Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
1.8k vizualizari
Exista situatii cand abordarea problemelor presupune sa fim toleranti cu cei care au convingeri subiective foarte diferite de tema problemei, chiar daca exista argumente extrem de puternice impotriva acelor convingeri, iar atitudinea de Gica-contra ne trage inapoi pe toti. Cand apare necesitatea de a tolera asemenea convingeri. De ce ar trebui tolerate astfel de idei, convingeri, atitudini?
Experimentat (3.1k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0

Foarte bună întrebarea, dacă nu e cu supărare o să-mi exprim şi eu punctul de vedere. Să tolerezi pe cineva înseamnă să-i respecţi dreptul său fundamental la libertate, ceea ce înseamnă că orice om are dreptul să aibă orice opinii, convingeri, credinţe sau atitudini doreşte de cuviinţă cum şi tu ai acest drept. Să respecţi cuiva dreptul de a crede ce vrea nu înseamnă automat că-i împărtăşeşti convingerile, ci pur şi simplu îl laşi să exite după bunul plac, atâta timp cât respectivul prin bunul plac nu înţelege să îngrădească drepturile altcuiva.

Chestiunea e o problemă de moralitate, deci ţine de fiecare cât de mult este dispus să tolereze, dar ca principiu ideologic atât moralitatea cât şi toleranţa pot avea valori absolute spre care noi ca fiinţe ce pretindem a fi evoluate putem să tindem. Deci în concluzie fiecare tolerează atât cât consideră de cuviinţă, unii mai mult, alţii mai puţin, alţii spre deloc, dar la nivel ideal, ca principiu, toleranţa face apel la prima lege a moralităţii şi anume egalitatea drepturilor.

3 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
Întrebarea este mult prea generală pentru a putea răspunde altfel decât tangeţial şi tot la modul general.

Eu nu cred că opiniile tip gică-contra trebuie tolerate, dacă nu sunt argumentate şi încurcă lucrurile.

Dă-ne un exemplu de situaţii de care vorbeşti.
Senior (11.9k puncte)
0 0
Stiu ca e foarte generala, insa exemplificarea nu ma ajuta. Multa lume trateaza toleranta de la o inaltime foarte mare, de unde detaliile par sa nu mai conteze, iar intrebarea se refera mai ales la unlele criterii generale ale tolerantei!
0 plusuri 0 minusuri
Nu trebuie sa fim toleranti. Trebuie sa fim hotarati si puternici.

Daca totul in natura a evoluat de-a lungul scolelor  prin "selectie naturala", unde doar cel mai puternic rezista, nu vad de ce am schimba noi treaba asta.

Cei slabi trebuie sa dispara !!!
Experimentat (3.6k puncte)
0 0
E un răspuns ironic, nu?
0 0
"Nu trebuie sa fim toleranti" mi se pare o atitudine generala ok, dar exista totusi niste precizari, nu neaparat exceptii, pe care raspunsul tau nu le contine, dimpotriva le anuleaza. De asta intrebam de "Cand?"
0 0
Am prins ideea introducerii termenului "cand" in intrebare.
Am dat un raspuns extrem, deoarece acestea creeaza discutii, iar din dezbateri putem invata lucruri noi :)
1 0
Probabil și întrebarea și răspunsul au fost gîndite avînd în vedere anumite situații particulare, deși ambele au fost formulate ca și cînd ar fi valabile general. Astfel și întrebarea și răspunsul sînt defectuoase din punctul de vedere al comunicării.

Situațiile în care se pune problema toleranței sînt foarte diverse, iar atitudinea potrivită poate să meargă de la toleranță totală la intoleranță totală. Iată cîteva exemple:

- atitudini politice, sociale, filozofice;

- atitudini față de minoritățile etnice, lingvistice, culturale, religioase, sexuale;

- atitudini față de știință, religie, fapte istorice.

A spune că nimic nu trebuie tolerat, fără alte precizări, nu e o invitație la dialog, ci o prostie pur și simplu.

Apoi selecția naturală are limite. Un copil care se naște cu defecte sau un om bolnav ar putea fi omorît de selecția naturală, dar uneori, dacă îl ajutăm să supraviețuiască împotriva cursului naturii, omul acela poate deveni foarte valoros pentru societate. Intoleranța față de cel slab, atitudinea „să moară!”, s-ar dovedi atunci o alegere greșită.
0 plusuri 0 minusuri
Pentru mine intoleranta e sinonima cu limitarea:ai aflat si tu ceva si ai impresia ca detii adevarul.Numai ca nu exista adevaruri,exista numai pareri.Adevarul e unul singur,imutabil,numele lui se stie...Toate celelalte sunt adevaruri simple(opusul e clar un neadevar),sau adevaruri profunde(opusul e un adevar la fel de valabil).
Novice (177 puncte)
...