Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 3 minusuri
580 vizualizari
Există o îngrijorare la nivelul unor state, dar şi la nivel planetar privind creşterea populaţiei umane. Prin urmare, se încearcă diverse soluţii pentru oprirea acestei creşteri.

Dar există vreun mecanism biologic la vreo specie, care să se declanşeze atunci când se constată suprapopularea şi care să blocheze creşterea necontrolată?
Senior (11.9k puncte) in categoria Biologie
0 0
Natura se ocupa intr-un fel de probleme de genu asta, si nu cred ca facem vreo exceptie, mai ales ca primim ceea ce dam.
Exista mecanisme artificiale de "control al populatiei" din moment ce egoismul e la moda :)
0 0
toata populatia globului (oameni) ocupa doar 2% din suprafata uscatului, asa ca nu-ti face griji inca de o suprapopulare !

de unde le scoti ca exista ingrijorari ?? si ca se incearca stoparea cresteri =)) lollllll  da si mie surse.
0 0
Salut !

Sa nu lasam impresia a cine stie ce mecanism misterios vecin cu paranormalul  - cred ca in conditii de hrana abundenta si conditii de mediu favorabile populatia creste firesc pana la un prag in care intervin tot factorii de mediu: infometare din cauza epuizarii resurselor, actiunea pradatorilor, epidemii favorizate de cresterea densitatii populatiei, etc.

Evolutia actioneaza in final prin reglarea unui raport optim intre numarul urmasilor, durata vietii acestora si riscurile de mediu - dar nu exista un mecanism care sa spuna: "NU, anul acesta nu faceti copii ca deja sunteti prea multi !"
0 0
Ciprian, ce să zic? Tu de pe ce planetă scrii? Dacă până acum nu ai citit despre creşterea populaţiei globului, despre zone foarte aglomerate şi problemele privind asigurarea hranei acestora, despre China, India, Africa şi problemele demografice specifice fiecărei zone, eu ce să zic?
0 0
da am vazut si eu statistici. Si la Europa arata ca populatia este constanta si va fi constanta si peste 100 sau 1000 de ani. Avand in vedere clima din Europa nu va fi nicio problema cu mancarea. Problema va fi daca chinezii si indienii vor incepe sa  emigreze.

2 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
Da, exista.Am citit ca la sobolani, daca devin prea multi, pur si simplu are loc o blocare a nasterilor. Femelele sunt cumva afectate de un mecanism intern. Nu stiu mecanismul, dar exista. Nu stiu daca or fi si alte animale in aceeasi situatie.
Junior (546 puncte)
2 plusuri 0 minusuri
La animale există mecanismul morții de foame atunci cînd resursele sînt limitate. Probabil mai există și un mecanism preventiv, care inhibă reproducerea dacă lipsesc resursele.

Dar la om „problema” este că e inteligent, adică descurcăreț. Dacă nu are resurse, face el rost, chiar dacă pentru asta face risipă de energie sau acționează împotriva mediului. Probabil mecanismul de autoreglare ar trebui să fie unul conștient: dacă sîntem prea mulți atunci hai să ne înmulțim ceva mai puțin. Deocamdată mecanismul nu funcționează, ceea ce arată că avem un oarecare decalaj între inteligență și responsabilitate.
Expert (12.9k puncte)
...