Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 2 minusuri
1.0k vizualizari
adica are vreo baza stiintifica?
Junior (546 puncte) in categoria Psihologie - Filozofie

4 Raspunsuri

4 plusuri 1 minus

Glumesti? Cum sa nu aiba nicio baza stiintifica? Sa iti raspund la intrebare, piramida mai este valabila si astazi :) Sa iti dau un exemplu simplu: daca te iau dezbracat iarna si te scot afara si iti intind in mana un bilet la teatru, tu ce zici? Da-mi niste haine ca biletul nu ma incalzeste cu nimic! Vezi, in exemplul de mai sus se contureaza o nevoie fiziologica. Nicio nevoie nu poate fi satisfacuta daca cea/ cele inferioara/ inferioare ei nu sunt la randul lor satisfacute. Nevoia de autorealizare ( care este in varful piramidei) nu poate fi satisfacuta daca celelalte 4 nu sunt.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Abraham_Maslow  - o sursa rapida

Junior (1.2k puncte)
3 plusuri 2 minusuri

Nu e compatibiliă cu evoluția. În biologie, orice motivație e legată de supraviețuire sau reproducere, nu există nevoi de „autoactualizare”. Așa-numitele nevoi de autoactualizare sunt doar niște comportamente care atrag parteneri. Și niciodată nu a avut o bază științifică piramida lui Maslow, e doar filosofie.

Iată o piramidă „renovată”: http://www.carlsonschool.umn.edu/assets/144040.pdf (vezi fig. 1 și 2).

Novice (111 puncte)
0 0
Nevoi de autorealizare, nu autoactualizare.
0 0
Cred că sunt două chestii diferite. Autoactulizarea lui Maslow e un concept mai mistic decât banala autorealizare :) Oricum, nu cred că am întâlnit vreun text care să traducă altfel decât autoactualizare (și am citit câteva).
4 plusuri 1 minus

Maslow are în continuare dreptate, nevoile primare sunt fundamentale pentru dezvoltarea celor superioare. Atâta doar că peste acestă formulare piramidală simplă a lui Maslow apar şi noile dovezi ştiinţifice în ceea ce priveşte întrepătrunderea şi reciprocitatea în influenţa etajelor piramidei. Astfel sunt evidenţiate capacităţile unui psihic bine structurat ce influenţează benefic structura fizică sau de securitate, considerate inferioare. Vezi cazul lui Stephen Hawking, deşi bolnav cu o speranţă de viaţă redusă reuşeşte să devină una dintre cele mai proeminente figuri ştiinţifice şi să depăşească aşteptările în ceea ce priveşte limitele sale fizice. Stabilirea delimitărilor şi configurărilor diferitelor etaje ale piramidei sunt doar nişte detalii ce aparţin mai mult de modă şi curente decât de esenţa mecanismului.

Junior (1.3k puncte)
1 plus 0 minusuri
Mai nou s-a dovedit ca teoria lui Maslow are si limite pentru ca persoana care ajunge la autoactualizare si realizare nu ramane acolo, ci oscileaza pe scala piramidei, deoarece odata ajunsi acolo la un moment dat avem nevoie iar de mancare , sex, securitate, apartenenta pt ca societatea si viata din ziua de azi ne impinge sa cunoastem oameni noi, sa dorim sa aderam la un grup nou, etc.
Novice (117 puncte)
...