Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
451 vizualizari
Junior (366 puncte) in categoria Biologie

3 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
Banuiesc ca daca o clona se "naste" la aceeasi varsta cu originalul... da ar fi posibil. ADN-ul contine informatia varstei..... sper sa nu ma insel....
Experimentat (1.7k puncte)
2 plusuri 0 minusuri
Eu zic ca da; este in functie de gradul de deteriorare al ADN-ului.
Experimentat (3.3k puncte)
4 plusuri 0 minusuri
Iosif, Nelu, va multumesc pentru raspunsuri! Ati punctat corect anumite trasaturi ale ADN-ului, de aceea v-am si acordat puncte. ^_^ Nici eu nu stiam un raspuns clar la intrebarea asta pe care mi-a adresat-o un prieten, insa am sa va impartasesc ce stiu pana in momentul de fata.

Pai, pana in momentul de fata nu s-a inventat inca un test care sa prezica acest lucru. Nu este chiar atat de simplu. Insa, putem sa "ghicim grosier" in ADN varsta unui om, bazandu-ne pe 3 caracteristici ale acestui acid nucleic.

In primul rand,  trebuie sa stim ca, cu cat imbatranim pierdem ADN, pentru ca de fiecare data cand o celula se divide, cromozomii sai devin mai scurti. De ce devin mai scurti? Cu fiecare  runda de replicare- copiere a materialului genetic care astfel se dubleaza pentru ca mai apoi sa fie transferat in mod echitabil celulelor fiice prin diviziune, acestia pierd putin ADN de la extremitati. Pentru a pastra intacta informatia importanta pentru generarea unei noi celule sau organism, avem la nivelul ADN-ului un "junk" ADN, lipsit de valoare informationala, dar esential pentru supravietuirea unui organism, care formeaza capetele cromozomului, numite telomere. Cand celula  termina acest ADN "junk" de la capete, inceteaza sa se mai divida.

De ce nu este simplu sa afli varsta unui om, decat printr-un simplu test ADN? Fiecare individ se naste cu o lungime diferita a ADN-ului, deci daca nu stii cat de lung a fost ADN-ul unui om la nastere, poti doar grosier sa presupui care este varsta lui. Daca insa ai stii cat de mari au fost telomerele in zigot-  celula rezultata in urma fecundarii ovulului de catre spermatozoid, atunci ai putea sa cunosti varsta unui om cu acuratete.

Alta posibilitate ar fi sa cuantificam cate mutatii a acumulat acea persoana in ADN-ul sau. Se stie ca, cu cat imbatranim ADN-ul nostru acumuleaza modificari. ( asa creste riscul de cancer). Pentru ca acum se stie viteza cu care aceste mutatii se produc in ADN-ul uman, am putea sa "ghicim"  varsta unui om comparand ADN-ul de la momentul testarii cu ADN-ul din momentul nasterii.

O a 3a posibilitate, ar  fi sa ne folosim de o alta caracteristica cunoscuta a genomului uman, si anume: pe masura ce un organism creste, seturi de gene sunt activate sau inactivate. Astfel, fiecarei etape din viata unui om ( copilarie, adolescenta, maturitate, batranete) ii corespunde un anumit pattern de gene active. Poti astfel sa aflii in mare care este stadiul in care se afla omul respectiv, dar nu poti prezice varsta sa cu acuratete. Pentru a face asta mai ai nevoie si de o proba de tesut.

Dupa cum puteti vedea, putem sa aflam multe lucruri din ADN-ul unui om, dar acesta nu-i ca inelele din sectiunea unui trunchi de copac, sau smaltul dentar- ADN-ul poate sa ne plaseze individul testat intr-o anumita etapa a vietii sale, dar nu ne releva varsta acestuia.
Junior (366 puncte)
0 0
Maria, inteleg ca varianta 2 e destul de putin probabila (presupun ca metodele despre care vorbesti pot fi folosite in criminalistica sau arheologie - la altceva nu imi vine in mine la ce ar mai fi utile), ceea ce determina ca sansele sa existe o proba-martor (de la nastere) pentru compararea telomerelor sa fie practic nula. Dar mai pomenesti despre tesuturi, din care se pot extrage informatii care, coroborate cu acelea furnizate de telomere si pattern-ul genelor, sa ajute in estimarea unui interval (probabil) de varsta. Poti sa precizezi, te rog - daca vrei - ce informatii poate furniza tesutul in acest sens?
...