Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
9.6k vizualizari

Din vechea secţiune QA:

Creşterea viermilor de mătase se numeşte sericicultură. Singurul lucru pe care îl ţin minte despre viermii de mătase de când eram mic la ţară e că se hrăneau, pare-mi-se, cu frunze de dud. De ce tocmai de dud, nu ştiu... Cum nu ştiu nici cum se ajunge de la un vierme de mătase la mătase. Poate ne explică cineva...

(25 puncte) in categoria Biologie

2 Raspunsuri

2 plusuri 1 minus

din ce mi-aduc vag aminte, viermi de matase sunt exact ca ceilalti viermi care se transforma in fluturi. Dupa ce se hranesc destul si ajung la maturitatea necesara incep si tese un cocun in care se inconjoara pt a se transforma in fluture.

Cei care se ocupa cu colectarea matasii stiu exact dupa cate zile viermi termina de tesut. Acele cocune sunt puse la fiert pt a omora viermele inainte ca acesta sa strice matasea si sa iasa din cocun.
Senior (6.9k puncte)
3 plusuri 0 minusuri

Salut !

Intrebarea aceasta acopera un intreg domeniu zootehnic si se gasesc destule informatii pe net. Ca fost pionier care a crescut viermi de matase, va fac un rezumat: 

- toti apreciem hainele din matase naturala - mai este cineva care nu stie ca sunt facute din firul viermilor de matase ? Aceasta indeletnicire a chinezilor dateaza de aprox 4.700 de ani, si toti am auzit de Drumul Matasii ! "Sericicultura" vine din limba latina, la noi fiind utilizat si cuvantul "borangic" - de origine turca.

- Ca si dudul, viermele/fluturele de matase este originar din Asia. Desi s-au facut cercetari pentru furnizarea unei alimentatii alternative, si astazi viermii de mastase sunt hraniti tot cu frunze de dud ca si acum 5.000 de ani. Tot pe aceasta filiera, vine si una din conditiile succesului procesului - temperatura controlata.

- Tehnicile chinezesti au trecut in Japonia apoi s-au raspandit in Orient. Prin anul 500 au ajuns in Imperiul Roman de Rasarit. Dar pretul stofelor de matase naturala a ramas prohibitiv in Europa, valorau greutatea in aur ! In Evul Mediu numai reginele purtau vesminte din matase naturala !

- exista 4 stadii de dezvoltare: ou, larva, gogoasa/crisalida, fluture; Intr-un gram de "samanta" sunt pana la 2.000 oua.

- durata ciclului de productie de la ou la gogoasa este de 60 de zile, de aceea la noi se pot derula 2, fiind nevoie de frunze proaspete de dud; Ouale eclozeaza, larvele mananca cu lacomie. La maturitate, viermele se inveleste in 3 zile in gogoasa, apoi in 6-7 zile crisalida/pupa se maturizeaza. Dupa 15 zile, daca nu se intervine, pupa va iesi din cocon si va deveni fluture (stricand gogoasa). Dupa imperechere, fluturii mai traiesc aproximativ 2 saptamani, femela depunand ouale.

- dupa obtinerea coconului, pupele sunt omorate prin tratament termic (aer cald la 95C - ca sa nu strice gogoasa) si apoi sunt livrate fabricilor. Gogoasa este scufundata intr-o solutie slab alcalina, pentru dizolvarea sericinei si dezlipirea firelor. Pentru un fir de matase "cruda" sunt impletite 3-10 fire/gogosi. Apoi firul rezultat este curatat, dublat, rasucit - pentru obtinerea firului industrial de matase.

- lungimea firului de matase infasurat pe o gogoasa atinge 600-800 m; Cam din 3 kg de gogosi se obtine un kilogram de matase.

- sunt mai multe specii de viermi de matase, cu caracteristici diferite ale firului (de pilda grosimea, culoarea, etc);

- este o excelenta idee de afaceri, aruncati un ochi aici: http://www.gazetadeagricultura.info/viermi-de-matase/1195-cresterea-viermilor-de-matase-o-afacere.html

 

Senior (8.7k puncte)
...