Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 2 minusuri
2.8k vizualizari

Am văzut că este anul căpuşelor. Ziaristul sibian Rudolf Kamla a murit de curând, după ce fusese muşcat în urmă cu câţiva ani de o căpuşă. Actorul Şerban Ionescu este la pat, după ce, de asemenea, a fost muşcat de o căpuşă.

Ce face atât de periculoase căpuşele? Şi de ce doar unii dintre cei muşcaţi manifestă reacţii negative puternice? Am citit că, de exemplu, în Sibiu, anul acesta au fost muşcaţi vreo 300 de oameni de căpuşe. Cred că nu toţi sunt la pat, deşi articolul nu spunea nimic despre asta, .

Senior (11.9k puncte) in categoria Medicina - Sanatate

3 Raspunsuri

7 plusuri 1 minus
 
Cel mai bun raspuns

Salut ! Din pacate stiu bine despre ce este vorba, am avut un incident in familie ..

- Unele dintre capuse sunt infectate cu bacterii din genul Borrelia. Exista mai multe boli transmise de capuse, dar aceasta este cea mai periculoasa pentru caracterul insidios, greu depistabil si tratabil (borelioza sau Boala Lyme este supranumita boala cu 1000 de fete);

- Ciclul purtatorilor parazitului: capusele, rozatoarele (soarecii, sobolanii), cervidele, cainii si pisicile, oamenii in mod accidental, in sezonul cald al anului.

- Cum se ia: contactul cu animalele infestate, mersul sau tavalitul prin iarba (eventual mai inalta), purtarea unor haine aflate in astfel de situatii ! 

- Masuri de prevenire: cositul ierbii, exterminarea rozatoarelor, tratarea/vaccinarea animalelor de casa, utilizarea de pantaloni in plimbari prin iarba, asezarea pe paturi si nu direct pe iarba, asezarea controlata a obiectelor de imbracaminte, verificarea reciproca a a pielii membrilor de familie dupa escapade in natura, parc, etc.

- Cum arata muscatura: o sa vedeti un punctulet negru (capusa) si un cerc de roseata in jur. Se face o dezinfectie locala si se extrage capusa cu penseta. Nu cred ca sunt utile celelalte metode (cu ulei, ardere), n-ar face decat sa produca un impuls spasmodic si o crestere a potentialei contaminari.

- Acum, FOARTE IMPORTANT:  urmariti in ziua urmatoare aspectul zonei: daca cercul s-a marit peste 5 cm si creste, iar in centru apare un cerc albicios - contaminarea s-a produs. Se apeleaza la medic - probabil ca va urma un tratament lung si intensiv cu antibiotice.

- Fiecare individ reactioneaza diferit la agentul infectios, multi au imunitate naturala si scapa fara urmari. Dar la cei ghinionisti sistemul imunitar reactioneaza slab si tardiv, si risca afectiuni grave, neurologice, cardiologice, imunologice, etc. 

- Primele simtomele ale boli apar in 2-6 luni de la contaminare si pot fi: temperatura, dureri de cap, slabiciune, etc. Din fericire, majoritatea celor tratati la timp scapa de aceasta boala, dar exista riscuri severe din cauza complicatiilor posibile.

Iata aici un articol detaliat:

http://www.paginamedicala.ro/boli-afectiuni/Borelioza-Lyme_1262/

Senior (8.7k puncte)
3 plusuri 1 minus
Capusele sunt si ele periculoase in sine , mai ales daca  nu indepartezi si capul , se infecteaza ,  insa daca capusa a  muscat un animal cu vreo boala  si dupa aceea te musca si pe tine   , vei avea aceeasi boala ,
Novice (110 puncte)
5 plusuri 0 minusuri
Muscaturi de capuse au fost si vor fi din moment ce nu facem nimic pentru a scapa de ele. Avem caini vagabonzi care sunt o importanta gazda si sursa de infectie, paduri in care traiesc capuse.

De cand cu mediatizarea cazului actorului Serban Ionescu au luat-o razna si "au inundat" spitalele cei muscati. (lucru pozitiv intr-o oarecare masura).

Din fericire, sub 50% din capuse sunt infectate si nu toate transmit boala intrucat nu au forma patogena pentru om.

La cei cu sistem imunitar scazut, infectia cu borrelia poate determina complicatii serioase, insa sunt destul de rare.

Tratamentul (profilactic) se face 5 zile, simplu, cu Amoxicilina sau Tetraciclina si trebuie debutat intr-o perioada cat mai scurta de la muscatura. Nu am sa scriu aici dozele intrucat trebuie consultat un medic (de preferat cel de familie in lipsa complicatiilor).

Un semn de intrebare trebuie pus cand diametrul eritemului (roseata din jurul punctului de muscatura) depaseste 10cm.

Se pare ca afectiunea actuala a actorului, scleroza laterala amiotrofica, nu ar avea nicio legatura cu infectia cu borrelia, aceasta din urma fiind o veche infectie asimptomatica. Insa o ancheta medicala este necesara pentru a stabili o eventuala legatura intre cele doua. Pana una alta este doar o legatura stabilita de presa, fara dovezi medicale clare.

Din pacate (fara suparare) infectiile HIV sau hepatitice la "vedete" nu sunt atat de mediatizate (sau nu atat de bine primite de public)...poate ca oamenii s-ar proteja si nu am mai avea atatea infectii. Dar ne impresioneaza raritatea, nu gravitatea.
Experimentat (2.4k puncte)
...