Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 1 minus
425 vizualizari

Cred că întrebarea nu are un răspuns cert, dar mai cred că merită un pic de reflecţie...

Ştim, deci, pentru că s-a demonstrat experimental (Pound Rebka_experiment), că în apropierea unui corp masiv, cum este Pământul, timpul curge mai încet decât timpul măsurat la mai mare distanţă, cum ar fi pe orbită.

Dar experimentele, concret, arată faptul că ceasurile atomice se mişcă diferit. Asta înseamnă că vibraţia atomică este afectată de un câmp gravitaţional mai puternic. Deci, un ceas atomic se va mişca un pic mai rapid la 1000 km de Pământ decât unul perfect sincronizat, aflat la sol.

Întrebare e: are legătură şi cu procesele biologice? Îmbătrânim diferit dacă am trăi pe orbită? Sigur, este vorba de o diferenţă foarte mică de timp, dar e vorba de principiu.

Ideea acestei întrebări mi-a venit în urma lecturării răspunsurilor la această întrebare: http://www.scientia.ro/qa/6098/trece-timpul-mai-repede-acum-pe-pamant-decat-in-trecut

Senior (11.9k puncte) in categoria Biologie
0 0
Este din nou un fenomen relativist - insist pe cuvantul RELATIVIST pentru ca  este vorba DOAR DE O DIFERENTA intre doua repere, dar pentru acestea "timpul local" curge "normal", nu exista niciun efect anormal.

Este similar cu cazul celor doi gemeni, cel plecat in calatorie cu viteza relativista n-o sa povesteasca niciodata la intoarcere:
"- Bai frate, era o plictiseala pe nava, toate durau mai mult, pana si cafeaua fierbea intr-un timp dublu decat pe Pamant !"

2 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Numai indirect. Viteza de curgere a timpului nu poate fi percepută ca fiind diferită decât la compararea ceasurilor. Proprietăţile fizice şi chimice sunt perfect identice, indiferent de viteza de curgere a timpului. Ceea ce afectează de fapt procesele biologice este gravitaţia.
Junior (941 puncte)
1 plus 1 minus
Truth, nu cred că e ca în cazul gemenilor. Deci: duc un ceas - şi eu cu el, pe orbită. Vibraţia atomică este diferită între sol şi orbită. Când vin cu ceasul pe sol, el arată diferit. Întrebarea mea era dacă această influenţă asupra atomilor nu are, în ultimă instanţă, şi o influenţă asupra proceselor biologice. Dacă atomii sunt afectaţi de câmpul gravitaţional, poate sunt cumva influenţate şi procesele biologice, metabolismul celular, de exemplu.

Marian, proprietăţile fizice şi chimice pot fi identice. Dar viteza de derulare a proceselor biologice o fi diferită?
Senior (11.9k puncte)
...