Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
397 vizualizari

Vă rog citiți până la capăt pentru a înțelege mai bine. Un prieten de al meu din copilărie s-a făcut polițist ( a absolvit Academia de Poliție din București), acum mă văd cu o fată a cărei soră este polițistă la ordine publică, și în fine, zilele astea, a avut loc (din păcate) un jaf la un magazin din zona și, din întâmplare, am vorbit cu câțiva polițiști (ca martor). Toți au vrut să pară de treabă, însă vorba noastră a ajuns departe, și am vorbit mai multe. Atât cu prietenul meu dar și cu sora iubitei mă înțeleg foarte bine; polițiștii care anchetau jaful păreau de treabă și la un moment dat chiar discutam și meciuri; așadar mi-am permis să pun o întrebare: domnilor, de ce unor colegi de-ai d-voastră le place atât de mult să atraga atenția lumii abuzând de meseria lor și aplicând corecții fizice unora fără niciun motiv întemeiat sau uneori chiar își amenință fostele lor iubite poate chiar și pe actualii lor iubiți; de ce, pentru că meseria le permite? Unul a zis că nu concepe să își bată joc de alții, că este un tip credincios și că doar face ceea ce meseria îi cere; colegul lui însă a zis că, într-adevăr, e foarte plăcut ca uneori să nimicești în bătaie pe un nenorocit care face nedreptăți. Mi s-a zis că sunt și nebuni și că sunt și cazuri izolate care umblă cu tot felul de amenințări. În final, a zis că sunt totuși destui cărora le place să bată pe alții și când i-am zis că dacă ăla care e pe post de sac de box e nevinovat mi-a zis că își face doar meseria și ca nu-l interesează. Acum aștept părerile voastre, poate chiar și ale unor polițiști: de ce credeți că unii polițiști doresc să se folosească de funcție doar pentru a abuza fizic de alții? Pentru că meseria le permite? Pentru că îți doreau oricum să se arate duri așa că s-au făcut polițiști doar pentru a bate pe alții?

Novice (306 puncte) in categoria Diverse

3 Raspunsuri

4 plusuri 1 minus
Nu cred că se face cineva poliţist pentru a bate pe alţii.

Dar unii, odată ajunşi cu grade, îşi dezvăluie adevărata natură. Puterea corupe - ne dezvăluim adevărata natură. Asta e natura umană, de fapt.

Dacă eşti în pielea victimei, te întrebi ce-o avea în cap cel care te asupreşte. Dacă eşti asupritor, te întrebi de unde dracu tot apar aştia pe care trebuie să-i baţi. Iar dacă nu eşti în nicio barcă, faci filozofie şi te miri de ambele părţi.

Poliţiştii care abuzează fizic de cei arestaţi cred, cei mai mulţi, că fac bine prin ceea ce fac, pentru că ei au de-a face cu mulţi nenorociţi. Sunt sătui de ei şi cred că aplicarea unei corecţii fizice nu poate decât folosi societăţii (speriindu-l pe cel bătut ori răzbunând pe un necunoscut care poate o fi fost cândva afectat de cel supus corecţie).

Deci, nu cred că e o problemă cu poliţiştii în sine, ci cu ce suntem noi. Pe de altă parte, e drept, astfel de practici pot fi rărite la maximum printr-un control strict al activităţii poliţiştilor de către  şefi şi serviciul de control intern al poliţiei ori procuratură.
Senior (11.9k puncte)
0 plusuri 2 minusuri
am foarte multi prieteni in politie, de la ofiteri, politisti de circulatie, mascati, etc. si am reusit sa-mi fac o parere.

Pot sa-ti zic ca ofiterii de politie care au terminat academia (cei pe care ii cunosc) sunt niste oameni de nota 10.

Problema care o zici tu se regaseste mai mult printre cei care nu au terminat academia, ci sunt pur si simplu politisti la rutiera sau politisti comunitari, acei oameni mediocri care nu au facut o facultate si pt ca aveau in caracter bataia, s-au facut politisti. Acuma sa nu generalizam, eu din vreo 30 de politisti la rutiera care ii cunosc daca ar fi unul care ar fi mai agresiv si ar bate pe cineva care greseste, in rest, mai toti sunt constienti ca isi pot pierde slujba daca actioneaza gresit.

Deci categoria de care vorbesti tu este foarte restransa, aplicandu-semai mult printre jandarmi si mascati.

Eu am incercat mereu sa-i consider prieteni pe toti si daca as gasi unu in trafic care ar face abuz in serviciu l-as reclama cu prima ocazie.
Senior (6.9k puncte)
0 0
In primul rand, cam asta e rolul mascatilor si jandarmilor: sa asigure ordinea publica prin toate mijloacele, inclusiv prin intermediul fortei. Iar ei cand sunt in misiune executa comanda. Unora, ca si altor persoane civile, le place violenta. Asa ca mai manifesta exces de zel. Plus ca, in postura de politist sau jandarm ai de-a face cu tot ce e mai urat intr-o societate. Ganditi-va ca pentru orice se intampla negativ, politia e prima institutie chemata se rezolve.
Pe de alta parte, cei care isi permit sa faca probleme sunt cei cu pile care stiu ca au la cine apela daca au probleme din cauza comportamentului. Un politist simplu, care traieste din salariu, cu familie si rate nu isi permite sa isi riste salariul si viitorul pentru a se da smecher.
PS: Parafrazand zicala cu pestele care se impute de la cap, ofiterii sunt problema sistemului. Ei "fac" cartile. Nici-un subofiter nu ia spaga fara sa stie sefii. Doar ca daca "produce" e lasat in pace.
0 plusuri 0 minusuri
Sunt două aspecte care influențează comportamentul și psihologia unui polițist. În primul tînd criteriul de selecție, cei care ajung polițiști sunt incapabili fundamental de comportament social automom . Sunt opozabili prin natura lor ,,indisciplinei´´.

În al doilea rînd este efectul culturii de organizație, Poliția fiind o instituție puternică cu o cultură de organizație pe măsură.

Aceste două elemente produc ceea ce este polițistul, indiferent de țară sau cultură.

Violența fizică este una din formele specifice psihologiei polițistului prin care acesta reacționează  contra dezordinei sociale, asimilată cu anarhismul. Un polițist bun este incapabil să deosebească intuitiv un artist de un hoț de buzunare, criteriile de evaluare sunt ,,comportamentul infracțional'' derivat din neconformarea la cutume.
Novice (148 puncte)
...