Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
1.5k vizualizari

Întrebarea nu trebuie înţeleasă numai în sens lingvistic, incluzând orice tip de limbaj: de la cel al trupului la cel al animalelor.

Junior (674 puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0
Desigur, desi avem impresia ca noi gandim intr-o anumita limba in esenta gandirea este universala, mesajul nemai fiind limitat de limbaj.
0 0
Bine, dar dincolo de limbajul universal inerent fiecărei limbi a pământului, mai putem vorbi de existenţa unei oarecare minţi?
0 0
De curand am citit o carte extrem de interesanta care se numeste "Furnicile" de Bernard Werber.
Are legatura cu intrebarea. Furnicile comunica intr-un fel olfactiv, chimic.
Intrebarea poate fii interpretabila datorita termenilor "gandire" si "limbaj".

4 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Cam categorice raspunsurile. De acord ca o gandire complexa fara a avea o baza de comunicare si de numire a notiunilor nu ar fi posibila, dar nu gandim doar in cuvinte, ci de multe ori in imagini. Daca ma gandesc cu ce ma imbrac azi, am nevoie doar de imagini.

Si la problema cu ce a fost primul, oul sau gaina, mi se pare mai logic ca intai sa fi gandit si astfel sa fi aparut necesitatea aparitiei limbajului, decat sa fi aparut din intamplare limbajul si brusc sa ne dam seama ca suntem capabili sa gandim...
Experimentat (2.6k puncte)
0 0
Putem vorbi şi de un limbaj al imaginilor. Multă vreme nu am gândit decât aşa. Ca paranteză, astăzi, tindem să revenim la gândirea în imagini, lucrarea lui Sartori, "Homo videns", sugerând foarte clar acest fapt. Cât de bine e, nu ştim exact, deşi cartea oferă nişte perspective sumbre.
Încă o dată, înţelesul acordat limbajului, cel puţin aici, este unul foarte vast. Nu-mi pun problema care a fost primul, limbajul sau gândirea (oricum cred că s-au dezvoltat împreună), ci dacă poate exista o minte absolut liberă de orice limbaj (al cuvintelor, al imaginilor, al trupului, al muzicii, ş.a.m.d.)!!
0 0
Hmmm, o minte care sa nu tina seama nici de limbaj, dar nici de imagini, sunete etc. suna ca un creier intr-un borcan... Asta ar fi mai degraba o intrebare despre cum am gandi daca nu am avea simturi, sau daca am gandi in asemenea conditii.

Ma face sa ma gandesc la romanul Bruta, unde era un personaj care s-a nascut fara vaz si auz. Si totusi invatase limbajul prin atingeri.
0 0
Devine interesant. De un astfel de personaj avem nevoie pentru a răspunde întrebării! Dar unul care ar fi complet inert, în ciuda faptului că e viu. Oare am putea spune despre el că gândeşte?!
0 0
Daca ajunge sa aiba constiinta de sine, va gandi. Intrebarea este daca fara nicio experienta exterioara, fara nicio interactiune, fara simturi, complet izolat, un creier uman ar deveni la un moment dat constient de sine.
0 0
Până la conştiinţa de sine e drum lung. Eu mă întreb dacă măcar ar gândi vreo secundă. Răspunsul la întrebare e important: dacă răspundem afirmativ, înseamnă că nu ne naştem cu o "tabula rasa"; dacă răspundem negativ, înseamnă că totul vine din experienţă.
0 0
Acest lucru nu-l putem sti pana nu experimentam pe un creier ce nu a fost supus niciunui stimul, iar apoi sa-i redam simturile si sa-l intrebam.

Personal as opta insa pentru varianta ca gandeste. Chiar si fara stimuli, presupun ca creierul respectiv s-ar dezvolta cumva, mai putin decat normal, dar nu cred sa stea pe loc. Ar putea avea totusi activitate. Insa cum ar arata acele ganduri, nu-mi pot imagina.

Interesant este faptul ca creierul, fiind foarte complex, da si senzatii ciudate inlocuind simturile care lipsesc cu altele. Se cunosc cazurile unor oameni nascuti orbi care mai tarziu datorita tehnicii medicale au inceput sa vada, si care povesteau ca inainte sa poata vedea percepeau culorile in asociere cu gustul, mirosul etc., asemanator sinesteziei.

Si uite ca iar amintesc de cartea aceea, Bruta, pe care daca nu ai citit-o inca chiar merita. O poti downloada de aici: http://cartielectronice.blogspot.com/2010/11/citeste-online-cartea-bruta-de-guy-de.html
0 0
Într-adevăr, fără a experimenta concret nu putem şti cu siguranţa. Oricum, merci pentru link, o să citesc cartea cu prima ocazie. Eu, în schimb, îţi recomand să citeşti autori de filosofia minţii, Dennett, Pinker etc., la care poţi găsi unele lămuriri cu privire la ce tipuri de minţi există, cum funcţionează mintea/creierul ş.a.m.d.
4 plusuri 2 minusuri
NU.

Gândirea presupune prelucrarea unor date. Datele presupun existenţa unui suport fizic şi un limbaj de codificare. În afara limbajului-cod sursa nu putem avea decît date aleatorii, haotice, nerecogniscibile.

Este ca şi cum am încerca să vedem un program tv fără decodor. În loc de imagini vedem numai purici.

Cercetările psihologilor cognitiv-comportamentali au aratat că folosirea limbilor cu gramatici esenţial diferite (ex: limbi indo-europene vs limbi sino-tibetane vs semito-hamite) duce la activarea unor arii diferite crerebrale în procesarea informaţiilor. Acesta înseamnă că limbajul influenţează percepţia, gândirea şi personalitatea.
Junior (941 puncte)
1 plus 0 minusuri
Aş înclina să afirm că nu există gândire fără limbaj. Dar care-s limitele a ceea ce înseamnă gândire?

De exemplu, sunt într-un anume loc şi văd cum se îndreaptă către mine, cu viteză, un obiect de mare dimensiuni. Decid să mă feresc. E un act de gândire decizia mea? Decizia e luată pe baza observaţiei, nu a unui proces analitic. Am gândit ori nu? Că dacă da, aş zice că am făcut-o în afara limbajului.
Senior (11.9k puncte)
0 0
Există mai multe tipuri de minţi, conform lui Dennett. Există minţi care nu sunt conştiente de ceea ce fac (cum e în cazul animalelor). Oricât de inteligent ar acţiona, animalele nu se gândesc că execută mişcarea x sau y, ci acţionează pur şi simplu ("minţile" lor au doar un "know-how", dincolo de care nu găsim autoreflecţie ca la om).
Deci înţelesul "gândirii" sau a lui "a gândi" îl înţeleg, în acest caz, în sens larg. Astfel, putem vorbi de existenţa unei "gândiri" dincolo de orice fel de limbaj?
2 plusuri 1 minus
Gandirea +Limbajul= Efectul Reactiilor

DA - gandirea se poate exprima la fel de bine si in afara limbajului, acum depinde mult ce tip de limbaj folosim

Exista mai multe tipuri de limbaj in functie de situatie - la om - in natura- sau la animale: OM- Limbajul trupuui, limbajul afectiv, limbajul exprimarilor verbale sau limbajul cognitiv; NATURA - limbajul anotimpurilor, limbajul fenomenelor meteorologice si climatice; ANIMAL- sunt asemanatoare cu ale omului

NU- gandirea este un efect si o reactie a limbajului, totul din jurul nostru se intampla printr-un limbaj mai mult sau mai putin cunoscut de unele fiinte umane
Novice (119 puncte)
...