Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 6 minusuri
2.3k vizualizari
Cum si cui se roaga un ateu inaintea unui examen, sa zicem? Pe cine da vina cand i se intampla un necaz? Ce cred ateii despre facerea lumii, despre moarte etc?
Junior (1.5k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
1 0
Nu prea diferit de ceilalţi oameni. Ateismul în sens tare a apărut odată cu iluminismul, revoluţia franceză şi evoluţionismul. Răspunsurile la întrebările tale se află în bună măsură în înţelegerea acestora.
"A te ruga" nu este de obicei decât o obişnuinţa lingvistică.
Pe cine dau vina: Dacă înainte de revoluţia franceză, când Puterea venea de la Dumnezeu, oamenii puneau pe seama acestuia toate fericirile şi nenorocirile lor, după aceea, când puterea vine de la popor, oamenii îşi îndreaptă atenţia către conducătorii pe care i-au ales (de exemplu: Băsescu e de vină că suntem în criză; Boc ne-a luat banii etc.)
Iar răspunsul la ultima întrebare putând fi reperat în evoluţionism, respectiv hedonism.
0 0
alte intrebari ar fi: cum gasesti, tu(ateu fiind), motivatia pentru a trai ? adica cum gasesti un rost al vietii din moment ce tu stii ca totul e efemer, ca indiferent ce faci, ce realizezi, cat inveti --- o sa mori, totul se va termina pentru tine.
deci, ce te determina pe tine sa faci ceea ce faci ? de ce te mai duci la munca, de ce mai faci copii, de ce incerci sa faci bine ? tu stii ca nu au niciun rost.. toate se vor sfarsi candva

alta intrebare ar fi: cum faci tu diferenta dintre bine si rau ? cum stabilesti ? ce te determina sa faci bine ? de ce nu ai face rau ?
0 0
Şi de ce nu pui, MIhai, aceste întrebări, separat, ca întrebări în sine, pentru a fi vizibile? Ar fi o discuţie interesantă.
0 0
cam asa ar arata forma extinsa a intrebarii. oricum, astept sa vad postate aceste intrebari. interesant ar fi sa raspunda la ele o persoana care defineste ca ateu.
0 0
Ar fi interesant, dar nu şi obiectiv, pentru că un ateu, ca şi un credincios, se află într-un orizont de sens care-l face să creadă că el chiar e liber, diferit de toţi etc.
0 0
Ati deviat discutia pe o pista falsa - principala pretentie a unui ateu nu este aceea ca ar "gandi liber", ci aceea ca ar gandi rational.
0 0
Principala pretenţie a unui ateu adevărat e că lumea nu e raţională. E lipsită de SENS, deci orice legitimare raţionalistă e absurdă!
0 0
Aha, banuiam eu ca nu sunt ateu adevarat ! :)
0 0
Majoritatea credinciosilor se feresc de intrebari incomode. Credeti in D-zeul iudeo-crestin ? pai, ce d-zeu este acesta care nu este capabil sa trimita un mesaj corect. Biblia, scrisoarea lui catre oameni este plina de greseli grave. geneza spune ceva iar fizic gasim la locul faptei cu totul alte dovezi care povestesc o alta origine a pamantului si a vietii.

Chiar in ziua de azi este imposibil sa distingem din 100 de persoane reale care sustin ca au primit o reveleatie care minte si care nu, cu atat mai dificil sa ne putem increde ca acum 20-30 de secole un personaj necunoscut ar fi vorbit cu o zeitate.

Credinta majoritatii credinciosilor intre in conflict cu :

1. istoria, de ex. primele piramide si primele asezari umane ar fi fost construite inainte de potop.

2. biologia, care are la baza teoria evolutiei

3. geologia care nu gaseste urmele unui potop universal.

4. astronomia, care sustine ca universul are 13.8 miliarde de ani, iar soarele nu a fost facut dupa facerea luminii.

6. antropologia, care povesteste o isorie distinta a oamenilor.
Lingvistii nu vad ca originea limbilor ar fi o incurcatura la Turnul lui Babel.

7. Climatologia. aceasta descrie o istorie climatica mult mai lunga si mai variata decat o putem vedea in biblie, in nici un caz nu a existat momente in care pe pamant nu ploua, cum spune in biblie.

8.Genetica. observa o inrudire a omului cu primatele, avem chiar unele erori genetice comune cu ele, dovada ca avem un stramaos comun anterior.

Religiile actuale ca si cele vechi au multe lucruri in comun, imprumuta unele de la altele idei si concepte, ideile religioase evreiesti nu par a fi de inspiratie divina, alte popoare inaintea lor aveau: temple, preoti, sacrificii animale, etc. Foarte curios ca Iahve, le-a dat oridine destul de asemenatoare cu ale religiilor pagane false din timpul lor.

Daca biblia era inspirata de o forta supranaturala nu avea greseli, in cartea judecatorilor de descriu fapte de lupta denaturate, evreii care nu erau decat njste triburi semi-barbare, se lupta cu numeroase armate formate din sute de mii de ostasi, ba chiar in doua cazuri inving , retineti, una 800 de mii si alta de 1 milion de oameni, armate apartinand unor triburi mici. Or , nici imperiul roman mult mai tarziu nu mobiliza mai mult de 100 mii de legionari.

Gasim in biblie povestea lui Ghedeon, care opreste soarele si luna, ghiciti de ce ! pt. ca triburile locale aveau obiceiul, cand venea noaptea sa nu mai lupte, asa ca D-zeu desi nu avea nici obligatia sa respecte traditiile tribale, in loc sa la ia viata dusmanilor evreilor cu un infart, gaseste ca este mai simplu sa opreasca soarele. Curios ca egiptenii care il aveau drept zeu principal nu mentioneaza intamplarea, nici alt popor.

12 Raspunsuri

14 plusuri 2 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Un ateu nu se roaga niciodata nimanui fiindca stie ca nu este nimic la care sa se roage. Este constient ca toate intamplarile din viata lui sunt in cea mai mare parte rezultatul propriilor actiuni.

Despre facerea lumii a reusit stiinta sa raspunda cat de cat, prin teoria big-bangului. Viata a aparut pe Terra datorita conditiilor propice, care au permis dezvoltarea elementelor ce au dus la crearea celulelor si asa mai departe, iar noi oamenii suntem rezultatul unei evolutii indelungate.

Dupa moarte nu mai exista nimic. Din pacate, cei mai multi nu pot accepta acest lucru, asa ca inventeaza tot felul de scenarii cu ce se poate intampla dupa moarte.

Un ateu traieste si gandeste, dupa parerea mea, liber.
Novice (165 puncte)
0 0
O singură menţiune: nu cred că faptul de a fi ateu asigură o gândire liberă. Cred că mulţi atei sunt foarte limitaţi în gândire. Unii sunt prin preajmă, alţii îi găseşti în cărţile de istorie.
0 0
Aici, intr-adevar, ai mare dreptate. Sunt oameni si oameni. Dar un ateu, care este in acelasi timp si o persoana inteligenta si de bun simt, gandeste liber fata de o persoana de aceeasi inteligenta, poate, dar care crede intr-o religie sau o forta superioara.
0 0
defineste "gandeste liber" te rog
6 plusuri 1 minus
esti educat de societate sa crezi in ceva mai presus de om. Cand se intampla un necaz, cauti solutii, pentru ca oricat te-ai ruga nu te ajuta nimeni daca tu nu faci nimic in directia respectiva. Moartea e un proces natural, si eu personal cred ca nu mai e nimic asa ca profita de viata.
Novice (165 puncte)
2 plusuri 2 minusuri
Nu prea diferit de ceilalţi oameni. Ateismul în sens tare a apărut odată cu iluminismul, revoluţia franceză şi evoluţionismul. Răspunsurile la întrebările tale se află în bună măsură în înţelegerea acestora.

"A te ruga" nu este de obicei decât o obişnuinţa lingvistică.

Pe cine dau vina ateii: Dacă înainte de revoluţia franceză, când Puterea venea de la Dumnezeu, oamenii puneau pe seama acestuia toate fericirile şi nenorocirile lor, după aceea, când puterea vine de la popor, oamenii îşi îndreaptă atenţia către conducătorii pe care i-au ales (de exemplu: Băsescu e de vină că suntem în criză; Boc ne-a luat banii etc.)

Iar răspunsul la ultima întrebare putând fi reperat în evoluţionism, respectiv hedonism.
Junior (674 puncte)
4 plusuri 2 minusuri

Un ateu nu se roaga inainte de examen, un ateu se pregateste si se bazeaza pe cunostintele anterioare si pe inteligenta. Intrebarile sunt cam lipsite de sens fiindca ateismu neaga orice explicatie simplista/creationsta care pune punct unor probleme la care stiinta empirica inca lucreaza. Un ateu este constient de lumea in care traieste si incearca sa gaseasca explicatii naturale pentru fenomnele naturale. Despre moarte e greu sa ne imaginam ce gandeste fiecare, oricum ai fi credincios sau ateu cu totii avem momente cand ne gandim la asta. Credinciosu isi pune speranta in lumea de dincolo(si sunt unii care uita de lumea fizica in care traiesc), ateu se axeaxa pe lumea asta in care traieste acum si incearca, daca se poate si mediu ii permite, sa schimbe ceva aici/acum nu dupa moarte.

Novice (335 puncte)
5 plusuri 1 minus
Cred că principala diferenţă dintre un ateu şi un credincios este că primul înţelege că soarta nu-i este determinată de voinţa unui zeu din ceruri şi că există o legătura cauză efect între ce face şi ce i se întâmplă.

Să înţelegi că moralitatea, propovăduită şi de religie, are o utilitate socială este un pas înainte faţă de credinţa că moralitatea este bună pentru că-i place lui Dumnezeu.

Mergând un pic către extreme, un ateu nu va muri ca un idiot acasă pentru că nu acceptă transfuzia de sânge, iar o atee nu va naşte acasă, pentru că nu ştiu ce sectant ciudat i-a spus că naşterea trebuie făcută natural, nu în mediul "artificial" al unei săli de spital.

Un ateu ştie că moarte o singură dată şi pentru totdeauna. Cei mai romantici dintre atei se mai consolează prin faptul că atomii din care e constituit la data morţii vor continua să existe în diferite alte  forme de viaţă (viermi, muşte, gândaci, plante, animale şi, de ce nu? alte fiinţe umane). Cum supravieţuieşti unei asemenea idei, conform căreia viaţa e una şi se termină? Înţelegând legile naturii şi cu... demnitate.
Senior (11.9k puncte)
5 plusuri 3 minusuri

Salut.

1-Cum gandeste un ateu??? Simplu-Gandeste STIINTIFIC,adica gandeste ceea ce stiinta a demonstrat si nu crede in supranatural(gen credinta in zei).

2-Ce cred ateii despre facerea lumii? Simplu-Stiinta a demonstrat ca planeta Terra s-a format acum aproximativ 4,5 miliarde de ani.

3-Ce cred ateii despre moarte? Simplu-Sfarsitul vietii.PA

Junior (435 puncte)
5 plusuri 2 minusuri
Din cate vad  din raspunsuri , ateii ( in majoritate, dar nu numai ) sustin ca  "gandesc liber" ,pur stiintific . Cum poti sa te increzi total in stiinta stiind ca doar s-a schimbat de vreo cateva ori (radical in unele cazuri)  in putina vreme de cand exista.Nu avem nici o garantie ca Big-Bang-ul sau alte teorii nu vor fi schimbate in viitor. De asemenea ,  am observat ca ei sunt  foarte "protectori " sa zicem  cu teoriile lor , in sensul ca toti ( nu am intalnit pana acum vre-o exceptie)  isi  bazeaza credintele pe teoriile  lui Darwin , uitand de faptul ca e doar o teorie  , si ca multe altele are problemele ei.  In acest sens , accepta o noua teorie doar daca vine ca o imbunatatire la una precedenta , acceptata ,  si le  ataca  pe cele care vin cu un alt concept , deoarece (si pe buna dreptate) nu au nici un sens cand le judeca din perspectiva lor.

Astfel ajung la concluzia ca  pentru atei ( in special ,dar nu numai)  stiinta ajunge sa fie religie. O trateaza ca pe una , crede ca intr-una , o protejeaza ca pe una.  Ce vreau sa spun , daca spun ceva ,  este faptul ca stiinta este  foarte subiectiva si asta nu se va putea schimba niciodata , atata timp cat cele doua exista impreuna. Fiecare are sistemul lui de credinte si nu cred ca batjocura sau ridiculizarea  a-si are locul cand sustin ca sunt crestin sau ateu sau orice alta religie.
Junior (565 puncte)
0 2
Ai pus punctul pe i. Cred că răspunsul tău e cel mai potrivit. Nu există om care să nu creadă în ceva, indiferent că e religie, ştiinţă, muzică etc.
"A crede că nu crezi în Dumnezeu" e tot o credinţă. Deci avem nevoie de credinţă pentru a ne justifica existenţa, indiferent de ceea ce asertăm.
1 0
Va contrazic pe amandoi, priviti lucrurile din perspectiva unui credincios (nu neaparat religios) - un om rational nu crede (in) nimic inainte de a fi demonstrat, si chiar si dupa ce a fost demonstrat admite ca este posibil ca o alta demonstratie sa invalideze teoria curenta - numai ca este improbabil.
Posibilitatea ca unele teorii admise astazi ca adevarate sa fie modificate in viitor nu numai ca nu invalideaza metoda stiintifica, dar o si confirma !
0 0
Ce zici de perspectiva urmatoare : a nu te raporta la Dumnezeu ?" A crede ca nu exista Dumnezeu" este o formula inselatoare, care conduce la ideea ca ateismul este o forma de credinta cu semn schimbat. Din punctul meu de vedere, ateismul nu este negarea lui Dumnezeu ci neraportarea la Dumnezeu, nici pentru a incerca sa-mi explic lumea, nici pentru a-mi asigura un echilibru emotional in fata ideii de existenta sau moarte. Cuvantul ateu vine din grecescul atheos - fara zeu -, nu impotriva zeilor. Nu pot fi impotriva a ceva ce ignor. Ca ateu nu ma simt in conflict cu cei ce se declara credinciosi, pentru ca nu opun lui credo un non credo. Intr-o discutie cu un credincios pot, cel mult, sa-i replic la afirmatia "credo" cu raspunsul "ignoro".
0 0
Bine punctat Puiu - este falsa antiteza intre teism si ateism.
0 0
Din păcate, voi înţelegeţi credinţa doar din perspectiva lui Dumnezeu!
A spune că nu crezi în nimic este un sofism. Poate nu crezi în niciun zeu, divinitate sau alte entităţi, dar nu poţi spune că nu crezi pur şi simplu nimic.
0 0
Nu vad unde este sofismul, dar poate ca am fost prea schematic. Nu am spus nicaieri ca nu cred in nimic. Cred in orice a fost supus unui prim si necesar exercitiu al indoielii, trecand apoi testul observatiei, al experimentului, al demonstratiei. Nu cred in efectul tamaduitor al "bratarilor energetice" pentru ca acesta nu e demonstrat. Cred ca exista materia intunecata pentru ca acest concept e necesar pentru explicarea unor efecte gravitationale neintelese deocamdata dar observate. Lunga istorie a intelesului mistic al verbului a crede ma si determina sa-l evit atunci cand dau o explicatie sau  formulez o opinie, inlocuindu-l cu a admite ca..., a fi de acord ca... etc.
0 0
Atunci e în regulă.
0 0
Schimbatoare sau nu, tu scrii mesaj acum pe un calculator si pe un internet care au fost obtinute prin proces tehnologic. Cand vei reusi( cu inteligenta ta extrem de mica evident) sa postezi un raspuns la comentariul meu prin metoda de cunoastere numita ,,revelatie"  , as fi chiar curios sa-ti analizez cazul. Pana atunci...Nu mai folosi tehnologie pentru ca se schimba, incearca doar sa iti indeplinesti nevoile primare si sa te rogi. Mult succes.

Si da, ne bazam pe teoriile pe care le stim pana acum pentru ca sunt cele mai bune/plauzibile/demonstrabile din domeniile lor, cand vor aparea altele mai bune le vom adapta pe acelea, pentru ca asta este esenta stiintei, determinarea adevarului prin metode corecte si exacte, dar...intr-adevar, se accepta si teorii nedemonstrabile sau incomplete in lipsa altora, dar e doar o chestiune de preferinta personala. Nu cred ca poti sa contrazici ca legile electrodinamicii sunt altfel, sau alte gravitatiei. Si ele au avute alte incercari inainte si s-au perfectionat. Si in legatura cu teoria Darwinista, ea este o certitudine, evolutia este demonstrata in laborator, si se produce chiar in cateva zile acolo unde spoecia permite generarea de miliarde de specii( adica observarea intrun timp facil, pentru ca nu avem 10000 de ani la dispozitie) adica la bacterii,. Bacteriile rezistente la medicamente sunt produse ale evolutiei, nu cred ca se roaga niciuna din ele la dumnezeu, si sunt specii noi . Dar nu cred ca te ajuta prea mult argumentele logice.Daca tot pui intrebari invata putina logica, si apoi... . Bafta
5 plusuri 1 minus
Buna , ca orice om ,doar ca un ateu este inclinat sa creada mai rational ,logic
Novice (142 puncte)
5 plusuri 1 minus

 

Salut !
 
Vad ca mai multi colegi s-au grabit sa descrie un ateu in antiteza cu un credincios, amestecand in context si stiinta. Este incorect, este limitativ si schematic - nu mai zic ca facem jocul creationistilor - care insinueaza ca ateismul este o credinta alternativa. 
 
- In primul rand, sunt ateu numai fata de credintele religioase - si cu astea nu intru decat rar in interactiune - din fericire. Dar la modul general, in toate ipostazele, imi place sa cred ca sunt mult mai mult decat un ateu, sunt UN OM RATIONAL ! Imi bazez deciziile pe fapte si analize, alegand mereu varianta cea mai rationala - la nivelul meu de intelegere a lumii.
 
- Bunica imi spune ca o dor picioarele si deci o sa ploua - verific meteo pe net. Plec la serviciu, sotia sugereaza o noua ruta care ar fi mai scurta - verific pe telefonul inteligent. Ajuns la serviciu, un coleg sustine ca la stiri au aratat un OZN - nu ma pronunt pana nu analizez problema sub toate unghiurile, acolo unde nu am competenta specifica ma bazez pe opiniile unor specialisti in domeniu. Trebuie sa aleg un depozit in lei sau in valuta, agentul incercand sa ma convinga ca are cel mai bun randament - pun mana pe un calculator si verific
 
Am intalnit medici de valoare - credinciosi. Pai doctore, cum de esti logic in meserie si societate, dar logica ta se opreste in fata religiei ? "-Pai acolo unde guverneaza divinul nu se mai aplica logica !" -Deci recunosti ca nu esti logic definitoriu ? -Da, recunosc !"
 
Concluzionand - un om rational are un sistem de gandire bazat pe fapte si logica,  fara exceptii ! Ratiunea imi spune ca nu ma ajuta cu nimic sa pierd vremea rugandu-ma, prefer sa invat, eventual apreciind probabilitatile. Ratiunea imi spune ca nu ma ajuta cu nimic sa dau vina pe cineva - caut cauzele si trag concluzii ! Ratiunea imi spune ca o sa mor ca sa las locul altuia - consider ca e firesc si ma bucur sa transmit informatiile copiiilor mei  - indeplinindu-mi rolul biologic firesc fata de specie, si mai departe, fata de Viata, ba chiar si fata de Univers !
 
Senior (8.7k puncte)
0 0
Era vorba de atei, nu de oamenii raţionali. Hegel, unul din promotorii raţionalismului era un creştin autentic, legitimând religia din punct de vedere RAŢIONAL. "Tot ce e real este raţional şi tot ce e raţional este şi real" spunea el.
Nietzsche, unul din cei mai mari atei din istorie (cum se şi declară), contestă absolutismul raţiunii, fiind adeptul unei atitudini iraţionale dionisiace.
0 0
Liviu, cand am folosit termenul "rational" n-am trimis la "rationalism". Eu zic sa-i lasam pe batranii filozofi sa putrezeasca in pace, curentele filozofice clasice imi par rasuflate, subiective, absolutiste si ideologice - in sensul ca au pretentia sa explice lumea exclusiv ideatic.

Mi-e suficienta metoda stiintifica, ii accept si limitele si incetineala. Pacatul filozofilor, ca si al credinciosilor, este ca au pretentia sa inteleaga lumea in intregime, imediat si definitiv ! Si nu in ultimul rand - facil.

Dar putintica rabdare, stimabililor, 10-100-1000 de generatii !
0 0
ŞŢIINŢA e noul IDOL. A spus-o Nietzsche!
0 0
Atentie, am zis "metoda stiintifica de cercetare a lumii", nu stiinta ! Nu ma deranjeaza cu nimic daca maine se demonstreaza ca toate notiunile stiintifice acceptate pana acum au fost gresite si de fapt suntem o biata holograma a adevaratei realitatii sau ca Universul intreg nu este decat o bila la masa de snooker a titanilor celesti !

Si apropo, cine este "Niste" asta ? De ce trebuie sa ma impresioneze ?
0 0
Citeşte-l şi mai vorbim. Nu stăpâneşti conceptele şi faci confuzii.
0 0
Ei, acum nu te supara ! :) Si tu mai faci confuzii stiintifice - avantaj eu !

De fapt am auzit vag de Nietzsche, e tipul ala de acum 2 secole, care a descoperit ca "Dumnezeu e mort" ! Este tipic pentru filozofi, sa dezbata idei fara acoperire in realitate.
0 0
Romanticii au spus primii că Dumnezeu e mort. Oricum este departe de ce spun filosofii...
1 plus 0 minusuri
Sa raspund pe rand:

1.Un ateu nu se roaga inaintea unui examen,el repeta ceea ce a pregatit pentru respectivul examen,stiind ca nu-i implanteaza nimeni cunostintele in creier,in mod miraculos. In opinia mea, increderea in tine si rememorarea acestui fapt te ajuta mai mult inaintea unui examen,decat speranta intr-o luminita care iti aprinde inteligenta.

2.Pe sine. Dupa cum afirma si Nietzsche, liberul arbitru a fost conceput de biserica,pentru a-l scuti pe Dumnezeu de vina.Daca tot s-au chinuit atat,eu zic sa le facem macar aici pe plac.

3.Studiaza filosofia.
Novice (157 puncte)
0 0
Credeti ca un mistic se prezinta la examen numai cu rugaciunea? Pe Tutea unde-l incadram: la mistici sau la filosofi (ganditori)?
1 plus 0 minusuri
Probabil exista mai multe forme prin care o persoana credincioasa se convinge ca nu exista suficiente dovezi ca exista forte supranaturale. In anumite conditii unii oameni cresc in familii de atei. Probabil acest grup au un procent enorm de persoane rationale , lucide si curajoasa sa se infrunte si sa accepte un adevar dureros. Alt aspect ar fi ca si ateii sunt persoane, deci, au diferite personalitati, teoretic fiecare om este un posibil candidat.
Experimentat (3.3k puncte)
2 plusuri 1 minus
In primul rand este POSIBIL sa ai valori morale sanatoase si FARA Dumnezeu.

In al doilea rand o gandire ateista nu presupune DOAR a nu crede in Dumnezeu. Ca orice om crede si el in CEVA. Numai ca in privinta religiei sau a lui Dumnezeu un ateu NU crede pentru ca el spune ca este imposibil sa crezi din moment ce nu ai (sau nu ai inca) DOVEZI palpabile, altfel un ateu o va considera credulitate.

De multe ori ateistii se bazeaza pe NOROC sau pe SOARTA.(care pana la urma si ele sunt niste forte MISTERIOASE greu de calculat stiintific si despre care ateii cred ca le dirijeaza evenimentele intamplatoare).

Asa ca poate nu se vor ruga inainte de un examen insa isi vor ura cel putin noroc unul altuia care e o forma mai subtila de a "cere" interventia unei divinitati.

Legat de modul in care gandesc ateii aparitia vietii sau moartea, NU exista un STANDARD. De ce? Pentru ca gradul de intelegere al acestor concepte depinde de mediul din care provin, de cultura, de cata "scoala" au etc. Astfel ca un ateu va avea o parere ,iar altul o parere contrara fara sa iasa din categoria ateilor.
Experimentat (1.5k puncte)
...