Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 13 minusuri
906 vizualizari
Novice (115 puncte) in categoria Religie
0 0
Ce treaba are existenta lui Dumnezeu  cu  existenta  sentimentelor?
0 0
La naiba, chiar are legatura: sentimentele umane l-au creat pe Dumnezeu ! Teama, speranta, nevoia unei autoritati, unui sens, unui scop ...

Temandu-se de provaduirea unei "anti-religii", stiinta/filozofia stiintei are o responsabilitate pentru existenta miliardelor de credinciosi pentru ca NU afirma raspicat ca Universul nu este haotic ci guvernat de legi (si nu este semnificativ pentru scurta noastra viata de unde/din ce provin), nu este fara sens ci permite agregarea materiei in forme complexe oriunde este posibil, si se poate spune ca are un scop - evolutia materiei vii prin adaptarea din ce in ce mai buna la mediu.

Asimilarea unor astfel de idei ar permite scaderea numarului de credinciosi si disponibilizarea unor resurse importante catre dezvoltare stiintifica si expansiunea civilizatiei umane - acesta este scopul nostru statuat de Univers. PENTRU CA OAMENII AU NEVOIE SA CREADA IN CEVA, AU NEVOIE DE SENS SI DE UN SCOP, asa este structurat creierul nostru.
0 0
Multumesc frumos. Foarte bun raspuns.
0 0
Animelele superioare au sentimente destul de complexe, un pui de elefant sau de gorila ramane destul de traumatizat de moartea parintilor.

In lumea crestina domina ideea ca doar oamenii avem sentimente complexe.  Acestea provin din sentimente primare pe care le are orice mamifer: foame, sete, furie.

Primatele, chiar au un fel de ras, se pot gadila ca si noi. O femela de cimpanzeu dupa ce ii moare puiul inca il mai il tine in brate 1-2 zile, pana il abandoneaza. Intre indivizii unui grup de primate exista prietenii selective.

Cand la zoo , din motive tehnice scot un individ, grupul ramane in tacere.

Am vazut intr-un documentar o nastere la elefanti salbatici, tot grupul se misca agitat in jurul femelei, iar dupa ce a nascut puiul, aveau pe obraz  urme de lichid, pe care le secreta unele glande doar atunci cand sunt impresionati. Naserea unui individ ii emotiona in felul lor.

Problema credinciosilor este ca atunci cand studiaza ceva, se duc repede la biblie sau coran sa vada ce le spune, daca acolo scrie ca elefantul nu are coada, pai, asa trebuie sa fie, nu conteaza ca se vede clar existenta ei.
0 0
Depinde ce intelegi prin dumnezeu desi sper ca nu vorbim de zei :)
Sentimentele se datoreaza constiintei care transcede manifestarii fizice dar din nou, asta nu ti-o spune discovery channel nici biblia nici parintii, ci o aflii tu in sinea ta in urma unor introspectii.

3 Raspunsuri

12 plusuri 0 minusuri
Si daca exista, cum le explici existenta?
Novice (143 puncte)
0 0
Bun, prea bun raspunsul!
0 0
Noi avem constiinta si asta ne permite sa experimentam existenta prin trairi superioare desi toti sunt unul si in unul sunt toti :)
0 0
"sa experimentam existenta prin trairi superioare[..]" existenta cui? A lui D-zeu, a sentimentelor?
"desi toti sunt unul si in unul sunt toti :)" Nu inteleg ce legatura are asta cu restul raspunsului dat... Cred ca raspunsul e putin cam ambiguu, nu inteleg la ce te referi
0 0
Sentimentele sunt defapt numeroase substante ce circula prin organism.Producerea acestor substante este determinata, evident, de creier.Asa fiind, ignorati aberatiile gen spirit, suflet, corp energetic si alte penibilitatati asemanatoare.Odata cu disparitia creierului are loc si disparitia "eului".
0 0
Noi reprezentam o manifestare a universului iar prin prisma constiintei personale acumulam informatii si experienta de viata pentru a putea evolua  :)
Existenta nu o explici ci o simti, de asta se numesc sentimente, trairi interioare care cauzeaza secretia acelor substante de care vorbesti, nu invers... E o diferenta intre stari si sentimente dar poate nu ai inteles ca noi ne formam realitatea in jur si suntem responsabili pentru propriile trairi ori experiente.
Nu-ti pot demonstra cat de mult te inseli (desi ultima fraza e corecta daca vorbim de ego) asta o vei face chiar tu atunci cand vei fi pregatit :)
3 plusuri 2 minusuri
Adica sentimentele au fost create de Dumnezeu? dar furia, ura, invidia...   cine le-a creat?
Experimentat (3.3k puncte)
0 0
Alea reprezinta absenta intrucat sunt iluzii.
0 0
Si daca-ti intra un topor in cap va fi doar o iluzie, ca si ura celui care a manuit toporul.
0 0
Energia nu poate fi distrusa, totul reprezinta energie... problema rezolvata :) Ca sa nu mai zic nu degeaba ai primi un topor in cap...doar nu crezi in ghinion!?
0 0
Sunt sentimente nàscute odatà cu frica de moarte.Ïn trecut aceste sentimente le cunosteau doar Faraonii cei bogati.Când o societate este bine asezatà fiecare are locul lui deci în trecutul dacilor nu exista asta si din invidie pentru asta celelalte popoare au distrus prin ràzbio aceastà formà existentialà
5 plusuri 0 minusuri

Poate că sentimentele există tocmai pentru că nu există un Dumnezeu. Te-ai gândit la asta?! Fericirea, bucuria, mila etc. sunt sentimente care exprimă solidaritatea între cei care se simt singuri, adică între oameni. Lipsa de sens ne face să fim înţelegători cu cel de lângă noi. Având perspectiva divinităţii sau a vieţii veşnice, sentimentul ar deveni încet-încet de prisos. Deci nu văd care este problema în a lega non-existenţa lui Dumnezeu de existenţa sentimentelor.

Junior (674 puncte)
...