Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 0 minusuri
477 vizualizari
Am văzut că s-a creat o mică industrie în jurul acestei poveşti cu citirea rapidă. Cică nu învăţăm să citim cum trebuie când suntem mici, iar dacă ne învaţă unul care ştie, gata, citim o carte in câteva minute. Am văzut chiar şi pe TVR1 la un moment dat un tânăr care-i explica moderatoarei, extaziate, cum citeşte el o carte imediat.

Credeţi că e posibil aşa? A încercat cineva? A funcţionat?
Senior (11.9k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0
Ok, citim o carte intr-un timp surprinzator de scurt, dar oare cat retinem? Sau mai bine spus, cat timp vom retine informatiile?

2 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri

Lasand la o parte exagerea SF, citirea rapida exista.

Iata principalele "secrete".

 

Subvocalizarea este tendinta de a pronunta cuvintele cand acestea sunt citite.
Activarea partii creierului legata de pronuntarea lor impune o viteza a lecturii limitata la 250 de cuvinte pe minut. Acest defect comun este ceea ce limiteaza performanta cititorilor de viteza medie.
 
Unii cititori au nevoie sa auda fiecare cuvânt cu vocea lor interioara, aceasta limiteaza viteza de citire la aproximativ 400 de cuvinte pe minut. Aceasta se numeste bariera sunetului. Cuvintele nu necesita întotdeauna sunetul pentru a avea semnificatie. Fara aceasta bariera si fara antrenament, se poate atinge o viteza de peste 1000 cuvinte pe minut
 
Campul vizual sau fereastra de atentie este zona pe care creierul a selectat-o pentru a analiza detaliat în timpul unei fixari. Pentru un cititor mediu corespunde la un singur cuvant, in timp ce pentru un cititor rapid este de cca. cinci cuvinte. Ochii au capacitatea de a percepe textul suficient de detaliat într-o zona de aproximativ 30 caractere latine si 10 de randuri inaltime. 
 
Fixarea oculara consuma o mare parte din timpul de citire. Sacadarea, miscarea rapida a ochilor, pe de alta parte, doar 10%. Pentru un cititor mediu, aproximativ 15% din sacadari sunt spre înapoi. Aceste citiri din urma sunt numite regresii si sunt cauzate de o intelegere incompleta a textului. Cititorii rapizi prezinta un numar redus de fixari inapoi si folosesc regresiile doar pentru a elimina ambiguitatile.
 
Concentrarea este un mod foarte eficient de a îmbunatati lectura. Astfel, viteza si concentrare merg împreuna.
Novice (202 puncte)
0 plusuri 0 minusuri
salut,acum depinde cu ce abilitati de perceptie te,ai nascut...exista persoane abilitate cu acest ,,talent,,,nu zic ca nu se poate atinge performante..refuz sa cred ,dar nici ca cei care invata sa citeasca mai rapid vor atinge acele ,,performante,,...de regula multi s,au inselat..)))
Junior (1.4k puncte)
...