Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 2 minusuri
1.2k vizualizari
Sau cum spune prietenul meu Truth-Ziua aceea chiar a venit(Deep blue-computerul dezvoltat de IBM l-a invins pe Kasparov la sah in 1997,Iar calculele procesate de un computer cuantic depasesc cu mult creierul uman).Poate trebuia sa pun intrebarea altfel:Suntem deja depasiti de catre inteligenta artificiala?
Junior (435 puncte) in categoria Tehnologie
0 0
Inteligenta artificiala e limitata de bazele prestabilite. Oricum ar fi la momentul de fata avand in vedere procesul de inevolutie prin care trecem e normal sa se intample asa, asta chiar se urmareste daca realizezi robotizarea maselor de oameni.
Dar cand vine vorba de adevarata natura a fiintelor vii aici nici chiar stiinta nu ne mai ajuta din moment ce ne depaseste cu mult nivelul de intelegere actual.
Deci raspunsul e relativ, daca oamenii continua asa poti spune ca IA ne-a si depasit dar daca ne referim la noi din punctul de vedere al constiintei atunci realizezi ca suntem totul prin esenta si nimic material nu se compara cu asta  intrucat noi avem posibilitatea de a crea pe cand invers nu se poate.
0 0
Referitor la Deep Blue si la ce scrie @Ciprian Constantin pot spune urmatoarele: Un program "inteligent" de sah este cel probabil ca si Deep Blue(DB) ar avea implementat acest criteriu singurul fundamntal pentru jocul de sah, Un joc finit si deci principial epuizabil pe calculator si care este dupa mine citire si gandit inainte de existenta lui DB si a ulterioarelor programe care bat omul(Rybka) si care cred ca dupa acest criteriu   functioneaza si care este: "Se alege mereu mutarea la care orice mutare ar face adversarul vei gasi o mutare la care orice mutare ar gasi adversarul s.a.m.d., se ajunge la remiza si aceasta va fi o partida maxima ca durata si la orice greseala a adversarului cel care reuseste aceasta analiza catiga sau face remiza daca in jocul de sah remiza este partida cea mai buna posibil desi eu nu cred ca avantajul primei mutari o poate asigura. Sa ma contrazica careva daca este posibil. Daca traiam intr-o tara cu un DB la indemana castigam milionul oferit in secolul trecut? :)

8 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Eu sunt de aceeasi parere cu asexe: un computer depinde de o minte umana ca sa fie alimentat cu informatii si programe. Are viteza de procesare mai mare decat a creierului uman si poate inmagazina mai multe date; dar, daca e adevarata chestia cu utilizarea a doar 10% din capacitatile creierului, la dimensiunile pe care le are... va dati seama ce eficienta presupune asta? Un calculator, daca vrei sa ii cresti performantele, trebuie sa il perfectionezi, sa il miniaturizezi... De fapt, el a fost creat in scopul de a-l ajuta pe om, nu de a-i fi egal (nicidecum superior). Si haideti sa nu ne gandim numai la chestii "tehnice": omul este creativ, in toate sensurile acestui cuvant; un calculator nu va fi in stare sa scrie o poezie, sa picteze un tablou, sa compuna o piesa de teatru sau un concert... nu va fi capabil sa gaseasca solutia cea mai buna intr-un caz de forta majora (daca nu are incarcat programul corespunzator sau daca programatorul nu a intuit necesitatea unei anumite optiuni... face si calculatorul ce poate!). Apoi, un calculator este static si dependent de curent. Eu cred ca ar trebui luate in calcul mai multe aspecte, ca sa putem decide daca ar fi mai "eficient". Probabil ca, la un moment dat, va fi posibila crearea de cyborg-i. Dar noi inca nu suntem capabili sa gasim solutii la probleme cotidiene cu care ne confruntam de multi ani... iar stiinta este in permanenta miscare... Cine stie ce se va mai descoperi? Poate ca va veni ziua in care - vorba lui Iosif - ne vom planta placute in cap, sa ne intensifice activitatea cerebrala; si, atunci, robotii vor fi iarasi devansati... :)

Oricum... ar fi bine ca aceasta inteligenta artificiala sa nu scape de sub controlul omului, ca am putea avea mari belele... Si sa nu imi spuneti ca am vazut prea multe filme SF... lucruri care in urma cu vreo cateva zeci de ani parea de-a dreptul imposibile, azi fac parte din viata celor de gradinita... ;)
Junior (950 puncte)
2 plusuri 1 minus
legat de calculatorul deep blue, nu o pot numi inteligenta. Este doar un program bazat pe un algoritm care calcula de fiecare data toate variantele posibile de terminare a meciului pe urma selecta care este cea mai scurta cale catre victorie, si daca erau mai mult de o versiune, aceasta era aleasa random.

Un algoritm inteligent il consider pe SIRI de la Iphone.

Dpdv al gasirii unor solutii la anumite probleme, putem spune ca un calculator inteligent ar gasi-o mult mai repede, dar faza este ca rezolvarea gasita va fi doar preluata dintr-o baza de date, care tot de om ar fi fost realizata in trecut, pe cand un om poate gasi o noua rezolvare.
Senior (6.9k puncte)
0 0
Salut adet.Stii cumva care dintre noii utilizatori e vechiul Truth?
0 0
nope :( Poate se recunoaste singur si iese in fata !
2 plusuri 1 minus
Am mai discutat pe vechiul Q&A. Ca si viteza de procesare a datelor suntem intrecuti de calculatoare, insa ramane de discutat imposibilitatea inteligentei artificiale de a avea stari si simturi identice cu ale omului. Creierul uman e in mare parte o enigma greu de descifrat. Stari care sunt influentate la nivel cerebral prin diverse unde. Computerele cuantice sau roboti cu cipuri cuantice nu vor vedea lumea cum o vedem noi, insa vom putea vorbi de amplificari ale semnalului cerebral prin cipuri cuantice inplantate sa lucreze in paralel cu creierul......... asta in alta era.
Experimentat (1.7k puncte)
0 0
Pai tocmai atunci se pune problema.In momentul in care computerele vor dobindi bun simt(cum spun fizicienii) .Mai devreme sau mai tirziu sunt sigur ca vor avea si bun simt.Ce se va intimpla atunci?
Iosif-Esti vechiul Yusuf?-Te salut.
0 0
Putea fi altul?.... ne cunoastem dupa idei :))
3 plusuri 1 minus
Deocamdata consider ca suntem in siguranta. Dar in viitorul apropiat , odata cu aparitia calculatoarelor cuantice si odata cu descifrarea completa a  modului de functionare al creierului uman , aceasta ar putea devenii o problema cat se poate de  reala.
Junior (565 puncte)
0 0
Putem fi in siguranta atita timp cit limitam capacitatea de gindire a unui computer cuantic(Ma refer dupa ce computerul cuantic dobindeste bun simt).Nu il limitam-Devenim istorie.
1 plus 3 minusuri
Asa este, din dpdv al puterii de procesare, deja creierul uman este depasit.

Ce nu cred ca va reusi sa faca o masinarie construita de om este sa obtina capacitatea de a evolua, de a se autoperfectiona in timp, adica ceea ce reusesc fiintele vii.
Senior (11.9k puncte)
3 plusuri 0 minusuri
Diferenţa intre computere şicreierul uman este una simplă

În computer introduci date îl inveţi cum să le procesez  şi el le proceseaza şi iti dă un raspuns.

Creierul uman primeşte date prin surse proprii. Învaţă singur cum să le procereze adaugă la date preferinţele propri şi dă de fiecare dată un raspuns unic.

Nu cred că un om ar putea crea o masină care poate depaşi creierul.
Junior (632 puncte)
2 plusuri 0 minusuri
Nu cred ca e cazul sa spunem ce va fi in viitor in legatura cu raportul creier robot, dupa parerea mea e imatur de dat verdicte si de spus ca siliciu are mai mare putere de procesare decat creierul  atata timp cat stim atat de putine despre creier.

Stiinta creierului e inca la inceput, bajbaie, sa zic asa prin intuneric. ce avem sunt teorii, modele de a intelege structura si functionalitatea lui, atat.

Neurochirurgia, sa fim realisti, nu face altceva decat sa decupeze, sa extirpe sau sa taie. Pana vom ajunge cu adevarat sa intelegem si sa tratam acest organ mai este mult.
Novice (292 puncte)
0 0
Eu cred ca inteligenta artificiala va reuși în scurt timp sa aibă capacitatea de a învața, și atunci probabil nu vor mai avea nevoie nici de energie electrica și nici de algoritmi făcuți de om. Poate acesta inteligenta va reuși să se alimenteze cu o energie alternativa ( unde electromagnetice, solare, etc) sau altceva nou pentru omenire. Problema atunci va fi... Omenirea mai este necesara sau vor fi capabili să se construiască singuri și mai ales să evolueze fără ajutorul omului? Totul e posibil mai devreme sau mai târziu...
0 plusuri 0 minusuri
Niciodata!
Novice (167 puncte)
0 0

Never say never!

0 0
Numai in domeniul imanentei!
...