Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 1 minus
491 vizualizari

În prezent există mulţi savanţi care cred că în curând vom putea atinge nemurirea, fie prin manipularea genelor îmbătrânirii, fie prin tranpunerea minţii pe un alt suport etc. Cert e că, în toate cazurile acestea, e vorba de o nemurire pur fizică. Deci nu mai e vorba despre acea transcendere a vieţii individuale întru viaţa spirituală. O întrebare secundară ar fi: este oportună sau benefică viaţa veşnică terestră a insului?

Junior (674 puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0
La ce te gândeşti când vorbeşti despre "acea transcendere a vieţii individuale întru viaţa spirituală"?
0 0
Dacă nu cunoşti diferenţa între fizică şi metafizică, lasă-i pe alţii să încerce!
0 0
Raspunsul e evident pentru cei ce ce nu se identifica cu ego-ul... Daca intelegi de unde venim nu e prea greu sa realizezi ca tot acolo ne intoarcem, mai devreme sau mai tarziu in functie de perceptie.
TOTUL tine de nivelul de constiinta, astfel poti constientiza lucruri sau te poti lasa pe mana celor ce stiu sa profite manipuland ignoranta oamenilor pasivi aflati in letargie.
0 0
@Iahim:
Bănuiesc că nici dumneata nu te vei obosi să ne explici cum stă treaba cu nemurirea spirituală...
0 0
Energia nu poate fi distrusa...
0 0
Nu ştiu cât de confortabil poate fi gândul că trăim veşnic ca "energie". De altfel, conform lui Stephen Hawking, chiar şi energia poate fi distrusă, prin aşa-numitele găuri negre care absorb şi efectiv neantizează orice tip de particulă. Cel puţin asta spun teoriile lui.
Energia e o pseudo-analogie cu lumea metafizică, întrucât ea face parte din lumea "aceasta", cu necunoscutele-i implicite; deci nu din "cealaltă".
0 0
Stephen Hawking s-a mai inselat si in trecut... iar daca si el isi bazeaza teoriile pe calcule matematice atunci e limitat matematic.
Daca energia e distrusa intr-o gaura neagra cum anume e eliberata periodic?
PS: frica de necunoscut ne impiedica sa ne largim orizonturile...

1 Raspuns

1 plus 3 minusuri
Livius, sunt sigur că tu crezi că eşti profund, dar cred că e vorba mai degrabă de confuzie, atâta vreme cât nu defineşti termenii. E o chestiune elementară să admiţi că nu toţi citim aceleaşi cărţi şi că, în consecinţă, avem definiţii diferite pentru aceiaşi termeni, fără a "viola" DEXul. Deci, cred că apostrofarea lui Gogu este superficială, în argumentaţie.

Dar să vin la întrebare. Ce e viaţa spirituală la care ar trebui să trancendem? Eşti credincios? Să devenim spirite? Să ni se înalţe sufletul la ceruri? Căci dacă nu eşti credincios, ceea ce ar fi trebuit să precizezi clar, la ce te poţi referi? Eventual la "supravieţuirea" prin operă, dar nici ideea aceasta nu transpare.

Şi ca să-mi şi expun opinia: ar trebui să tindem către nemurirea fizică, întrupaţi în banalele noastre corpuri (nu prea-mi surânde viaţa pe un hard-disc). Nemurirea metafizică nu ştiu ce este, deci n-o pot dori. Sigur, este o viziunea limitată totuşi, căci faptul că nu-mi mai cedează inima nu înseamnă că un bolovan căzut de la etajul 10 nu mă va da gata.
Senior (11.9k puncte)
0 0
Unde e apostrofarea?! Îmi cer scuze dacă am jignit! Dacă nu ai o bază a ceea ce reprezintă termenii nu poţi pune întrebări gratuite. Doar atât.
Se pare că titulaturile astea: "experimentat" etc. sunt artificiale.
Până acum oamenii aspirau NU LA O NEMURIRE A CORPULUI, ci la o nemurire spirituală. Bineînţeles că e vorba şi de religie, numai că eu nu le înţeleg separat ca dumneata. De altfel, ar trebui să ştii că nu are nicio importanţă ce credinţe am eu pe un astfel de site.
 Referitor la răspunsul tău, dacă ar trebui să tindem spre nemurirea fizică, trebuie să iei în calcul şi varianta de transpunere a minţii pe un hdd, chiar dacă nu-ţi place. Dacă însă vom atinge nemurirea prin propriile noastre corpuri individuale, aşa cum speri, gândeşte-te un pic şi la consecinţe. Precizez, e vorba de a trăi veşnic, nu câteva mii sau milioane de ani; ceea ce iarăşi nu ştim ce înseamnă fie şi din punct de vedere fizic, nu doar metafizic. Putem doar întrevedea unele repercusiuni asupra vieţii: sexul va deveni inoportun, copii nu se vor mai naşte (iar dacă vor mai apărea câţiva ne vom lovi de suprapopulare), bolile psihice vor fi o provocare etc.
0 0
Livius, pentru că, cel puţin deocamdată, nu ai dorit/putut să ne explici despre ce vorbeşti, dă-ne, te rog, 3 nume de pământeni care au atins nemurirea spirituală în discuţie şi povesteşte-ne puţin despre cum au realizat asta...
0 0
Domnilor, eu nu sunt lămurit cu niciuna din variante. De aceea şi întreb care e mai bună!!!
Aproape orice religie blamează lumea fenomenală, sensibilă, pe care o cunoaştem cu toţii, în favoarea unei lumi de "dincolo", a unui spaţiu transcendent, imanent şi cu totul diferit de primul. Aici e vorba de aspiraţia către o nemurire meta-fizică (dincolo de natura noastră propriu-zisă).
În prezent, Ştiinţa ne promite că ne va aduce nemurirea individuală hic et nunc. Şi are şanse reale să ne aducă acest tip de nemurire terestră într-o formă sau alta. Aici e vorba de aspiraţia spre o nemurire fizică (în care natura umană, aşa cum e ea, va fi etern conservată).
Confuzia de care amintea Quark mai sus nu o fac eu, ci ea există ca atare. Căci în timp ce unii o caută pe cea metafizică, alţii o vor pe cea fizică.
Aşadar, spre care credeţi că e mai bine să tindem: spre cea de "aici" (oprind astfel evoluţia am rămâne pentru totdeauna între animal şi Supraom, cum spunea Nietzsche) sau spre cea de "dincolo" (având mereu nevoie de mai mult, nestăpâniţi fiind de setea de TOT?!
0 0
Dar insasi natura noastra propiu-zisa nu are forma...
Cert e ca starea noastra naturala este de a fi constienti dar unii profita de ignoranta si susceptibilitatea noastra in fata manipularii si ne trimit pe alte carari... Nemurirea fizica e o iluzie, paradoxal fiind realitatea crunta a mortilor vii...
Exista lucruri mai iluzorii decat moartea cum ar fi sa traiesti dar sa nu fi constient de asta, daca poti numi asta viata...
...