Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

7 plusuri 0 minusuri
15.7k vizualizari
O altă întrebare nelămurită pe deplin în vechea secţiune QA:

Ce măsoară de fapt un cântar? Masa ori greutatea corpului? Cum aş putea explica unui copil asta?
(25 puncte) in categoria Fizica
0 0

Iată mai jos și răspunsurile din vechea secțiune Q&A:

virgil86:

S-ar putea sa fie multi care sa spuna ca e totuna. E, dar nu e. Masa cu greutatea ar fi totuna daca Pamantul ar fi perfect rotund, fara munti, fara blocuri. Daca pui ceva intr-un cantar va avea aceeasi masa, dar la ecuator va avea alta greutate decat la polii Pamantului. Alta greutate va avea si daca se cantareste acel ceva langa un munte si in varful muntelui, si la fel si cu un bloc inalt (desi pentru a vedea diferentele de greutate la o diferenta de "altitudine" atat de mica ar trebui niste echipamente foarte foarte speciale, atat de speciale ca s-ar putea sa nu le aiba nimeni :)) ).

Exemplu: Romania e pe paralela 45, suntem la mijloc, campiile noastre sunt destul de joase, iar suntem la mijloc, asa ca valorile cantarite sunt destule de bune, dar daca as lua un kilogram de mere (desi ar fi bine sa nu iau ceva care se usuca, ar fi bine sa iau fix o greutate de 1 kg) si m-as duce sa o cantaresc (greutatea, ca merele le mancam pe drum :D)  la polul sud, ar fi un pic mai grea, iar la ecuator un pic mai usoara (plus ca la ecuator lucrurile se usureaza si datorita fortei centrifuge a Pamantului - adica sunt impinse in afara, ca in masina de spalat).

Inca ceva: ar trebui folosit un cantar electronic, cu unul care foloseste greutati nu ar exista nici o diferenta.

Unui copil... pai, in spatiu toate plutesc (satelitii, astronautii... Luna :p, toate avand o anumita GREUTATE), dar totusi nu ies din orbita Pamantului - din cauza gravitatiei. Insa astronautii, ori ca sunt pe Pamant, ori in spatiu, tot aceeasi MASA o au.

Deci, cine are prea multe kilograme, poate face o excursie in spatiu, si nu va mai avea nici unul ;)

---------------------------------------------------------------------------------------


Quarc răspuns 1:

Un cantar masoara greutatea corpului, adica produsul dintre masa si acceleratia gravitationala.

Desi unitatea de masura pentru greutate nu este kilogramul, dat fiind uzul, cantarele de baie indica kilograme.

Cum poti explica asta unui copil? Daca il asezi pe copil pe un cantar in spatiul cosmic, data fiind lipsa gravitatiei, cantarul nu va indica nimic, pentru ca nu se exercita nicio presiune/forta de catre corpul copilului asupra copilului, de vreme ce nu exista gravitatie.


Quarc răspuns 2:

De fapt cred ca un cantar masoara masa. Ma gandesc ca daca iei etalonul pentru masa de la Paris, care are masa de un kilogram, va arata pe cantar ca are un kilogram. Deci, cred ca un cantar elimina acceleratia gravitationala din calcul, indicand masa corpului.

--------------------------------------------------------------------------------------


CornelBT:

La obiectul de studiu numit Fizică, copii din România studiază şi ‘masa unui corp’. Această mărime fizică este asociată proprietăţii de inerţie a unui corp. Cu cât inerţia unui corp este mai mare cu atât masa acelui corp este mai mare (ce înseamnă ‘inerţia unui corp’ se poate căuta). Unitatea de măsură pentru masă în SI este kilogramul. Tot la acel curs de fizică se spune că măsurarea masei unui corp se face cu ajutorul unei balanţe (cântar) şi a maselor marcate. La cursul de Matematică, se învaţă, în România, că a masura ceva înseamnă a afla de câte ori se cuprinde o anumită unitate de masură în acel ‘ceva’ (lungime, arie, volum, masă etc.). Cu alte cuvinte, cântarul compară, din punct de vedere al masei, un corp cu un etalon.

În acelaşi curs de Fizică, şi tot în România, se studiază că masa unui corp este constantă, iar greutatea depinde de latitudine şi altitudine. Unitatea de masură pentru greutate este newtonul (N), greutatea fiind marimea fizică asociată fenomenului atracţiei gravitaţionale exercitată de Pământ asupra unui corp. Instrumentul de măsură pentru greutate este dinamometrul. Concluzie: un cântar măsoară masa unui corp (varianta de studiu propusă de programele şcolare din România).

Pe Wikipedia, interfaţa în limba română, se spune: ‘Cântarul este un instrument pentru măsurarea greutăţii unui corp(…)’(?). Vedeţi link-ul de mai jos. Aceeaşi scăpare apare şi în DEX-ul online (vedeti al doilea link), acolo unde se spune la un moment dat ‘Unitate de măsură pentru greutate, egală cu aproximativ 56 kg’. Se pare că domnii filologi nu prea au dat pe la cursul de fizică.

Bibliografie suplimentara:

http://ro.wikipedia.org/wiki/C%C3%A2ntar
http://dexonline.ro/definitie/cantar

------------------------------------------------------------------------------------

MC Cristian:
Cantarul masoara greutatea unui corp, adica forta cu care Pamantul atrage cospul respectiv, care este forta ce actioneaza asupra cantarului, dar are scala gradata in kilograme, deci el indica masa corpului.

-----------------------------------------------------------------------------------

adet:
Vad ca toti si-au dat cu parerea si nu mai inteleg nimic. Intrebarea a fost masa sau greutatea, raspunsurile au fost si masa si greutatea ! Deci logic si corect sa inteleg ca un om cu o masa de 80de kg (afisata de cantar) are o greutate de 80 kg*9.81m/s2 = 784.8 Newton

Si de aici rezulta ca omul isi pastreaza masa si pe luna pe cantar va arata tot 80 de kg, dar g (acc gravitationala) fiind mai mica va avea o greutate de aprox 157Newtoni ? Corect ? Sau ma insel.

Acuma sa nu intelegeti ca daca ia cantarul cu el ii va arata tot 80 de kg, ci ii va trebui un cantar calculat la acc grav. a lunii.

-------------------------------------------------------------------------------------

9 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Întrebarea e de două ori ambiguă:

1. Ce înseamnă că un cîntar măsoară masa sau greutatea? E vorba de principiul de măsurare sau de forma în care se citește rezultatul? Dacă vorbim de principiul de măsurare, răspunsul e „Depinde”, pentru că unele pornesc de la măsurarea forței și altele măsoară direct masa. Dacă însă vorbim de felul cum se indică rezultatul, toate cîntarele obișnuite dau rezultatul în kilograme (sau în alte unități prin alte țări), deci indică masa.

2. Despre ce tip de cîntar vorbim? Pentru că răspunsul depinde de cum funcționează acel „un cîntar”. De exemplu cîntarul medical clasic, cel la care culisezi mase pe o tijă, măsoară direct masa, prin echilibrare (la fel ca o balanță, dar cu brațe ingale). În schimb cîntarele moderne electronice măsoară greutatea, adică forța cu care apeși pe cîntar, și apoi o convertesc în unități de masă.

Întrebarea „Cum aș putea explica unui copil” este iarăși ambiguă. Copiii diferă foarte mult între ei, iar explicația depinde de ce știe copilul deja. Dacă copilul știe ce este atracția gravitațională e simplu: îl pui să-și imagineze ce ar indica acel cîntar pe Lună și va putea să clasifice singur cîntarul în una din cele două categorii mari. Dacă nu știe, atunci trebuie să începi prin a-i explica ce înseamnă greutatea și masa.

Expert (12.9k puncte)
0 0
Cântarul medical clasic ar mai indica masa în condiții de imponderabilitate? Din câte știu, acest tip de cântar preia informația de greutate, a copilului cântărit să zicem, pe care o prelucrează printr-un montaj mecanic astfel încât la ieșire să dea o informație despre masă.
0 0
Da, ar fi meritat și aici o observație, dar cu fiecare observație răspunsul să lungește și devine prea stufos.

Balanțele și celelalte cîntare care zic eu că măsoară „direct” masa de fapt nu o măsoară direct, ci compară mase tot prin intermediul forței de greutate (compară greutăți). Atîta doar că spre deosebire de cîntarele care măsoară simplu forța (de exemplu prin deformarea unui resort), balanțele scot accelerația gravitațională din ecuație. Ca să funcționeze, evident și balanțele au nevoie de un cîmp gravitațional.

Masa se poate măsura și fără a recurge la atracția gravitațională, și anume prin măsurarea inerției. De exemplu aplici o forță oscilantă pe corpul de măsurat (o aplici electrodinamic, mecanic etc.) și calculezi masa din amplitudinea cu care oscilează corpul. Dar atunci începe să conteze rigiditatea corpului măsurat, pentru că un corp moale și un corp tare de aceeași masă reacționează diferit la vibrație. Ar fi peste măsură de complicat să măsori masa unui om cu o astfel de metodă.

Altă metodă ar fi să folosești conservarea impulsului: vezi cum se schimbă viteza corpului după ciocnirea plastică cu un corp de masă cunoscută.

Metodele astea inerțiale ar funcționa foarte bine și în imponderabilitate (chiar mai bine), dar pe Pămînt gravitația ne oferă metode mai simple de măsurat masa.
Cum putem măsura masa unui corp în imponderabilitate?
4 plusuri 2 minusuri
greutatea corpului
Novice (142 puncte)
0 0
de ce raspunzi doar ca sa te afli in seama ??
0 0
@ Ciprian raspunsul este cat se poate de corect , chiar daca nu vine cu explicatii. Daca  te simti confuz i-a o foaie si un pix deseneaza un om pe un cantar si apoi deseneaza si fortele existente  si vezi ce masoara un cantar.
3 plusuri 2 minusuri

Evident masa! Greutatea este o forţă!

Junior (674 puncte)
4 plusuri 3 minusuri
Confuzia apare deoarece kg sunt folosite pentru masa , iar  Newtonii pentru greutate. Astfel unul poate zice ca cantarul masoara masa. Dar trebuie sa se cunoasca  diferenta  dintre a "masura" si a "afisa".

Pe pamant , asupra ta actioneaza gravitatia si asta nu se schimba cand te pui pe cantar. Deci tu tot timpul apesi pamantul cu o forta = G *.   Prin urmare  cantarul masoara greutatea . Acum daca cantarul iti afiseaza in kg , atunci inseamna ca este calibrat  si  iti afiseaza masa deci o  inmultesti cu 9.8 m/s^2 ca sa aflii Forta (greutatea).  Daca cantarul iti afiseaza in Newtoni sau pounds atunci nu este calibrat deci iti afiseaza forta cu care apesi pe el ( greutatea)  si prin urmare trebuie sa imparti cu 9.8 m/s^2 ca sa aflii masa .

In ceea ce priveste a treia intrebare , daca copilul stie sa faca diferenta dintre masa si greutate  nu cred ca exista vreo problema in intelegerea raspunsului. Daca e prea mic si nu stie .. aici intra in actiune imaginatia parintilor. Este valabil si pentru colegii de aici.

* consideram acceleratia gravitationala constata
Junior (565 puncte)
1 0
Iar daca acelui copil ii explici folosind toata suita de greseli gramaticale pe care ai asternut-o tu aici (pe un forum care se doreste a fi prin excelenta educat), atunci sigur efortul tau este zadarnic.
0 0
Stiu ca   am tastatura pe engleza dar in afara de asta eu nu vad  greseli gramaticale. Te rog sa imi atragi atentia cu exemple ca sa pot corecta. Multumesc
App "forum care se doreste a fi prin excelenta educat"? lol trebuie sa fi nou pe aici
1 0
Adi, ti-as da 10 voturi pozitive daca as putea numai pt modul decent in care ai abordat critica mea. Bravos !
In primul rand apar multe cacofonii in explicatia ta.
In al doilea rand verbul "a afla" se conjuga la persoana a doua singular "Tu afli".
Apoi vin niste greseli care nu sunt asa flagrante, dar totusi sunt greseli: "forta" se scrie cu litera mica, newtonii cam la fel, pounds au un corespondent in limba romana si ... cam atat.

O seara buna si ... nu mi-o lua in nume de rau!
0 0
Apreciez spiritul tau de observatie . Cacofoniile parca nu mai erau gerseli. Dar poate ma insel. "i"-ul in plus din " aflii" mi-a scapat , iar cuvintele  "forta" si "newtoni" le-am scris cu majuscule  din obijnuinta. Dar nu consider ca aceste greseli imi fac argumentul  "zadarnic"
1 0
Nu argumentul, ci efortul de a educa.
0 0
Nu sunt chiar nou pe aici, dar prefer sa fiu mai rezervat.
0 0
Lasati limba romana ca nu asta se discuta pe aici.Eu am vazut ca exista si o categorie numita limba romana,asa ca ati face bine sa va mutati acolo.Cine stie sa dea un raspuns e binevenit si fara alte observatii nelegate de subiectul in cauza.In loc sa spui multumesc pt explicatie deja ai gasit sa te legi de oameni,asa ca nu ai tu un raspuns la ce se intreaba.Daca era cumva pe aici vorba de gramatica atunci comwentariile tale erau foarte binevenite.Scuzama ca intervin dar ati face bine ,cei care va luati de cum scriu cei care raspund sa va abtineti daca nu puteti aprecia a cineva incearca sa dea un raspuns la ce se intreaba.Numai bine
7 plusuri 0 minusuri

Cantarul este un senzor de greutate folosit pentru masurarea masei. Acest lucru se realizeaza prin etalonarea in unitati de masa, fapt posibil prin existenta proportionalitatii intre greutatea G (forta gravitationala), masa m si acceleratia gravitationala g. Utilizarea acestei relatii (G=mg)  impune ca, pentru masurarea maselor foarte mici, sa se efectueze corectii de etalonare in functie de variatiile lui g pe suprafata Pamantului, cauzate de diferente de altitudine sau neomogenitati ale campului magnetic terestru.. Unui copil care inca nu a invatat la scoala care e diferenta dintre greutate si si masa i-as spune ca greutatea si masa sunt diferite, dar au o legatura intre ele. I-as spune ca masa  este ceea ce face ca un consumator exagerat de dulciuri sa arate corpolent (ca sa nu zic gras), iar greutatea  asociata acestei mase este ceea ce face ca el sa se loveasca mai rau, atunci cand cade la fotbal, decat daca ar fi fost mai putin corpolent (sau mai slab).

Senior (6.6k puncte)
2 plusuri 1 minus

Limba romana e o limba imbarligata rau. 

Deci cantarul masoara MASA

\langle m \rangle _{SI} = 1\; kg

problema se pune atunci cand nu stim bine limba romana si intrebam gresit, ce greutate ai ?

Daca ai intreba cate kilograme ai, sau cat cantaresti raspunsul ar fi simplu  X kilograme.

Dar se pare ca lumea s-a invatat sa intrebe eronat. DIn aceasta cauza asociaza greutatea cu kilogramele. Dar este total gresit.

Greutatea este o forta !

Masa este una din cele 7 marimi fizice fundamentale.

Senior (6.9k puncte)
0 0
ce e gresit la a intreba ce greutate ai? nu poti inmulti cu 9.8 si sa-i dai raspunsul in N ?
0 0
am observat in raspunsul tau ca vorbesti de cantare care masoara in newtoni.
Poate ca eu is mai de la "tara" si la mine se cantareste in kilograme.

Daca imi arati si mie unde ai vazut tu cantare in newtoni la vanzare eu le mananc.
0 0
daca tot te crezi smecher, sa stii ca alea nu sunt cantare pt oameni de rand care sa le tina in casa, si sa-si cantareasca legumele cand fac mancare. Alea sunt cantare folosite in anumite domeni de invatamant, medicina sau alte institutii, sau sunt la mishto.

Daca m-as duce maine in carrefour, cora si ce mai vrei tu si le-as cere asa ceva   mi-ar raspunde cam asa http://www.flickr.com/photos/mr_eleganza/4349687585/lightbox/
0 0
serios ? si de ce nu ar fi pt oameni "de rand"? sunt din diamant? eu nu zic ca ar fi placut sa te cantaresti cu unul din asta dar de ce nu?
M-am folosit de acest exemplu ca sa se intelega bine ce am zis in raspuns nu ca sa iti dau idei de shopping
0 0
eu cred ca tu vorbesti doar ca sa te afli in treaba. Sunt si eu curios cati de pe scientia au acasa cantar de baie in Newtoni, sau cantar de bucatarie in Newtoni ?? Daca i-as zice mamei ca-i cumpar un cantar in Newtoni ar crede ca o injur.
3 plusuri 1 minus
Daca cintarul ar masura masa, ar arata acaeasi valoare atit pe Pamint cit si pe Luna. Masa nu se modifica in functie de g.  Cintarul  sa fie de tipul cu arc, ca la cintarul de tip balanta, care compara o masa necunoscuta cu una cunoscuta, indicatia nu tine cont de g.
Experimentat (3.3k puncte)
0 0
Cred ca e cea mai simpla si pertinenta explicatie. (Asta daca ar trebui cumva sa argumentam si voturile pozitive).
Generalizarea ar fi ca daca in lipsa gravitatiei cantarul nu iti indica nimic, iar in prezenta ei iti va indica ceva, e clar ca acesta masoara greutatea, ci nu masa.
Pe de alta parte cantarul afiseaza masa corpului prin apelarea la principiul fundamental al mecanicii (newtoniene).
0 0
Greutatea este o forţă şi este aprox. aceeaşi pe tot Globul. Dacă dăm curs ideii că măsoară greutatea, şi nu masa, atunci înseamnă că toţi avem aceeaşi greutate; ceea ce este evident fals.
0 0
Imi permit sa presupun ca faci confuzie intre greutate si atractia gravitationala. Altfel nu imi explic cum consideri tu ca greutatea este aproximativ aceeasi pe tot globul.
0 0
E unul şi acelaşi lucru
0 0
Scuze, era vorba despre acceleratia gravitationala. Dar ideea ramane aceeasi : "Imi permit sa presupun ca faci confuzie intre greutate si ACCELERATIA gravitationala. Altfel nu imi explic cum consideri tu ca greutatea este aproximativ aceeasi pe tot globul."
0 0
Eu cred că acum tu faci confuzie: într-un loc spui atracţia în altul acceleraţia.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Gravita%C8%9Bie
Citeşte mai bine ce scrie aici, apoi discutăm.
0 0
Tu nu ai vazut ca tocmai ce m-am corectat ?
Pe de alta parte, a-ti face lectiile de pe wikipedia nu este o practica in care eu personal am incredere.
Deci raman la parerea mea greutatea nu este totuna cu acceleratia gravitationala (in fapt o forta nu poate fi acelasi lucru cu o acceleratie). In ultima instanta eu voi apela la Newton, care a avut bunatatea sa ne impartaseasca si noua ca G=m*g.
0 0
Târziu! Oricum faci confuzii. Nu era vorba de nicio acceleraţie, ci de greutate. Masa nu e o forţă.
0 0
:)
Bine. Succes in continuare.
0 plusuri 0 minusuri

Ajungând din nou cu cititul pe aici, mi s-a părut că discuţia asta a rămas cam în coadă de peşte, în sensul că nu pare să se fi ajuns la o concluzie.

Cred că discuţia poate fi concluzionată aşa:

- cântarul afişează masa corpului uman (în kg).

- cântarul cu arc ia în calcul acceleraţia gravitaţională, deci determină greutatea, dar afişează masa, dacă indicaţiile sunt în kg. Desigur, poate oferi şi informaţii despre greutate.

Senior (11.9k puncte)
0 0
Adică așa cum spuneam, este un senzor de greutate etalonat în unități de masă, deci afiseaza masa. Ce am lăsat în coadă de peste?
0 0
Mă refeream la impresia generală, citind de sus până jos, nu la textul tău, desigur.
1 plus 0 minusuri
Domnii cu metrologia au stabilit că un căntar măsoară masa. Punct.
Experimentat (3.3k puncte)
0 0
Cantarul indica forta de apasare normala. In fizica, la contactul dintre Pamant si un corp ia naste o forta numita forta de reactiune normala, care tinde sa impinga corpul de pe Pamant. Conform principiului al III-lea al dinamicii, adica al actiunii si reactiunii, apare o forta egala ca modul si opusa ca sens, numita forta de apasare normala notata -N(cu vector). Ea are punctul de aplicatie in picioarele omului, de exemplu si este directionata spre sol.Deci raspuns final la intrebare:forta de apasare normala. Nici masa si nici greutata nu sunt masurate de cantar.
...