Dacă e să răspund în ton cu înterbarea, cred că legătura e că acronimul ADN are 3 litere...suna haios, nu?

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri

Cred ca am gasit legatura ciudata: Nepotul lu' tzatza Veta e bioinginer.

Hai sa refac "intrebarea" ca sa aiba noima:

"Exista vreo legatura intre ADN si un obicei care implica par, unghii si ceara?"

Raspuns: Da, toate au ADN.

Ca sa raspund la ce cred ca gandeai de fapt:

  • banul pus pe morti tzine de un obicei vechi de cateva mii de ani, chiar si dinaintea faraonilor, si anume plata vamilor prin care trebuie sa treaca sufletul decedatului. Nu e pentru datare, tehnologia datarii e noua, obiceiul nu. Singura legatura e ca se folosesc bani curenti, de exemplu acum se folosesc monede de 50 de bani, nu poli de argint si nu bani din viitor (ca nu-i de unde); folosesti ce ai la indemana.
  • parul si unghiile se pot folosi la datare pentru ca sunt celule moarte oricum si nu au cum sa putrezeasca, deci se conserva mult mai bine. Da, parul si unghiile cresc dintr-o radacina dar celulele sunt extrem de comprimate. Ceara are si ea o structura care o face sa reziste in timp, plus ca e si un izolator bun.

Pentru datare se folosesc unghiile si parul pentru ca in celulele moarte se depoziteaza si anumite elemente chimice, inclusiv C14 si altele care au perioada de injumatatire cunoscuta si relativ precisa. Din par de exemplu se poate determina si ce a mancat o persoana intr-o zi, asa ca plasarea intr-o perioada de timp mai indepartata (secole, milenii) e relativ usor de determinat, cu conditia ca persoana de la care s-au prelevat mostrele de par/unghii sa nu fi fost (prea) migratoare.

Monedele puse pe piept sau pe ochi contin la randul lor metale usor radioactive (dar depinde si de tehnologia folosita la vremea respectiva), insa e mai usor sa le plasezi in timp citind ce scrie pe ele.

Nu toata lumea pune ban pe piept, unii nu pun nici sicriu, doar un cearsaf. Altii incinereza mortii (acolo n-ai ce data).

La noi (crestini/romani) am mai vazut acest obicei, dar banii pusi pe ochi sau pe piept sunt doar o traditie, nu are nici o utilitate. In ortodoxie, vamile prin care trece sufletul, se platesc cu fapte bune, oricum sufletul nu are cum sa ia tabla din mormant cu el.

Novice (270 puncte)
...