Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

7 plusuri 3 minusuri
4.1k vizualizari
Ştiu că suntem obişnuiţi să vedem plantele crescând către în sus. Dar cum ştiu aceste plante să se înalţe, chiar dacă le plantăm în poziţii diverse, nu neapărat către în sus?
Senior (11.9k puncte) in categoria Biologie
0 0
Curioasa intrebarea, dar interesanta
0 0
ti se pare, cele din Australia cresc in jos !
0 0
Pentru ca oricarei forte ii corespunde una egala si de sens contrar...

6 Raspunsuri

5 plusuri 1 minus
 
Cel mai bun raspuns

Salut !

Am o colectie de plante si am habar de aceste caracteristici:

- In general, cresterea sau punerea in miscare functie de un stimul se numeste "tropism". Exista mai multe fenomene: fototropism, chemotropism,  hidrotropism, etc. Intrebarea se refera la Geotropism.

- Intr-adevar, plantele au un mecanism pentru detectarea vectorului gravitational. Functie de nevoile plantei, exista geotropism pozitiv, negativ si transversal.

- Procesul functioneaza la fel ca si o groaza de alte fenomene biologice care necesita "decizii", "programe", "intrerupatoare", etc - exista un mecanism STIMULANT si unul INHIBITOR (cum se produce si miscarea mainilor omului - in acelasi timp un muschi se intinde si altul se contracta !).

-Mai exact, exista doua feluri de particule sensibile gravitational: statolite si corpusculi-Golgi. Statolite inhiba cresterea celulei in zona unde se concentreaza iar particulele Golgi stimuleaza cresterea in zona unde se concentreaza- rezultand o celula alungita in directia "potrivita".

Senior (8.7k puncte)
0 0
PS: Vis-a-vis de discutiile de mai sus, plantele detin mai multe mecanisme tropice, dar pun in functiune mecanismele cele mai semnificative pentru o situatie data, si in mod diferit pentru frunze, tulpina, radacini !

De pilda, daca sunt mai mici, este determinant fototropismul si vor alerga dupa soare (cum se apleaca dupa soare cele aflate la geam - lumina insuficienta). Daca sunt copaci inalti, critica este pozitia verticala caci altfel vor cadea la primul vanticel ...

Dar stricto-senso, in cazul de fata este vorba de geotropism si nu de fototropism.
3 plusuri 6 minusuri
are senzor gravitaţional

glumesc(sau poate nu)
Junior (1.1k puncte)
0 0
plus un senzor de lumină
0 0
Salut !
Cum ar creste semintele sub pamant - unde nu este lumina ? Chiar au senzori gravitationali, stiu unde este "sus" si unde este "jos" ! Asta se cheama geotropism.
8 plusuri 2 minusuri
Plantele reactioneaza la stimuli si nevoi. De exemplu au nevoie de apa, lumina, dioxid de carbon, pentru fotosinteza.

Plantele cresc sau se indreapta spre lumina. Imi aduc aminte ca am facut testul asta cu florile mamei cand eram in generala. Toate frunzele florii din ghiveciul din fereastra erau indreptate spre afara, spre lumina. Asa ca am rotit ghiveciul invers facand-i si un semn. Dupa doua zile toate frunzele erau din nou orientate catre lumina, fara ca ghiveciul sa fi fost miscat.

Mai este ultracunoscut obiceiul FloriiSoarelui care toata ziua se roteste cu fata spre soare, obicei care i-a dat si numele.

Multe dintre flori se inchid noaptea, in lipsa luminii.

In principiu plantele cresc in sus pentru ca de sus vine lumina de care au atata nevoie.
Experimentat (3.6k puncte)
0 0
Atunci ar trebui ca în Siberia, unde lumina soarelui chiar și vara la amiază abia se ridică pe la 40-50 de grade față de orizont, brazii să crească foarte înclinați. Dar ei cresc vertical. Deci explicația cu lumina nu ține, sau nu ține în întregime.
0 1
Parca am si uitat de energia primita de la planeta :)
Bine ca inima inca pompeaza, chiar daca nu suntem constienti de asta...
0 0
Este vorba de lumina nu de soare.Deci plantele au nevoie de lumina nu de soare direct.Efectul se observa la plantele mai micute ,pe cind la coniferele alea ce spui au frunzebalamuc care sa capteze lumina oricit se slaba ar fi.
6 plusuri 2 minusuri

Este adevarat ca plantele se orienteaza dupa resurse, dar totusi, au aparut pe pamant acum 2500 milioane de ani, iar lumina a venit mereu de sus iar fixarea a fost mereu jos, acest lucru nu a lasat indiferenta evolutia lor, plantele au un reflex de a creste in sus (fototropismul) iar radacinile in jos (gravitropismul)

se cunosc hormoni vegetali care regleaza acest lucru auxina,

exista plante care cresc orizontal

daca lasati un ghiveci inclinat in timp ce o planta creste, radacinile vor alege sa mearga in jos

daca lasam sa germineze seminte intr-o camera fara lumina tendinta lor este sa creasca in sus, nimeni nu va gasi lastarii de cartofi din beci crescuti toti in jos.

Experimentat (3.3k puncte)
5 plusuri 2 minusuri

Răspunsul se referă la fototaxie (capacitatea plantelor de a se îndrepta către lumină). De obicei, nu au altă posibilitate decât să se îndrepte către în sus, evident de la rădăcină spre vârf. Apoi, depinde de specie, cele târâtoare cresc mai mult în lateral, pentru ca apoi să atârne, dar urmând în primă fază acelaşi traseu vertical. 

Junior (674 puncte)
0 0
explicatia cu lumina nu e indeajuns. intr-adevar conteaza si lumina dar nu e indeajuns numai acest argument.

de ce ? pentru ca plantele cresc in sus pe directia forţei gravitaţionale(sau pe linia care uneste punctul pe care se află planta cu centrul Pamantului). daca ati observat copaci crescuti in pantă dar cresc tot in sus, nu perpendicular pe planul solului, ci pe directia fortei gravitationale.

deci, au un fel de senzor gravitational... cum se explică ca intr-o padure toti copacii sunt paraleli intre ei ? desi solul variaza ca inclinatie, copacii sunt paraleli
0 0
Aş vrea să merg în pădurea aia cu toţi copacii drepţi ca stâlpii. Eu sunt şi pescar şi ies destul de des în natură, dar n-am întâlnit o astfel de pădure!
Nu sunt chiar aşa paraleli, unii cresc chiar oblic din pricina reliefului. Dar, după cum am sugerat şi în răspuns, există tendinţa de a urma planul vertical. Cât de des sau de rar se întâmplă să fie perfect drepţi rămâne de văzut cu proprii ochi.
0 0
Mergeți într-o pădure de brazi. Abaterea de la verticală e atît de mică încît cu greu se depistează vizual.
0 0
OK, iar eu spun să mergeţi în lunca Dunării să vedeţi cât de ciudat cresc sălciile!
Oricum, ceea ce am vrut să spun e că nu toţi copacii cresc la fel.
0 0
Spuneați că vreți să vedeți o pădure în care copacii cresc ca stîlpii. La asta am răspuns: brazii cresc literalmente ca stîlpii. Faptul că pe lume există și sălcii nu îmi anulează exemplul.

Obiecția mea principală este că fototropismul nu explică suficient tendința plantelor de a crește în sus. Lumina pe care o văd plantele este dezechilibrată, mai intensă în partea sudică a cerului (direcția medie anuală a luminii în România face un unghi de peste 45° cu verticala), dar nici o specie de plante nu are tulpina înclinată sistematic cu 45° spre sud, așa cum ar rezulta din explicația dumneavoastră. Ca urmare fototropismul poate fi cel mult o parte din explicație. Restul explicației, de bună seamă, este în geotropism.
0 0
Îmi pare rău dacă n-ai prins ironia. Ştiu şi eu că există UNELE păduri cu copaci drepţi, ceea ce vizam eu e credinţa în TOŢI copacii crescuţi paraleli!!
Cât despre explicaţia cu "lumina dezechilibrată" şi restul, cât şi de unde reiese că mă înşel, pot să zic că n-am mai auzit aşa teorii ciudate. Este evident că gravitaţia joacă un rol important, în fond, dacă pomii n-ar creşte foarte drept s-ar prăbuşi.
0 plusuri 1 minus
Creste in sus pt ca in jos nu ar avea s anse de supravietuire.Plantele sau adaptat si au invatat lectii demilioane de ani.Cresc in sus pt a capta lumina.O sa spui pai si jos este lumina.Aia este ca jos are sanse safie umbrita de o alta planta concurenta asa ca fiecare cauta sa salte capul cit mai sus.Si din ce va eu peaici ai pus intrebarea savezi cestiu altii sau cum?Di cite stiu pe aici pun intrebari cei care nu isi explica anumite chestii.Chari asa ai spus ca ai habar de aceste chestii si ai enumerat tropism,geotropism si asa mai departe,deci puteai sa spui cacauti conversatie nicidecum vreo lamurire.Se pare esti mai lamurit decit mai toti pe aici.Dar ma rog acum daca cauti conversatie este si asta bine.E mult mai bine decit lipsa de comunicare.Insa asa ca un sfat incearca saexplici simplu fara termeni tehnici ca aduce a copiat de pe net si nu da bine.Cuvintele alea tehnice dale alt numa sau spune in parantezace inseamna si asa esti vazut mai bine.Bafta si spor la conversatii.
Junior (392 puncte)
...