Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
1.3k vizualizari
O întrebare de pe vechiul QA care încă nu a primit un răspuns satisfăcător...
(25 puncte) in categoria Corpul uman
0 0
Datorita activitatii psihice crescute in perioada respectiva. O iei cum vrei dar si trairile sunt mai accentuate in somnul de tip REM. Are legatura cu visele si perceptia noastra asupra lor intrucat de multe ori ceea ce se intampla la nivelul respectiv e prea mult pentru ce suntem obisnuiti.

1 Raspuns

3 plusuri 0 minusuri

Buna seara !

Problema somnului REM nu este inca transata ! Printre explicatiile avansate de cercetatori am gasi si cauza miscarilor ochilor in timpul perioadelor de somn REM, iata cateva variante plauzibile :

- somnul REM ar putea fi o reminiscenta provenita de la stramosii nostri animali. Multe animale si pasari nu-si permit sa inchida ochii cand dorm - timp in care acestia se misca automat - gata sa receptioneze eventuale amenintari. Daca aceasta se materializeaza, creierul poate trece rapid din faza REM la trezire, mai repede decat daca ar fi intr-un somn profund. Si este demonstrat ca encefalograma din faza de somn REM este foarte asemanatoare cu cea diurna !

- somnul REM ar reprezenta o etapa de prelucrare a unor tipuri de informatii de tip spatial si procedural. Intrucat acestea sunt asociate cu miscarea muschilor, in timpul somnului REM sunt oprite secretiile unor neurotransmitatori si corpul este paralizat - dar ochii nu , poate tot din acelasi motiv, natura nu a considerat prudent sa paralizeze si ochii - instrument esential in cazul unei treziri de urgenta ! Dar aceasta varianta are un contra-argument important - nou-nascutii petrec 80% din somn in faza REM ! Ce informatii spatiale ar avea ei de prelucrat imediat dupa nastere, cand nici nu vad bine ?

Alte teorii privind rolul miscarii ochilor in faza REM: "urmaresc" visele, lubrifiaza corneea, incalzesc creierul sau pur si simplu sunt un efect aleator al suspendarii ghidarii constiente a muschilor oculari pe timpul somnului !

Personal inclin sa cred prima ipoteza, poate de aceea nou-nascutii dorm mai mult in faza REM, pentru ca au nevoie sa fie mai prudenti in conditiile in care sunt atat vulnerabili la varste fragede ! De asemenea, un alt argument imi pare faptul ca aceste perioade de somn REM revin ciclic de-a lungul intregii nopti !

Somn usor !

Senior (8.7k puncte)
...